Language of document : ECLI:EU:T:2011:201

ORDONANȚA TRIBUNALULUI (Camera întâi)

5 mai 2011(1)

„Necompetență vădită – Reprezentare de către un avocat – Inadmisibilitate vădită”

În cauza T‑157/11,

Vasilica Adămuț, cu domiciliul în Brașov (România), și ceilalți reclamanți, ale căror nume sunt cuprinse în anexa la prezenta ordonanță, reprezentați de T. Stoenică, avocat,

reclamanți,

împotriva

României,

pârâtă,

având ca obiect principal o cerere de anulare a dispozițiilor naționale privind alinierea pensiilor din sistemul militar la cele din sistemul public,

TRIBUNALUL (Camera întâi),

compus din domnul J. Azizi (raportor), președinte, doamna E. Cremona și domnul S. Frimodt Nielsen, judecători,

grefier: domnul E. Coulon,

pronunță prezenta

Ordonanță

 Procedura și concluziile reclamanților

1        Prin cererea introductivă depusă la grefa Tribunalului la 16 martie 2011, reclamanții au introdus prezenta acțiune.

2        Aceștia solicită Tribunalului:

–        să constate abuzul de putere al guvernului român;

–        să constate încălcarea tratatelor și a dispozițiilor privind aplicarea acestora;

–        să constate că dispozițiile naționale privind alinierea pensiilor din sistemul militar la cele din sistemul public sunt nelegale, discriminatorii și adoptate cu încălcarea normelor europene;

–        să anuleze dispozițiile naționale privind alinierea pensiilor din sistemul militar la cele din sistemul public;

–        să repună reclamanții în drepturile de pensie în vigoare înainte de adoptarea dispozițiilor naționale privind alinierea pensiilor din sistemul militar la cele din sistemul public;

–        să oblige pârâta la plata cheltuielilor de judecată.

 În drept

3        Potrivit articolului 111 din Regulamentul de procedură, atunci când Tribunalul este în mod vădit necompetent pentru a judeca o acțiune, acesta poate, fără continuarea procedurii, să se pronunțe prin ordonanță motivată.

4        În speță, Tribunalul consideră că este suficient de lămurit pe baza actelor dosarului și urmează ca, în temeiul acestui articol, să se pronunțe fără continuarea procedurii.

5        În prezenta cauză, reclamanții solicită Tribunalului să se pronunțe cu privire la legalitatea unor dispoziții naționale.

6        Competențele Tribunalului sunt cele enumerate la articolul 256 TFUE, astfel cum este precizat prin articolul 51 din Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene și prin articolul 1 din anexa I la statutul menționat. În aplicarea acestor dispoziții, Tribunalul are competența să judece acțiuni introduse, în temeiul articolului 263 TFUE, numai împotriva actelor instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii.

7        În speță, se constată că autorul actului atacat nu este nici o instituție, nici un organ, oficiu sau agenție a Uniunii.

8        În plus, este necesar să se amintească faptul că Tribunalul nu are competența să judece o acțiune introdusă de o persoană fizică sau juridică împotriva unui stat membru.

9        În final, cu titlu suplimentar, trebuie amintit că este inadmisibilă o acțiune formulată prin intermediul unei cereri introductive care poartă numai semnătura reclamantului (Ordonanța Curții din 26 februarie 1981, Farral/Comisia, 10/81, Rec., p. 717, și Ordonanța Curții din 17 noiembrie 1983, Stavridis/Parlamentul European, 73/83, Rec., p. 3803). Această soluție este aplicabilă chiar dacă reclamantul este un avocat autorizat să pledeze în fața unei instanțe naționale (Ordonanța Curții din 5 decembrie 1996, Lopes/Curtea de Justiție, C‑174/96 P, Rec., p. I‑6401, punctul 10, Ordonanța Tribunalului din 8 ianuarie 1999, Petrochilos/Comisia, T‑185/98 AJ, nepublicată în Recueil, punctele 1 și 2).

10      În speță, se constată că avocatul care a semnat cererea introductivă se numără printre reclamanți, fapt care justifică respingerea acțiunii ca inadmisibilă în ceea ce îl privește pe respectivul reclamant.

11      Pentru toate considerațiile care precedă, se impune respingerea prezentei acțiuni pentru necompetență vădită, fără să fie necesară comunicarea acesteia către pârâtă.

 Cu privire la cheltuielile de judecată

12      Având în vedere că prezenta ordonanță este adoptată înainte de comunicarea cererii introductive către pârâtă și înainte ca aceasta să fi putut efectua cheltuieli, este suficient să se decidă că reclamanții vor suporta propriile cheltuieli de judecată, în conformitate cu articolul 87 alineatul (1) din Regulamentul de procedură.

Pentru aceste motive,

TRIBUNALUL (Camera întâi)

dispune:

1)      Respinge acțiunea.

2)      Reclamanții suportă propriile cheltuieli de judecată.

Luxemburg, 5 mai 2011.

Grefier

 

       Președinte

E. Coulon

 

      J. Azizi

Anexă

Dănuț Ambrono

Constantin‑Gheorghe Ancu

Marius‑Eugen Arsu

Gheorghe Bădărău

Viorel‑Ioan Bănceu

Petre Cârciumaru

Gheorghe‑Octavian Chețan

Mircea‑Steluț Câmpeanu

Neculai Chiriluș

Victor Cotîrlă

Dănilă Dănilă

Lucian Dobrin

Anton‑Valeriu Dobromir

Horia‑Ștefan Dolhan

Ștefan Drăgușel

Daniel‑Ioan Faur

Ioan Florea

Gheorghe Geangălă

Serioja Harabagiu

Gheorghe Irimia

Magdolna Irimia

Valentin Lupoian

Gheorghe Marichescu

Cornel‑Ioan Marcu

Marian Marin

Alexandru Mălăeru

Nicolae Mărunțelu

Vasile Mesaroș

Emil‑Ioan Mîrza

Maria Moldovan

George Nicolae

Marian Olteanu

Emilia Oprea

Tiberiu‑Ștefan Pall

Ioan Panțîru

Dumitru Pavăl

Vasile Pătrașcu

Emil Petruțiu

Ruxandra‑Manuela Picioarea

Ana Pop

Gheorghe Roman

Gheorghe Scânteie

Constantin Secăreanu

Nicolae Secăreanu

Ionel Silion

Dumitru Simion

Titi Stoenică

Ioan‑Marcel Stoica

Nicolae Stoica

Stelian Stroe

Vasile Tudor

Gheorghe Turbatu

Georgeta Vasiliu

Emil Vârlan

Nicolae Vochițu

Constantin Vrânceanu


1 Limba de procedură: româna.