Language of document :

Meddelelse til EU-tidende

 

Sag anlagt den 28. juni 2002 af MTU Friedrichshafen GmbH mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber.

    (Sag T-196/02)

    Processprog: tysk

Ved De Europæiske Fællesskabers Ret i Første Instans er der den 28. juni 2002 anlagt sag mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber af MTU Friedrichshafen GmbH (Tyskland) ved Rechtsanwälte F. Montag og T. Lübbig.

Sagsøgeren har nedlagt følgende påstande:

(Artikel 3, stk. 2, i Kommissionens beslutning af 9. april 2002 om Forbundsrepublikken Tysklands statsstøtte til SKL Motoren- und Systembautechnik GmbH annulleres, for så vidt Forbundsrepublikken Tyskland herved pålægges at tilbagesøge 2,71 mio. EUR (5,30 mio. DEM) fra MTU Motoren- und Turbinen-Union.

(Kommissionen tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter:

Sagsøgeren har i dette sagsanlæg anfægtet, at Kommissionen i den omhandlede beslutnings artikel 3, stk. 2, pålægger Forbundsrepublikken Tyskland at tilbagesøge 2,71 mio. EUR hos sagsøgeren. Sagsøgeren har gjort gældende, at de af Kommissionen fastslåede omstændigheder, som førte til vedtagelsen af artikel 3, stk. 2, i den anfægtede beslutning, i flere henseender både materielt og proceduremæssigt er fejlagtige.

Sagsøgeren har anført, at Kommissionens bemærkninger om, at der i relation til sagsøgeren er tale om støtteforanstaltninger udelukkende bygger på den antagelse, at sagsøgeren gennem en gensidig licens- og samarbejdskontrakt fra 1997 for en "købspris" på 6,71 mio. DEM havde erhvervet know-how fra SKL Motoren- und Systembautechnik GmbH ("SKL-M"), selv om SKL-M's reelle omkostninger til udvikling af denne know-how oversteg salgsprisen. Ifølge sagsøgeren havde denne imidlertid blot erhvervet retten til at gøre brug af den omtalte know-how. Ligeledes oversteg sagsøgerens betaling til SKL-M væsentligt den reelle værdi af denne know-how, således at det i artikel 87, stk. 1, forudsatte gerningsindhold, nemlig at der skal foreligge en ensidig begunstigelse af sagsøgeren, ikke foreligger.

Sagsøgeren har desuden gjort gældende, at Kommissionen ikke har påvist, at SKL-M's handlinger ved indgåelsen af licens- og samarbejdskontrakten og ved sagsøgerens forlig med SKL-M's kurator i 2000, kunne tilskrives staten.

Endvidere gøres det gældende, at der ikke er opstået nogen ensidig begunstigelse af sagsøgeren, som kunne begrunde en konkurrencemæssig fordel, hvilket er en forudsætning for, at der er tale om statsstøtte. Yderligere har Kommissionen ifølge sagsøgeren ikke påvist, at der er indtrådt en aktuel eller potentiel konkurrenceforvridning eller en hindring af samhandelen på de markeder, sagsøgeren opererer på.

Endelig har sagsøgeren anført, at Kommissionen ikke foretog en upartisk og fuldstændig oplysning af sagen, idet den ensidigt lagde vægt på kurators uunderbyggede oplysninger.

____________