Language of document :

Kanne 12.4.2024 – Association Générations futures v. komissio

(asia T-201/24)

Oikeudenkäyntikieli: ranska

Asianosaiset

Kantaja: Association Générations futures (Ons en Bray, Ranska) (edustaja: asianajaja F. Lafforgue)

Vastaaja: Euroopan komissio

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan 12.2.2024 annetun Euroopan komission päätöksen, jolla hylätään Århus-asetuksen 2 artiklan 1 kohdan g alakohdassa tarkoitettua sisäistä uudelleentarkastelua koskeva pyyntö, joka koskee täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 540/2011 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse tehoaineiden 2,5-diklooribentsoehappometyyliesteri, etikkahappo, alumiiniammoniumsulfaatti, alumiinifosfidi, alumiinisilikaatti, kalsiumkarbidi, symoksaniili, dodemorfi, etyleeni, teepuu-uute, rasvojen tislausjäämät, rasvahapot C7–C20, flonikamidi (IKI-220), gibberelliinihappo, gibberelliini, halosulfuronimetyyli, hydrolysoidut proteiinit, rautasulfaatti, magnesiumfosfidi, maltodekstriini, metamitroni, kasviöljyt/neilikkaöljy, kasviöljyt/rapsiöljy, kasviöljyt/viherminttuöljy, pyretriinit, sulkotrioni, tebukonatsoli ja urea hyväksynnän voimassaoloajan pidentämisestä 12.7.2023 annettua komission täytäntöönpanopäätöstä (EU) 2023/1446,1 ja

velvoittamaan Euroopan komission vastaamaan omista oikeudenkäyntikuluistaan ja korvaamaan kantajan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa viiteen kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste perustuu asetuksen 1107/20091 17 artiklan rikkomiseen. Kantaja väittää, ettei kyseisen artiklan edellytystä, joka liittyy siihen, että on olemassa hakijasta riippumattomia syitä, ole todettu nyt käsiteltävässä asiassa, koska hakijat eivät toimittamalla pyydetyt tutkimukset ole poistaneet epäilyjä tehoaineen tebukonatsoli vaarattomuudesta. Tehoaineen tebukonatsoli hyväksynnän voimassaolon jatkamisen kesto ei siis ole oikeutettavissa kyseiseen aineeseen liittyvien riskien kannalta. Lisäksi jo vuonna 2021 oli olemassa riittävästi seikkoja, joiden nojalla Euroopan komissio olisi voinut tehdä päätöksen kyseisen aineen hyväksymättä jättämisestä.

Toinen kanneperuste perustuu varovaisuusperiaatteen loukkaamiseen. Kantaja katsoo, että järjestelmällinen ja peräkkäinen vetoaminen 17 artiklaan on varovaisuusperiaatteen vastaista. Tehoaineeseen tebukonatsoli liittyy näet riskejä, jotka oikeuttivat rajoittavien toimenpiteiden toteuttamisen.

Kolmas kanneperuste perustuu hyvän hallinnon periaatteen loukkaamiseen. Kantajan mukaan tehoainetta tebukonatsoli koskevan hyväksynnän uusimista koskevassa menettelyssä on kyse lähes yhtä pitkästä ajanjaksosta, jonka alkuperäinen hyväksyntä on ollut voimassa. Kyseisen menettelyn hitaus ja järjestelmällinen turvautuminen 17 artiklaan merkitsee siis hyvän hallinnon periaatteen loukkaamista.

Neljäs kanneperuste perustuu perusteluvaatimuksen noudattamatta jättämiseen siitä syystä, että asetuksessa ei perustella muun muassa millään tavalla päätöstä voimassaolon jatkamista koskevan toimenpiteen kestosta, joka on 35 kuukautta, eikä syitä, joiden johdosta arviointi on ollut niinkin pitkällistä ja aikaavievää.

Viides kanneperuste perustuu riidanalaisen asetuksen yhteensopimattomuuteen sen tavoitteen kanssa, jona on varmistaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun korkea taso. Riidanalaisen asetuksen antaminen on näet ristiriidassa mainittujen tavoitteiden kanssa.

____________

1 (EUVL 2023, L 178, s. 1).

1 Kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamisesta sekä neuvoston direktiivien 79/117/ETY ja 91/414/ETY kumoamisesta 21.10.2009 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1107/2009 (EUVL 2009, L 309, s. 1).