Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de rechtbank Amsterdam (Țările de Jos) la 22 iulie 2022 – Mandat european de arestare emis împotriva lui CJ; cealalată parte: Openbaar Ministerie

(Cauza C-492/22)

Limba de procedură: neerlandeza

Instanța de trimitere

Rechtbank Amsterdam

Părțile din procedura principală

Mandat european de arestare emis împotriva lui: CJ

Cealaltă parte din procedură: Openbaar Ministerie

Întrebările preliminare

Articolul 12 și articolul 24 alineatul (1) din Decizia-cadru 2002/584/JAI1 coroborate cu articolul 6 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene se opun ca o persoană căutată, a cărei predare în scopul executării unei pedepse privative de libertate a fost autorizată în mod definitiv, însă a fost amânată „pentru ca aceasta să poată fi urmărită penal în statul membru de executare [...] pentru o altă faptă decât cea prevăzută de mandatul european de arestare”, să fie ținută în detenție pe durata acestei urmăriri penale, pentru executarea acelui mandat european de arestare?

a. Decizia de a exercita competența de amânare a predării, prevăzută la articolul 24 alineatul (1) din Decizia-cadru 2002/584/JAI, este o decizie privind executarea MAE, care trebuie luată de autoritatea judiciară de executare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Decizia-cadru 2002/584/JAI coroborat cu considerentul (8) al acestei decizii-cadru?

b. În caz afirmativ, împrejurarea că această decizie este luată fără intervenția unei autorități judiciare de executare în sensul articolului 6 alineatul (2) din Decizia-cadru 2002/584/JAI are drept consecință faptul că o persoană căutată nu mai poate fi ținută în detenție în vederea executării mandatului european de arestare emis împotriva sa?

a. Articolul 24 alineatul (1) din Decizia-cadru 2002/584/JAI coroborat cu articolele 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene se opune ca predarea unei persoane căutate să fie amânată în vederea urmăririi penale în statul membru de executare, pentru simplul motiv că, dacă este întrebată acest lucru, persoana căutată nu dorește să renunțe la dreptul său de a fi prezentă în cadrul urmăririi penale?

b. În caz afirmativ, care sunt factorii pe care autoritatea judiciară de executare trebuie să îi ia în considerare în cadrul deciziei sale de a amâna predarea efectivă?

____________

1     Decizia-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre (JO 2002, L 190, p. 1, Ediție specială, 19/vol. 6, p. 3).