Language of document :

Acțiune introdusă la 13 aprilie 2010 - Pioneer Hi-Bred International/Comisia

(Cauza T-164/10)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Pioneer Hi-Bred International, Inc. (Johnston, Statele Unite) (reprezentanți: J. Temple Lang, Solicitor, şi T. Müller-Ibold, avocat)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantei

Constatarea faptului că, întrucât a omis să prezinte Consiliului un proiect de măsuri care trebuie să fie luate potrivit articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului şi întrucât a omis să ia toate celelalte măsuri care, în funcţie de evoluţia procedurii de adoptare a deciziilor, pot fi necesare pentru asigurarea adoptării deciziei la care se referă articolul 18 din directivă, Comisia s-a abţinut să acţioneze în conformitate cu articolul 18 din Directiva 2000/18 privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamantă.

Motivele și principalele argumente

La 2 mai 2007, reclamanta a formulat prima cerere în temeiul articolului 232 CE1, susţinând că s-ar fi omis de către Comisie, cu încălcarea articolului 18 din Directiva 2001/18/CE2, să asigure adoptarea unei decizii referitoare la notificarea reclamantei privind introducerea pe piață a porumbului 1507 modificat genetic, rezistent la insecte. La 21 ianuarie 2009, Comisia, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Decizia 1999/468, a prezentat propunerea de decizie comitetului de reglementare. În cadrul procedurii în faţa Tribunalului, părţile au fost de acord că, având în vedere prezentarea propunerii de decizie, acţiunea a rămas fără obiect şi, prin Ordonanţa din 4 septembrie 2009, Tribunalul a decis că nu mai este necesar să se pronunțe asupra fondului cauzei T-139/07.

În prezenta acţiune, reclamanta susţine că, potrivit articolului 265 TFUE, Comisia nu a prezentat încă Consiliului o propunere referitoare la introducerea pe piaţă a porumbului 1507 modificat genetic, rezistent la insecte, în pofida solicitării reclamantei. Reclamanta susţine că, în toate cele şase reuniuni ale Consiliului Mediu care au avut loc de la momentul la care comitetul de reglementare nu a emis un aviz referitor la propunerea din 25 februarie 2009, Comisia a omis să prezinte un proiect de decizie privind notificarea reclamantei.

Reclamanta afirmă că, în conformitate cu procedura stabilită în directivă, Comisia este obligată să asigure că se adoptă şi se publică, în termenul prevăzut de directivă, o decizie privind notificarea. În plus, reclamanta susţine că, prin faptul că nu a prezentat Consiliului un proiect de măsuri care trebuie să fie luate, Comisia a omis să asigure adoptarea unei asemenea decizii, deşi toate cerinţele privind reclamanta şi celelalte părţi, prevăzute de directivă, au fost îndeplinite în conformitate cu directiva.

În continuare, reclamanta susţine că a solicitat Comisiei să îşi precizeze poziţia în termenul prevăzut de articolul 265 TFUE, ceea ce Comisia a omis să facă. În opinia reclamantei, motivele Comisiei pentru omisiunea sa de a prezenta un proiect de decizie Consiliului sunt nerelevante şi nejustificate. Potrivit reclamantei, abţinerea Comisiei de a acţiona a avut efecte negative cu privire la situaţia sa juridică şi a cauzat acesteia pierderi specifice, probate şi cuantificabile.

____________

1 - Cauza T-139/07, Pioneer Hi-Bred International/Comisia, JO C 155, p. 28.

2 - Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 martie 2001 privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic și de abrogare a Directivei 90/220/CEE a Consiliului - Declaraţia Comisiei, JO L 106, p. 1, Ediție specială, 15/vol. 7, p. 75.