Language of document :

2020. július 6-án benyújtott kereset – KY kontra az Európai Unió Bírósága

(T-433/20. sz. ügy)

Az eljárás nyelve: francia

Felek

Felperes: KY (képviselő: J.-N. Louis ügyvéd)

Alperes: az Európai Unió Bírósága

Kérelmek

A felperes azt kéri, hogy a Törvényszék:

semmisítse meg a 2019. október 10-i kifejezett határozattal megerősített 2019. szeptember 17-i hallgatólagos határozatot, amely elutasította a felperes által a szolgálatba lépése előtt megszerzett, és az Európai Unió nyugdíjrendszerébe átvitt nyugdíjjogosultságok jóvá nem írt részének visszafizetése iránti kérelmet;

az alperest kötelezze a költségek megtérítésére.

Jogalapok és fontosabb érvek

Keresete alátámasztása érdekében a felperes két jogalapra hivatkozik.

Az első jogalap a gondoskodási kötelezettség megsértésén alapul. A felperes e tekintetben azt állítja, hogy a gondoskodási kötelezettsége alapján az uniós intézménynek a tisztviselőt nemcsak a létminimum szabályáról és e szabálynak a nyugdíj kiszámítására gyakorolt hatásáról kell tájékoztatnia, hanem arról a lehetőségről is, hogy a felperes a nyugdíjjogosultságának átvitelét a nyugdíjjogosultsága tényleges megnyílásáig elhalaszthatja.

A második jogalap a jogalap nélküli gazdagodáson alapul. A felperes úgy véli, hogy a visszafizetés megtagadása a nemzeti nyugdíjjogosultságoknak az uniós rendszerbe átvitt azon része esetében, amelyet a nyugdíjjogosultság megállapításakor nem vesznek figyelembe, indokolatlan birtokbavételt, tehát az Unió számára jogalap nélküli gazdagodáshoz, az érintett tisztviselő számára pedig jogellenes vagyoncsökkenéshez vezethet.

____________