Language of document :

Acțiune introdusă la 21 decembrie 2009 - Areva T&D/Comisia

(Cauza T-521/09)

Limba de procedură: franceza

Părțile

Reclamantă: Areva T&D (Paris, Franța) (reprezentanți: A. Schild și C. Simphal, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantei

anularea deciziei atacate în măsura în care aceasta se referă la Areva T&D SA; și

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Prezenta cerere, formulată de Areva T&D SAS are ca obiect anularea Deciziei Comisiei Europene C(2009) 7601 final din 7 octombrie 2009 privind o procedură de aplicare a articolului 81 CE (în prezent articolul 101 TFUE) și a articolului 53 EEE - Cauza COMP/39.129 - Transformatori de putere.

Reclamanta invocă patru motive în susţinerea acţiunii sale în anulare.

Primul motiv privește încălcarea obligaţiei de motivare prevăzută la articolul 296 TFUE. Reclamanta consideră că nu s-a motivat de către Comisie delegarea competenţei sale de sancţionare ca urmare a aplicării unei sancţiuni în solidar în privinţa Areva T&D SA, și nici adăugarea unei condiţii suplimentare faţă de condiţiile prevăzute de Comunicarea din 19 februarie 2002 pentru a putea beneficia de imunitate la amendă.

Prin intermediul celui de al doilea motiv, reclamanta critică Comisia pentru că a încălcat articolul 101 alineatul (1) TFUE și în special normele juridice privind imputabilitatea încălcărilor dreptului concurenţei. În opinia reclamantei, Comisia nu putea imputa Areva T&D SA răspunderea pentru practicile anticoncurenţiale anterioare cesionării Alstom T&D SA de către Alstom. Astfel, la momentul faptelor, Alstom T&D SA nu era o societate autonomă, ci o societate controlată de societatea-mamă a sa, Alstom. În consecinţă, Comisia ar fi trebuit să considere, în aplicarea principiilor referitoare la imputabilitatea încălcărilor în caz de cesiune a unei întreprinderi, că numai societate-mamă de la momentul faptelor în cauză, în speţă Alstom, putea fi considerată răspunzătoare pentru practicile anticoncurenţiale anterioare cesiunii. Reclamanta consideră în plus că prin reţinerea răspunderii Areva T&D SA, Comisia a încălcat principiile generale de drept al securităţii juridice și al individualităţii și personalităţii pedepselor.

Prin cel de al treilea motiv, reclamanta consideră că Comisia a încălcat articolul 101 alineatul (1) TFUE și în special normele de drept aplicabile solidarităţii. Reclamanta susţine că Comisia nu putea obliga Areva T&D SA și Alstom la plata amenzii în solidar în măsura în care acestea nu mai formau, la data deciziei, o unitate economică. În sfârșit, reclamanta consideră că prin aplicarea unei sancţiuni în solidar în privinţa Alstom și a Areva T&D SA, decizia Comisiei încalcă două principii generale din dreptul Uniunii, și anume principiul egalităţii de tratament și principiul securităţii juridice.

Prin intermediul celui de al patrulea motiv, reclamanta impută Comisiei faptul că a încălcat articolul 101 alineatul (1) TFUE și în special normele impuse prin Comunicarea Comisiei din 19 februarie 2002 privind imunitatea la amendă și reducerea amenzilor în cazurile referitoare la înțelegeri1. Reclamanta susţine de asemenea că prin refuzul de a acorda Areva T&D SA beneficiul imunităţii, Comisia a încălcat principiile generale de drept al încrederii legitime și al securităţii juridice.

____________

1 - JO C 45, p. 3.