Language of document :

Acțiune introdusă la 22 septembrie 2010 - Gap SA granen & producten/Comisia

(Cauza T-437/10)

Limba de procedură: olandeza

Părțile

Reclamantă: Gap SA granen & producten NV (Zoersel, Belgia) (reprezentanți: C. Ronse şi A. Hansebout, avocaţi)

Pârâtă: Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană

Concluziile reclamantei

Reclamanta solicită Tribunalului să constate angajarea răspunderii extracontractuale a Uniunii Europene, să o oblige pe aceasta la repararea prejudiciului suferit, mai precis la plata sumei de 295 690,43 euro, la care se adaugă dobânda legală din Belgia începând de la data la care reclamanta a achitat taxele la import în cauză, precum şi să oblige Uniunea la plata unei sume stabilite cu titlu provizoriu la 30 000 de euro, majorată cu dobânda legală din Belgia pentru celelalte daune pe care le-ar fi suferit

Motivele și principalele argumente

Reclamanta solicită repararea prejudiciului pe care pretinde că l-a suferit ca urmare a faptului că, la stabilirea taxelor la importul de grâu, şi în special în cadrul Regulamentului (CE) nr. 919/2009 al Comisiei din 1 octombrie 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 915/2009 de stabilire a taxelor de import în sectorul cerealelor începând cu 1 octombrie 2009 (JO L 259, p. 5), Comisia ar fi comis o nelegalitate şi ar fi aplicat preţuri de piaţă şi de transport incorecte.

În susţinerea cererii sale de despăgubiri, reclamanta afirmă că, în speţă, Comisia ar fi încălcat articolul 4 din Regulamentul nr. 1249/961 şi obligaţia generală de diligenţă, prin faptul că a luat în considerare preţuri şi tarife de transport eronate în cadrul impunerii şi a calculării taxelor la import.

Potrivit reclamantei, încălcarea articolul 4 din Regulamentul nr. 1249/96 este suficient de gravă, astfel încât Comisia nu dispunea de nicio putere de apreciere la adoptarea Regulamentului nr. 919/2009. În plus, încălcarea obligaţiei de diligenţă de către Comisiei ar reprezenta singură o încălcare suficient de gravă.

În sfârşit, reclamanta arată că prejudiciul pe care l-ar fi suferit ar rezulta din calcularea şi perceperea incorectă a taxelor, a căror valoarea exactă înţelege să o dovedească. În plus, reclamanta ar fi suferit un prejudiciu şi ca urmare a intervalului de timp pe care a trebuit să îl dedice acestei cauze şi a onorariilor de avocat pe care a fost nevoită să le suporte.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1249/96 al Comisiei din 28 iunie 1996 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1766/92 al Consiliului în ceea ce priveşte drepturile de import în sectorul cerealelor (JO L 161, p. 125, Ediţie specială, 02/ vol. 8, p. 226)