Language of document : ECLI:EU:T:2007:218

FÖRSTAINSTANSRÄTTENS DOM (fjärde avdelningen i utökad sammansättning)

den 11 juli 2007

Mål T‑58/05

Isabel Clara Centeno Mediavilla m.fl.

mot

Europeiska gemenskapernas kommission

”Personalmål – Tjänstemän – Tillsättning – Nya tjänsteföreskrifternas ikraftträdande – Övergångsbestämmelser för placering i lönegrad vid rekrytering – Artikel 12 i bilaga XIII till nya tjänsteföreskrifterna”

Saken: Talan om ogiltigförklaring av de beslut genom vilka sökandena tillsattes som provanställda tjänstemän i de delar som sökandena i besluten placerades i lönegrad med tillämpning av övergångsbestämmelserna i artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna, i deras lydelse enligt rådets förordning (EG, Euratom) nr 723/2004 av den 22 mars 2004 (EUT L 124, s. 1).

Avgörande: Talan ogillas. Kommissionen skall bära sin rättegångskostnad och ersätta hälften av sökandenas rättegångskostnader. Sökandena skall bära hälften av sina rättegångskostnader. Rådet skall bära sin rättegångskostnad.

Sammanfattning

1.      Tjänstemän – Tjänsteföreskrifterna – Förordning om ändring av tjänsteföreskrifterna – Förfarande för att ändra tjänsteföreskrifterna – Samråd med kommittén för tjänsteföreskrifterna

(Tjänsteföreskrifterna, artikel 10 andra stycket; bilaga XIII, artikel 12.3)

2.      Tjänstemän – Rekrytering – Placering i lönegrad vid rekrytering – Införandet av en ny karriärstruktur genom förordning nr 723/2004 – Övergångsbestämmelser till bestämmelserna om placering i lönegrad vid rekrytering

(Tjänsteföreskrifterna, artikel 3; bilaga XIII, artikel. 12.3; rådets förordning nr 723/2004)

3.      Tjänstemän – Rekrytering – Placering i lönegrad vid rekrytering – Införandet av en ny karriärstruktur genom förordning nr 723/2004 – Övergångsbestämmelser för placering i lönegrad vid rekrytering

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga XIII, artikel 12.3; rådets förordning nr 723/2004)

4.      Tjänstemän – Rekrytering – Placering i lönegrad vid rekrytering – Placering i den lönegrad och tjänstegrupp som angavs i meddelandet om uttagningsprov – Införandet av en ny karriärstruktur genom förordning nr 723/2004 – Övergångsbestämmelser för placering i lönegrad vid rekrytering

(Tjänsteföreskrifterna, artikel 31.1; bilaga XIII, artikel 2.1 och 12.3)

5.      Tjänstemän – Rekrytering – Placering i lönegrad vid rekrytering – Införandet av en ny karriärstruktur genom förordning nr 723/2004 – Övergångsbestämmelser för placering i lönegrad vid rekrytering

(Tjänsteföreskrifterna, artikel 5; bilaga XIII, artikel 4 n och artikel 12.2 och 12.3)

6.      Tjänstemän – Talan – Bedömning av en angripen rättsakts lagenlighet utifrån de faktiska och rättsliga omständigheter som förelåg när den antogs

(Tjänsteföreskrifterna, artikel 91)

7.      Förfarande – Rättegångskostnader

(Förstainstansrättens rättegångsregler, artikel. 87.3 första stycket)

1.      Enligt artikel 10 andra stycket andra meningen i den lydelse av tjänsteföreskrifterna som var gällande fram till den 30 april 2004 skall kommissionen samråda med kommittén för tjänsteföreskrifterna rörande alla förslag till ändringar av tjänsteföreskrifterna. I enlighet med denna bestämmelse omfattar kommissionens samrådsskyldighet inte bara formella förslag utan även förslag från kommissionen om väsentliga ändringar av förslag som redan har behandlats, om inte, vad avser det senare fallet, ändringarna i väsentliga delar motsvarar vad kommittén för tjänsteföreskrifterna har föreslagit. Denna tolkning överensstämmer både med den berörda bestämmelsens ordalydelse och den roll som tilldelats kommittén för tjänsteföreskrifterna.

Av detta följer att, när ändringar i ett förslag om ändring av tjänsteföreskrifterna uppkommer under förhandlingarna vid rådet, samråd på nytt skall äga rum med kommittén för tjänsteföreskrifterna innan rådet antar de berörda bestämmelserna, när ändringarna väsentligt påverkar förslagets systematik. Mindre ändringar av begränsad betydelse omfattas inte av samrådsskyldigheten. Vid en motsatt tolkning skulle denna skyldighet ha fått till verkan att det blev orimligt svårt att göra några ändringar i gemenskapsrätten under lagstiftningsprocessen.

Frågan huruvida de berörda ändringarna är väsentliga eller mindre och begränsade skall således bedömas utifrån de ändrade bestämmelsernas syfte och placering i hela det föreslagna regelverket och inte utifrån vilka individuella följder de kan ha för de personer som kan beröras av att ändringarna genomförs.

Omläggningen av placering i lönegrader och löneskalor för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna har till följd av den reform av karriärsystemet som vidtagits av gemenskapslagstiftaren lett till en omedelbar sänkning av rekryteringsgraderna för nya tjänstemän, samtidigt som deras karriärmöjligheter med tiden blir bättre.

Av detta följer att den omständigheten att lönegrad A*6 ersatte lönegrad A*7, som tidigare angavs i den bestämmelse som senare blev artikel 12.3 i tjänsteföreskrifterna, utgör en kompletterande omständighet i reformen och en anpassning till hela systematiken och till det helhetsperspektiv som följer av en omstrukturering genom vilken karriärmöjligheterna blir bättre med tiden. Förändringen av lönegrad skall betraktas som en begränsad ändring av övergångsbestämmelserna till det nya karriärsystemet och varken den allmänna systematiken eller själva innehållet i systemet berörs av ändringen i en sådan utsträckning att det är motiverat att på nytt samråda med kommittén för tjänsteföreskrifterna, även om det för ögonblicket har en beaktansvärd ekonomisk betydelse för de berörda tjänstemännens första placering i lönegrad och för den lön de får i karriärens början.

(se punkterna 35–42)

Hänvisning till domstolen den 5 oktober 1994, C‑280/93, Tyskland mot rådet, REG 1994, s. I‑4973, punkt 41

2.      Förordning nr 723/2004 om ändring av tjänsteföreskrifterna, genom vilken artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna infördes i föreskrifterna, trädde i kraft den 1 maj 2004, således efter det att förordningen offentliggjorts, vilket skedde den 27 april 2004. Eftersom ikraftträdandet inte ligger tidsmässigt före offentliggörandet kan inte förordning nr 723/2004 betraktas som retroaktiv.

Eftersom de nya tillämpliga kriterierna för placering i lönegrad vid rekrytering av sökande i uttagningsprov som förts upp i förteckningar över godkända sökande före den 1 maj 2004, men som tillsatts som provanställda tjänstemän efter denna tidpunkt, anges i förordningen, strider inte artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna mot principen om förbud mot retroaktiv tillämpning. Principen är nämligen den att vid ändringar av allmänna genomförandebestämmelser och i synnerhet bestämmelserna i tjänsteföreskrifterna är en ny bestämmelse omedelbart tillämplig på de framtida verkningarna av rättsliga situationer som, även om de inte är definitiva, har uppkommit under den gamla bestämmelsens giltighetstid.

Den omständigheten att sökande i allmänna uttagningsprov förs upp i en förteckning över godkända sökande efter genomgångna prov innebär nämligen endast att sökandena kan komma att tillsättas som provanställda tjänstemän utan att ha någon rätt till detta. En sådan möjlighet kan med nödvändighet inte innefatta någon förvärvad rättighet. Den omständigheten att en sökande som är godkänd i ett allmänt uttagningsprov i en förteckning över godkända sökande placeras i en lönegrad kan nämligen inte betraktas som en förvärvad rättighet så länge det inte har fattats ett formenligt tillsättningsbeslut.

Det följer av artikel 3 i tjänsteföreskrifterna att tillsättningen av en tjänsteman med nödvändighet sker genom ett ensidigt beslut av tillsättningsmyndigheten i vilket anges dagen då tillsättningen träder i kraft samt vilket arbete tjänstemannen skall utföra. Det är först efter att ett sådant beslut har fattats som en godkänd sökande i ett allmänt uttagningsprov har blivit tjänsteman och följaktligen kan åberopa sig på tjänsteföreskrifterna.

(se punkterna 48–55)

Hänvisning till domstolen den 14 april 1970, Brock, 68/69, REG 1970, s. 171, punkt 7; domstolen den 5 december 1973, SOPAD, 143/73, REG 1973, s. 1433, punkt 8; domstolen den 10 juli 1986, 270/84, Licata mot CES, REG 1986, s. 2305, punkt 31; förstainstansrätten den 10 april 1992, Ventura mot parlamentet, T‑40/91, REG 1992, s. II‑1697, punkt 41; förstainstansrätten den 11 december 1996, T‑177/95, Barreaux m.fl. mot kommissionen, REGP 1996, s. I‑A‑541 och II‑1451, punkterna 45 och 46; förstainstansrätten den 19 juli 1999, Mammarella mot kommissionen, T‑74/98, REGP 1999, s. I‑A‑151 och II‑797, punkt 27; förstainstansrätten den 25 maj 2000, Elkaïm och Mazuel mot kommissionen, T‑173/99, REGP 2000, s. I‑A‑101 och II‑433, punkt 21

3.      Likabehandlingsprincipen och icke-diskrimineringsprincipen innebär att lika situationer inte får behandlas olika, såvida det inte finns sakliga skäl att göra en skillnad.

