Language of document :

Meddelelse til EU-tidende

 

Sag anlagt den 25. september 2003 af Eridania Sadam S.p.A. m. fl. mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber.

    (Sag T-338/03)

    Processprog: italiensk

Ved De Europæiske Fællesskabers Ret i Første Instans er der den 25. september 2003 anlagt sag mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber af Eridania Sadam S.p.A. m.fl. ved avvocati Gualtiero Pittalis, Ivano Vigliotti, Gian Michele Roberti, Paolo Ziotti og Allessandra Franchi.

Sagsøgerne har nedlagt følgende påstande:

(Artikel 1, litra c), i Kommissionens forordning (EF) nr. 1158/2003 af 30. juni 2003 om fastsættelse for produktionsåret 2003/04 af de afledte interventionspriser for hvidt sukker annulleres.

(Subsidiært fastslås det i medfør af artikel 241 EF, at artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 1260/2001 af 19. juni 2001 om den fælles markedsordning for sukker er ulovlig og ikke kan finde anvendelse.

(Kommissionen tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter:

I den foreliggende sag har de sagsøgende selskaber anfægtet Kommissionens forordning (EF) nr. 1158/2003 af 30. juni 2003 om fastsættelse for produktionsåret 2003/04 af de afledte interventionspriser for hvidt sukker 1.

Sagsøgerne har fremført følgende anbringender til støtte for søgsmålet.

For det første har de anført, at den anfægtede forordning på flere punkter er i strid med den grundlæggende ordning, som Rådet fastsatte i forordning (EF) nr. 1260/2001 af 19. juni 2001 2. Sagsøgerne har navnlig gjort gældende, at det er med urette, at Italien i den anfægtede forordning er kvalificeret som "underskudsområde" for så vidt angår produktionen af sukker, og der derfor for Italien anvendes ordningen med afledte priser (den såkaldte "regionalisering"). Denne kvalificering, som efter sagsøgernes opfattelse er baseret på en ukorrekt analyse af den økonomiske situation, fører til et tab for sagsøgerne, idet indførelsen af afledte priser medfører en forhøjelse af produktionsomkostningerne for de sukkerproducenter, der driver virksomhed på italiensk område. Navnlig har Kommissionen ved beregningen af den interne forsyningssituation i Italien ikke taget hensyn til de mængder hvidt sukker, der importeres til nulsats fra Balkanlandene, hvilket ændrer den fælles markedsordnings funktion på afgørende måde, idet der opstår en betydelig uligevægt, som yderligere forstærkes som følge af anvendelsen af regionaliseringen på det italienske marked.

Ifølge sagsøgerne er den anfægtede forordnings artikel 1, litra c), derfor behæftet med en mangel for så vidt angår betingelserne for anvendelsen af bestemmelsen, ligesom den med hensyn til sine virkninger kan være i strid med de fællesskabsretlige principper, som den fælles landbrugspolitik er baseret på, og med reglerne i den fælles markedsordning, samt med proportionalitetsprincippet og med princippet om forbud mod forskelsbehandling.

Såfremt Retten ikke måtte give sagsøgerne medhold i de principale klagepunkter, de har fremført vedrørende den anfægtede forordning, har sagsøgerne subsidiært nedlagt påstand om, at det fastslås, at artikel 2 i forordning nr. 1260/2001 er ulovlig og ikke kan finde anvendelse, idet bestemmelsen hjemler mulighed for, at Kommissionen med henblik på fastsættelsen af den afledte interventionspris undlader at tage hensyn til betydningen for markedsudviklingen af indførsler til nulsats og indførsler, der ikke er omfattet af toldkontingenter.

Sagsøgerne har for det andet anført, at begrundelsen for den anfægtede forordning er utilstrækkelig og selvmodsigende, idet Kommissionen med forordningen ændrer sin praksis fra de foregående år, hvor Italien ikke var blandt de lande, der var berørt af regionaliseringen, uden at denne ændring på nogen måde er begrundet ud fra objektive oplysninger, og uden at der er taget hensyn til den særlige situation, der er opstået som følge af de ovenfor nævnte indførsler af hvidt sukker fra Balkanlandene til nulsats.

Sagsøgerne har for det tredje og subsidiært gjort gældende, at selv hvis der ved beregningen af den interne forsyningssituation ikke var taget hensyn til indførslerne til nulsats fra Balkanlandene, burde Kommissionen under alle omstændigheder ikke have kvalificeret Italien som et "underskudsområde".

____________

1 - EUT L 162 af 1.7.2003, s. 24.

2 - Rådets forordning (EF) nr. 1260/2001 af 19.6.2001 om den fælles markedsordning for sukker (EUT L 178 af 30.6.2001, s. 1).