Language of document :

Acțiune introdusă la 27 noiembrie 2023 – Lagardère/Comisia

(Cauza T-1119/23)

Limba de procedură: franceza

Părți

Reclamantă: Lagardère SA (Paris, Franța) (reprezentanți: D. Théophile, G. Aubron și C. Bocket, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluzii

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea, în temeiul articolului 263 TFUE, a Deciziei C(2023) 6429 a Comisiei Europene din 19 septembrie 2023, astfel cum a fost modificată prin Decizia C(2023) 7464 a Comisiei Europene din 27 octombrie 2023;

obligarea Comisiei la plata tuturor cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă șase motive.

Primul motiv se întemeiază pe faptul că decizia atacată realizează un abuz de putere pe care Comisia o deține în temeiul articolului 11 alineatul (3) din Regulamentul nr. 139/2004, în măsura în care aceasta deleagă în mod nelegal Lagardère SA sarcina de a pune în aplicare „percheziții” cu caracter exploratoriu, fără a se asigura de capacitatea sa juridică și tehnică de a proceda la astfel de percheziții.

Al doilea motiv se întemeiază pe încălcarea articolului 296 TFUE, întrucât decizia atacată este insuficient motivată și, prin urmare, nu permite nici reclamantei să ia cunoștință de temeiurile măsurii luate, nici instanței Uniunii să își exercite controlul asupra legalității deciziei atacate. În special, motivarea deciziei atacate nu permite să se înțeleagă (i) alegerea unui instrument juridic și nici (ii) amploarea informațiilor solicitate.

Al treilea motiv se întemeiază pe încălcarea dreptului fundamental la respectarea vieții private și a secretului corespondenței, întrucât decizia atacată o obligă pe reclamantă să colecteze instrumentele de comunicare personale ale salariaților săi, precum și documentele personale păstrate pe instrumentele lor profesionale.

Al patrulea motiv se întemeiază pe încălcarea principiului fundamental al libertății presei, întrucât decizia atacată nu prevede nicio protecție a documentelor care pot conține surse jurnalistice și impune Lagardère SA și jurnaliștilor vizați o sarcină de lucru disproporționată în raport cu necesitățile investigației Comisiei.

Al cincilea motiv se întemeiază pe încălcarea principiului general al dreptului la securitate juridică, întrucât decizia atacată nu poate fi considerată suficient de „clară și precisă” în sensul jurisprudenței și plasează în mod necesar reclamanta în situația de a-și încălca obligațiile legale și contractuale.

Al șaselea motiv se întemeiază pe încălcarea principiului proporționalității și a principiului protecției împotriva intervențiilor arbitrare ale autorității publice în sfera de activitate privată, întrucât decizia atacată depășește ceea ce este necesar pentru atingerea scopului urmărit de investigația Comisiei, în ceea ce privește (i) instrumentul juridic ales, (ii) amploarea informațiilor solicitate și (iii) termenul de răspuns impus.

____________