Av detta följer att sökande som förts upp i en förteckning över godkända sökande före den 1 maj 2004, vilket är den tidpunkt vid vilken förordning nr 723/2004 om ändring av tjänsteföreskrifterna trädde i kraft, inte kan sägas utgöra samma personkrets som andra godkända sökande i de berörda uttagningsproven men som rekryterats före den 1 maj 2004.

Godkända sökande i allmänna uttagningsprov som förts upp i en förteckning över godkända sökande före den 1 maj 2004 kan endast placeras i lönegrad med tillämpning av de nya kriterier som gällde vid den tidpunkt besluten om tillsättning som provanställda tjänstemän fattades. Godkända sökande i de berörda uttagningsproven som tillsatts före den 1 maj 2004 skall däremot nödvändigtvis placeras i lönegrad enligt de äldre kriterier som fortfarande gällde vid tidpunkten för deras tillsättning, men som avskaffades den 1 maj 2004 när de nya tjänsteföreskrifterna trädde i kraft.

Eftersom den tjänst som en tjänsteman tillsätts på även den anges i tillsättningsbeslutet och den omständigheten att tillsättningsbeslutet endast kan fattas utifrån de bestämmelser som var tillämpliga när beslutet fattades, kan det inte betraktas som diskriminering att med stöd av de nya tjänsteföreskrifterna placera vissa sökande i en lägre lönegrad trots att de tillsatts på samma tjänst som de innehaft före den 1 maj 2004, utan att då ha varit fast anställda, och trots att de utför samma arbetsuppgifter som tidigare, eller rentav mer kvalificerade sådana.

Av detta följer att artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna inte strider mot likabehandlingsprincipen och icke-diskrimineringsprincipen.

(se punkterna 75–83, 87 och 90)

Hänvisning till domen i målet Ventura mot parlamentet ovan, punkt 41; förstainstansrätten 9 februari 1994, T‑109/92, Lacruz Bassols mot domstolen, REGP 1994, s. I‑A‑31 och II‑105, punkt 87

4.      I artikel 31.1 i tjänsteföreskrifterna föreskrivs att de sökande som valts ut skall tillsättas i den lönegrad och tjänstegrupp som angavs i meddelandet om uttagningsprov.

Trots att det uttryckligen framgår av denna nya bestämmelse att godkända sökande i ett allmänt uttagningsprov skall tillsättas som provanställda tjänstemän i den lönegrad som angavs i meddelandet om uttagningsprov, efter vilket de har rekryterats, följer det emellertid att fastställandet av nivån för de tjänster som skall besättas och villkoren för tillsättning av godkända sökande på dessa tjänster, som institutionen ombesörjt enligt bestämmelserna i de gamla tjänsteföreskrifterna när den utformade de omtvistade meddelandena om uttagningsprov, inte kan ha verkningar efter den 1 maj 2004, som är den tidpunkt som gemenskapslagstiftaren har valt för ikraftträdandet av det nya karriärsystemet för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna.

Den omständigheten att den placering i lönegrader för de karriärer som angavs i meddelandena om uttagningsprov avskaffades den 1 maj 2004, när det nya karriärsystemet infördes, medförde att lagstiftaren antog övergångsbestämmelserna i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna och i synnerhet artikel 12.3 för att fastställa placeringen i lönegrad av godkända sökande i uttagningsprov som förts upp i en förteckning över godkända sökande före den 1 maj 2004 men som tillsatts som provanställda tjänstemän först efter detta datum.

Det är korrekt att tabellen i artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna, enligt vilken de lönegrader som angetts i meddelandena om uttagningsprov omvandlades till tillfälliga rekryteringsgrader, avviker från tabellen i artikel 2.1 i samma bilaga. I sistnämnda tabell konverteras de gamla lönegraderna för tjänstemän som innehade en tjänst före den 1 maj 2004 till nya tillfälliga lönegrader.

Gemenskapslagstiftaren får nämligen vidta framtida ändringar av bestämmelserna i tjänsteföreskrifterna i tjänstens intresse även om de ändrade bestämmelserna är mindre förmånliga än de tidigare.

Det ligger i sakens natur att en övergångsbestämmelse medför undantag från vissa bestämmelser i tjänsteföreskrifterna vars tillämpning nödvändigtvis påverkas av ändringen av systemet. Undantaget i artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna avser emellertid endast tillsättningen som tjänstemän, enligt de nya tjänsteföreskrifterna, av personer som valts ut i uttagningsförfaranden som inletts och avslutats medan de tidigare bestämmelserna gällde.

