Language of document :

Acțiune introdusă la 10 octombrie 2011 - Schenker/Comisia Europeană

(Cauza T-534/11)

Limba de procedură: germana

Părțile

Reclamantă: Schenker AG (Essen, Germania) (reprezentanți: C. von Hammerstein, B. Beckmann și C. Munding, Rechtsanwälte)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea deciziei adoptate de pârâtă la 3 august 2011 (SG.B/MKu/psi-Ares [2011]);

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă, în esență, patru motive.

Primul motiv întemeiat pe lipsa unei examinări concrete și individuale a documentelor prevăzute în cerere

În primul rând, Comisia nu ar fi efectuat o examinare concretă și individuală a documentelor menționate în cererea de acces. În opinia reclamantei, Comisia nu ar fi trebuit să se întemeieze pe o prezumție generală de includere în motivele de refuz. În acest mod, aceasta ar fi încălcat principiile rezultate din jurisprudența privind accesul la documente, precum și importanța dreptului fundamental de acces la documente, stabilit la articolul 42 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Al doilea motiv întemeiat pe existența unor erori vădite de apreciere în aplicarea excepțiilor prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1049/2001

În al doilea rând, Comisia ar fi săvârșit erori vădite în aplicarea excepțiilor prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1049/2001. Prin aplicarea prea extinsă a excepțiilor, Comisia nu ar fi respectat principiile rezultate din jurisprudența privind accesul la documente și nici importanța dreptului fundamental de acces la documente, stabilit la articolul 42 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În lumina drepturilor fundamentale, precum și a principiilor transparenței și al statului de drept, ar trebui să i se acorde reclamantei un acces la documente cât mai larg posibil.

Al treilea motiv întemeiat pe încălcarea principiului proporționalității

În al treilea rând, Comisia ar fi încălcat principiul proporționalității, întrucât nu ar fi efectuat o evaluare comparativă și, în orice caz, nu în mod corespunzător, a excepțiilor pe care - în mod nejustificat - le-a admis, cu interesul public privind divulgarea documentelor solicitate. În acest mod, Comisia ar fi încălcat supremația vădită pe care o deține interesul public privind divulgarea documentelor în raport cu eventualele interese legate de confidențialitatea acestora.

Al patrulea motiv întemeiat pe încălcarea articolului 42 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

În al patrulea rând, Comisia nu ar fi respectat faptul că reclamanta dispune, în toate ipotezele, de un drept de acces cel puțin parțial - garantat prin articolul 42 din Carta drepturilor fundamentale - la documentele solicitate. Respingând în mod nediferențiat și global accesul solicitat, Comisia ar fi privat de efectul util dreptul de acces la documente, protejat în calitate de drept fundamental, precum și Regulamentul nr. 1049/2001.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei.