Language of document :

Acțiune introdusă la 19 aprilie 2010 - AISCAT/Comisia

(Cauza T-182/10)

Limba de procedură: italiana

Părțile

Reclamantă: Associazione Italiana delle Società Concessionarie per la costruzione e l'esercizio di Autostrade e Trafori stradali (AISCAT) (Roma, Italia) (reprezentant: M. Maresca, avocat)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantei

Anularea deciziei Comisiei Europene din 10 februarie 2010.

Motivele și principalele argumente

Prezenta acţiune are ca obiect anularea deciziei cuprinse în scrisoarea Comisiei Europene din februarie 2010, prin care se exclude eventualitatea unei încălcări a articolului 87 CE (devenit articolul 107 TFUE) de către Republica Italiană prin atribuirea de către aceasta din urmă a construcţiei și a administrării unui tronson de autostradă (așa-numitul "Passante di Mestre") fără cerere de ofertă unei societăţi cu capital mixt public-privat, CAV S.p.A (societate pe acţiuni constituită în părţi egale de ANAS S.p.A. și de Regione Veneto), și prin finanţarea acestei construcţii prin majorarea tarifelor în staţiile de încasare existente pe tronsonul de autostradă paralel și concurent.

În susţinerea încălcării articolului 87 CE (devenit articolul 107 TFUE), Republica Italiană invocă două motive.

În primul rând, faptul că Republica Italiană a atribuit în mod direct către CAV concesionarea construcţiei și administrării Passante di Mestre în temeiul articolului 2 alineatul 290 din Legea nr. 244 din 24 decembrie 2007 constituie un ajutor de stat, întrucât condiţiile care justifică așa-numitele cereri de ofertă in house nu erau întrunite, iar atribuirea a avut drept destinatar o societate mixtă ale cărei caracteristici statutare și de administrare presupun un avantaj concurenţial nejustificat. Astfel, CAV este deţinută în cotă de 50% de ANAS, care, deși are un rol de entitate publică de reglementare, exercită de asemenea o activitate de întreprindere (construcţia și administrarea de autostrăzi) pe o piaţă pe care aceasta însăși o reglementează și pe care aceasta însăși este autoritate contractantă.

În al doilea rând, faptul că Republica Italiană a aprobat convenţia încheiată între ANAS (în calitatea de autoritate contractantă) și CAV, având ca obiect finanţarea Passante di Mestre prin majorarea tarifelor în staţiile de încasare existente pe tronsonul de autostradă paralel și concurent, constituie un ajutor de stat în favoarea CAV.

Astfel, majorarea tarifelor a reprezentat instrumentul prin intermediul căruia a fost deviat traficul de autovehicule către tronsonul nou-construit ("Passante di Mestre") și, în același timp, această majorare a determinat reducerea traficului pe tronsonul concurent ("Tangenziale di Mestre"), care a făcut obiectul majorării menţionate. Ajutorul nu constă totuși, în sine, în surplusul care rezultă din majorarea tarifelor, ci în avantajul concurenţial pe care CAV îl obţine din aceasta, în timp ce, dimpotrivă, societăţile concesionare ale Tangenziale di Mestre suportă pierderea.

____________