(se punkterna 108–114)

Hänvisning till förstainstansrätten den 30 september 1998, T‑121/97, Ryan mot revisionsrätten, REG 1998, s. II‑3885, punkt 98

5.      Det kan inte på goda grunder hävdas att artikel 5.3 i tjänsteföreskrifterna, som avser likabehandling rörande rekryteringsvillkor och tjänstemännens karriärutveckling, har åsidosatts genom att sökande som rekryterades före den 1 maj 2004, den tidpunkt när förordning nr 723/2004 om ändring av tjänsteföreskrifterna trädde i kraft, placerades i den lönegrad som angavs i meddelandena om uttagningsprov, medan sökande i samma uttagningsprov placerades med tillämpning av de kriterier som anges i artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna.

För godkända sökande i de berörda uttagningsproven som tillsattes före den 1 maj 2004 skall nämligen de gamla tjänsteföreskrifterna och de rekryteringsgrader som angavs i meddelandena om uttagningsprov tillämpas medan sökande som tillsattes efter den 1 maj 2004 placerades i lönegrad enligt de nya bestämmelser som trädde i kraft den 1 maj 2004. I dessa bestämmelser ingår övergångsbestämmelserna i artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna.

Påståendet att artikel 12 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna strider mot artikel 5 i föreskrifterna är felaktigt. Gemenskapslagstiftaren har genom att anta artikel 12 angett hur tjänstemän som tillsätts under övergångsperioden skall placeras i lönegrad och har härvid utnyttjat sin befogenhet att ändra tjänsteföreskrifterna.

Undantagsbestämmelserna i artikel 12.3 och artikel 4 n i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna har således företräde framför de allmänna bestämmelserna i artikel 5 i tjänsteföreskrifterna i egenskap av lex specialis.

(se punkterna 124–126 och 129)

Hänvisning till domstolen den 19 juni 2003, Mayer Parry Recycling, C‑444/00, REG 2003, s. I‑6163, punkt 57; förstainstansrätten den 14 juli 2005, T‑371/03, Le Voci mot rådet, REGP 2005, s. I‑A‑209 och II‑957, punkt 122

6.      Gemenskapsdomstolen skall bedöma en angripen rättsakts lagenlighet utifrån de faktiska och rättsliga förhållanden som förelåg vid den tidpunkt då rättsakten antogs.

Eftersom kommissionen fattade samtliga tillsättningsbeslut med verkan tidigast från den 1 maj 2004, som är den tidpunkt när förordning nr 723/2004 om ändring av tjänsteföreskrifterna trädde i kraft, kunde kommissionen endast placera sökandena i lönegrad i besluten enligt de tvingande bestämmelserna i artikel 12.3 i bilaga XIII till tjänsteföreskrifterna.

Den omständigheten att kommissionen, i strid med icke-diskrimineringsprincipen, kan ha rekryterat vissa godkända sökande med förtur före den 1 maj 2004 saknar betydelse för bedömningen av huruvida de angripna besluten är rättsenliga.

Även om vissa rekryteringar har skett med förtur skall principen om att alla tjänstemän skall behandlas lika vara förenlig med legalitetsprincipen. Enligt legalitetsprincipen får ingen till stöd för egen sak åberopa en rättsstridighet som skett till förmån för någon annan.

(se punkterna 151–152 och 154–155)

Hänvisning till domstolen den 4 juli 1985, 134/84, Williams mot revisionsrätten, REG 1985, s. 2225, punkt 14; domstolen den 17 maj 2001, C‑449/98 P, IECC mot Kommissionen, REG 2001, s. I‑3875, punkt 87; förstainstansrätten den 25 maj 2004, T‑69/03, W mot parlamentet, REGP 2004, s. I‑A‑153 och II‑687, punkt 28

7.      Enligt artikel 87.3 första stycket i förstainstansrättens rättegångsregler kan rätten besluta att kostnaderna skall delas, om särskilda omständigheter motiverar det.

En omständighet som kan medföra att rättegångskostnaderna skall delas mellan den berörda institutionen och sökandena kan vara att förfarandet delvis har förorsakats av institutionens bristande information som hos sökandena kan ha gett upphov till tvivel huruvida deras placering i rekryteringsgrad var rättsenlig till följd av ett rekryteringsförfarande som innefattade en oklarhet vad beträffar ett väsentligt anställningsvillkor. Ovannämnda förhållande utgör en särskild omständighet som motiverar att kostnaderna för förfarandet delas mellan institutionen och sökandena.

(se punkterna 160 och 163–164)

Hänvisning till domstolen den 14 juni 1967, 26/66, Hoogovens och Staalfabrieken mot Höga myndigheten, REG 1967, s. 149, 166; domstolen den 11 juli 1968, 26/67, Danvin mot kommissionen, REG 1968, s. 463, 474