Language of document : ECLI:EU:T:2011:498

Υπόθεση T-232/10

Couture Tech Ltd

κατά

Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) (ΓΕΕΑ)

«Κοινοτικό σήμα – Αίτηση καταχωρίσεως εικονιστικού κοινοτικού σήματος απεικονίζοντος το σοβιετικό έμβλημα – Απόλυτος λόγος απαραδέκτου – Προσβολή της δημόσιας τάξεως ή των χρηστών ηθών – Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, του κανονισμού (ΕΚ) 207/2009»

Περίληψη της αποφάσεως

1.      Κοινοτικό σήμα – Ορισμός και κτήση του κοινοτικού σήματος – Απόλυτοι λόγοι απαραδέκτου – Σήματα προσβάλλοντα τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη

(Κανονισμός 207/2009 του Συμβουλίου, άρθρα 7 §§ 1, στοιχείο στ΄, και 2)

2.      Κοινοτικό σήμα – Ορισμός και κτήση του κοινοτικού σήματος – Απόλυτοι λόγοι απαραδέκτου – Σήματα προσβάλλοντα τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη

(Κανονισμός 207/2009 του Συμβουλίου, άρθρο 7 § 1, στοιχείο στ΄)

1.      Από το άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, και παράγραφος 2, του κανονισμού 207/2009 για το κοινοτικό σήμα προκύπτει ότι ένα σήμα πρέπει να μη γίνεται δεκτό προς καταχώριση όταν αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη εντός ενός τμήματος της Ενώσεως, το τμήμα δε αυτό δύναται να αποτελείται, ενδεχομένως, από ένα μόνο κράτος μέλος.

Το γενικό συμφέρον επί του οποίου εδράζεται ο προβλεπόμενος στο άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, του κανονισμού 207/2009 απόλυτος λόγος απαραδέκτου έγκειται στο να αποφεύγεται η καταχώριση σημείων τα οποία θα προσέβαλλαν τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη στο πλαίσιο μιας τέτοιας χρήσεως εντός του εδάφους της Ενώσεως εκ μέρους του απαρτιζόμενου από τους καταναλωτές των περιγραφόμενων με αυτά προϊόντων και υπηρεσιών κοινού. Υπό τις περιστάσεις αυτές, η συνδρομή του προβλεπόμενου στο άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, του κανονισμού 207/2009 απόλυτου λόγου απαραδέκτου πρέπει να εκτιμάται εν αναφορά προς την αντίληψη του μέσου καταναλωτή εντός του εδάφους της Ενώσεως ως προς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τα οποία ζητείται η καταχώριση. Αφενός, οι εντός του εδάφους της Ενώσεως καταναλωτές ευρίσκονται εξ ορισμού στο έδαφος κράτους μέλους. Αφετέρου, τα σημεία εκείνα τα οποία το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να εκλάβει ως αντικείμενα προς τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη δεν είναι ίδια εντός όλων των κρατών μελών, ιδίως για γλωσσικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς λόγους. Ως εκ τούτου, η άποψη ως προς το ότι ένα σήμα είναι ή όχι αντίθετο προς τη δημόσια τάξη ή προς τα χρηστά ήθη επηρεάζεται από περιστάσεις προσιδιάζουσες στο κράτος μέλος εντός του οποίου ευρίσκονται οι καταναλωτές οι οποίοι ανήκουν στο ενδιαφερόμενο κοινό. Επομένως, πρέπει να εκτιμάται ότι, για την εφαρμογή του προβλεπόμενο στο άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, του κανονισμού 207/2009 απόλυτου λόγου απαραδέκτου, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνον οι κοινές στο σύνολο των κρατών μελών της Ενώσεως περιστάσεις αλλά και οι προσιδιάζουσες σε κατ’ ιδίαν κράτη μέλη περιστάσεις οι οποίες δύνανται να επηρεάσουν την αντίληψη του ευρισκόμενου στο έδαφος των εν λόγω κρατών μελών ενδιαφερόμενου κοινού.

(βλ. σκέψεις 26, 29-34)

2.      Αντίκειται προς τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη, κατά το άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, του κανονισμού 207/2009 για το κοινοτικό σήμα, εντός της Ουγγαρίας το απεικονίζον το σοβιετικό έμβλημα εικονιστικό σημείο, η καταχώριση του οποίου ως κοινοτικού σήματος ζητείται για προϊόντα και υπηρεσίες που εμπίπτουν στις κλάσεις 3, 14, 18, 23, 26 και 43 κατά την έννοια του Διακανονισμού της Νίκαιας.

Όπως προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 269/B του ουγγρικού ποινικού κώδικα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τη θεωρία και διευκρινίζεται από τη διοικητική πρακτική, ο Ούγγρος νομοθέτης έκρινε απαραίτητο να απαγορεύσει ορισμένες χρήσεις «συμβόλων αυταρχισμού», μεταξύ των οποίων το σφυροδρέπανο και ο ερυθρός αστέρας με πέντε βραχίονες. Η απαγόρευση αυτή, η οποία αφορά επίσης τη χρήση των εν λόγω σημείων ως σημάτων, συνοδεύεται από ποινικές κυρώσεις. Δεν αμφισβητείται ότι η απαγόρευση της χρήσεως των «συμβόλων αυταρχισμού» ως σήματος συνεπάγεται ότι υπάρχει η αντίληψη ότι παρόμοια σήματα αντίκεινται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη στην Ουγγαρία. Δεν αμφισβητείται περαιτέρω ότι το σήμα του οποίου ζητείται η καταχώριση αναπαράγει το έμβλημα της πρώην ΕΣΣΔ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα σφυροδρέπανο και έναν ερυθρό αστέρα με πέντε βραχίονες.

Υπό τις περιστάσεις αυτές, η χρήση ως σήματος του σήματος του οποίου ζητείται η καταχώριση λογίζεται εκ μέρους ενός σημαντικού τμήματος του ευρισκόμενου στην Ουγγαρία ενδιαφερόμενου κοινού ως αντικείμενη στη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη κατά την έννοια του άρθρου 7, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, του κανονισμού 207/2009.

(βλ. σκέψεις 51, 59-62)