Language of document :

Acțiune introdusă la 22 noiembrie 2016 – Netflix International și Netflix/Comisia

(Cauza T-818/16)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamante: Netflix International BV (Amsterdam, Țările de Jos) și Netflix, Inc. (Los Gatos, California, Statele Unite) (reprezentanți: C. Alberdingk Thijm, S. van Schaik și S. van Velze, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamantele solicită Tribunalului:

anularea Deciziei Comisiei din 1 septembrie 2016 prin care s-a declarat ca fiind compatibilă cu piața internă a șaptea versiunea a unui amendament la Legea germană privind măsuri pentru promovarea cinematografiei germane1 ;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamantele invocă șase motive.

Primul motiv, întemeiat pe încălcarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale2 .

Comisia a încălcat articolul 13 alineatul (1) din DSMAV prin faptul că a decis că măsura germană este compatibilă cu acest articol interpretat în lumina amendamentului propus;

Comisia a încălcat articolul 2 alineatul (1), articolul 2 alineatul (2) și articolul 3 din DSMAV prin faptul că a decis că măsura germană nu aduce atingere principiului țării de origine.

Al doilea motiv, întemeiat pe încălcarea articolului 110 TFUE.

Comisia a încălcat articolul 110 TFUE prin faptul că a considerat că măsura germană nu este discriminatorie față de furnizorii de servicii mass-media audiovizuale la cerere care au sediul în afara Germaniei, însă se adresează audienței germane.

Al treilea motiv, întemeiat pe încălcarea articolului 56 TFUE.

Comisia a încălcat articolul 56 TFUE prin faptul că nu a examinat dacă măsura germană încalcă libertatea de a presta servicii, aspect care se regăsește în speță.

Al patrulea motiv, întemeiat pe încălcarea articolului 49 TFUE.

Comisia a încălcat articolul 49 TFUE prin faptul că nu a examinat dacă măsura germană încalcă libertatea de stabilire, aspect care se regăsește în speță.

Al cincilea motiv, întemeiat pe încălcarea articolului 107 TFUE.

Comisia a încălcat articolul 107 TFUE prin faptul că a considerat că măsura germană este o formă de ajutor de stat care poate fi justificată de un scop cultural și este compatibilă cu piața internă.

Al șaselea motiv, întemeiat încălcarea normelor fundamentale de procedură.

Comisia a încălcat norme fundamentale de procedură prin faptul că nu a respectat standardele de motivare astfel cum sunt prevăzute la articolul 296 al doilea paragraf TFUE și pe cele ale dreptului la o bună administrare astfel cum este prevăzut la articolul 41 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

____________

1 Decizia (EU) 2016/2042 a Comisiei din 1 Septembrie 2016 privind schema de ajutoare SA.38418 – 2014/C (ex 2014/N) pe care Germania intenționează să o pună în aplicare în vederea finanțării producției și distribuției de filme [notificată cu numărul C(2016) 5551] (JO 2016, L 314, p.63).

2 Directiva 2010/13/EU a parlamentului European și a Consiliului din 10 martie 2010 privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) (“DSMAV”) (JO 2010, L 95, p. 1)