Language of document :

Προσφυγή της 10ης Νοεμβρίου 2023 – Shopper Union France και Azalbert κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-1071/23)

Γλώσσα διαδικασίας: η γαλλική

Διάδικοι

Προσφεύγοντες: Shopper Union France (Παρίσι, Γαλλία), Xavier Azalbert (Garches, Γαλλία) (εκπρόσωπος: D. Protat, δικηγόρος)

Καθής: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει τη σιωπηρή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία η τελευταία αρνήθηκε να τους παράσχει πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα και ιδίως στο σύνολο των μη λογοκριμένων συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19 που συνήψε η Επιτροπή με τις φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer-BioNTech, Moderna και Janssen.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής οι προσφεύγοντες προβάλλουν πέντε λόγους.

Με τον πρώτο λόγο προβάλλεται ότι δεν έχει εφαρμογή η εξαίρεση σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα των προσώπων τα οποία συμμετείχαν στην κοινή ομάδα που ήταν επιφορτισμένη με τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις με τους παρασκευαστές εμβολίων, και στα οποία είχε ανατεθεί δημόσια εντολή ή τουλάχιστον αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, δεν καθιστούν δυνατή την αποκάλυψη των πολιτικών τους φρονημάτων, των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών τους πεποιθήσεων ή της συμμετοχής τους σε συνδικαλιστική οργάνωση. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί ότι η γνωστοποίηση των σχετικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα έθιγε τα έννομα συμφέροντα των υποκειμένων των δεδομένων.

Με τον δεύτερο λόγο προβάλλεται ότι δεν έχει εφαρμογή η εξαίρεση σχετικά με την προστασία των εμπορικών συμφερόντων των επιχειρήσεων. Κατά τους προσφεύγοντες, η Επιτροπή δεν υποστηρίζει ότι θα εκτίθετο στον κίνδυνο να οφείλει την καταβολή συμβατικών ποινικών ρητρών έναντι των αντισυμβαλλόμενων φαρμακευτικών εταιριών εάν αποκάλυπτε, παρά την επίμαχη ρήτρα εμπιστευτικότητας, τους όρους των συμβάσεων. Συνεπώς, η εξαίρεση που αφορά το επιχειρηματικό απόρρητο δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής.

Με τον τρίτο λόγο προβάλλεται η ύπαρξη υπέρτερου συμφέροντος που δικαιολογεί την πρόσβαση στα ζητηθέντα έγγραφα. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι διάφοροι λόγοι οι οποίοι αφορούν, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο της σύναψης των συμβάσεων που άπτεται της πανδημίας COVID-19, τον σκοπό των συμβάσεων αυτών, ο οποίος συνίσταται στην εκπλήρωση αποστολής γενικού συμφέροντος σχετικής με την υγεία του πληθυσμού της Ένωσης, καθώς και το μονοπώλιο της Ένωσης και των κρατών μελών όσον αφορά την αγορά και τη διανομή των εμβολίων, καταδεικνύουν την ύπαρξη δημόσιου συμφέροντος της Ένωσης και των πολιτών της το οποίο είναι υπέρτερο των ιδιωτικών συμφερόντων των οικείων φαρμακευτικών εταιριών.

Με τον τέταρτο λόγο προβάλλεται ότι η επίμαχη ρήτρα εμπιστευτικότητας συνιστά κατάχρηση δικαιώματος. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή δεν δικαιούται να επικαλεστεί την επίμαχη ρήτρα εμπιστευτικότητας για να αρνηθεί να κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους, διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με «απάλειψη» ή, τουλάχιστον, με «περιορισμό» ενός δικαιώματος που περιέχεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης), συγκεκριμένα δε του δικαιώματος στη διαφάνεια, και, επομένως, θα ισοδυναμούσε με κατάχρηση δικαιώματος απαγορευόμενη από το άρθρο 54 του Χάρτη.

Με τον πέμπτο λόγο προβάλλεται ο απατηλός χαρακτήρας των εξαιρέσεων που επικαλέστηκε η Επιτροπή με την άρνησή της να γνωστοποιήσει τα ζητηθέντα έγγραφα. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ποινικές έρευνες σχετικά με τους όρους σύναψης των συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19 μεταξύ της Επιτροπής και της εταιρίας Pfizer Inc. Ως εκ τούτου, οι εξαιρέσεις που προέβαλε η Επιτροπή για να αρνηθεί την παροχή πρόσβασης στα έγγραφα έχουν ως μοναδικό σκοπό την προστασία των μελών της.

____________