Language of document :

Begäran om förhandsavgörande framställd av Gerechtshof Amsterdam (Nederländerna) den 13 november 2023 – Smurfit Kappa Europe BV m.fl. mot Unilever Europe BV m. fl.

(Mål C-673/23)

Rättegångsspråk: nederländska

Hänskjutande domstol

Gerechtshof Amsterdam

Parter i det nationella målet

Klagande: Smurfit Kappa Europe BV, Smurfit International BV, Smurfit Kappa Italia SpA, DS Smith Italy BV, DS Smith plc, DS Smith Packaging Italia SpA, DS Smith Holding Italia SpA, Toscana Ondulati SpA

Motparter: Unilever Europe BV, Unilever Supply Chain Company AG, Unilever Italy Holdings Srl

Tolkningsfrågor

1)    a) Föreligger en nära förbindelse i den mening som avses i artikel 8.1 i Bryssel Ia-förordningen1 mellan:

i)    dels ett yrkande mot huvudmotparten (eller ankarsvaranden) som inte är mottagare av ett kartellbeslut fattat av en nationell konkurrensmyndighet men som enhet, om vilken det görs gällande att den är en del av företaget i EU:s konkurrenslagstiftnings mening (nedan kallat företaget) som befinns överordnat ansvarig för den konstaterade överträdelsen av unionsrättens kartellförbud och

ii)    å andra sidan ett yrkande mot:

(A)    en medsvarande som är mottagare av det beslutet och/eller alternativt,

(B)    en medsvarande som inte är en mottagare av beslutet, om vilken det görs gällande att den som rättslig enhet tillhör ett företag som i beslutet räknas som bär det offentligrättsliga ansvaret för överträdelsen av unionsrättens kartellförbud?

Har det därvidlag någon betydelse:

(a)    om ankarsvaranden som befunnits överordnat ansvarig under kartellperioden endast innehade och förvaltade aktier,

(b)    – om fråga 4a besvaras jakande – om ankarsvaranden som befunnits överordnat ansvarig medverkade i produktionen distributionen, försäljningen och/eller leveranserna av kartelliserade produkter och/eller kartelliserade tjänster,

(c)    om ankarsvaranden har säte eller inte har säte i den medlemsstat där den nationella konkurrensmyndigheten (endast) har konstaterat en överträdelse av unionsrättens kartellförbud på den nationella marknaden,

(d)    om medsvaranden, som är mottagare av beslutet, i beslutet anges som

(i)    faktisk kartelldeltagare – i den meningen att medsvaranden faktiskt har medverkat i det/de konstaterade överträdande avtalet/avtalen och/eller sinsemellan samordnade förfarandena eller

(ii)    som rättslig enhet utgör en del av företaget som befunnits offentligrättsligt ansvarigt för överträdelsen av unionsrättens kartellförbud,

(e)    om medsvaranden, som inte är en mottagare av beslutet, faktiskt har producerat, distribuerat, sålt och/eller levererat kartelliserade produkter och/eller tjänster,

(f)    om ankarsvaranden och medsvaranden tillhör samma företag eller inte,

(g)    klagandena direkt eller indirekt har köpt produkter och/eller fått tjänster levererade av ankarsvaranden och/eller medsvaranden?

b) Är det av betydelse för besvarandet av fråga 1a om det går eller inte går att förutse att den aktuella medsvaranden blir stämd domstol av denna ankarsvarande? Om svaret är ja, är denna förutsebarhet ett separat kriterium vid tillämpningen av Bryssel Ia-förordningen? Är denna förutsebarhet i princip given med tanke på domen i mål Sumal av den 6 oktober 2021, C-882/19, ECLI:EU:C:2021:800? I vilken utsträckning gör omständigheterna (a) till och med (g) som nämns i fråga 1a det i det här fallet förutsebart att medsvaranden skulle bli stämd domstol av ankarsvaranden?

2)    Vid fastställandet av jurisdiktion, behöver även möjligheten att yrkandet mot ankarsvaranden kan bifallas beaktas? Om svaret är ja, är det tillräckligt för bedömningen att det inte går att utesluta på förhand att yrkandet kommer att bifallas?

3)    Måste eller kan det i konkurrensrätten godtagna antagandet om väsentligt inflytande av (de bötfällda) moderbolagen med avseende på dotterbolagens ekonomiska aktivitet (”Akzo-antagandet”) tillämpas i (civila) kartellmål?

4)    a) Vid tillämpning av artikel 8.1 i Bryssel Ia-förordningen, kan olika motparter med säte i samma medlemsstat (tillsammans) vara ankarsvarande?

b) Utses i artikel 8.1 i Bryssel Ia-förordningen den i målet behöriga domstolen direkt och omedelbart samt upphävs därmed nationell rätt?

c) Om fråga 4a besvaras nekande – sålunda att endast en enda motpart kan vara ankarsvarande – och fråga 4b besvaras jakande – sålunda att det i artikel 8.1 i Bryssel Ia-förordningen direkt utses den i målet behöriga domstolen och nationell rätt upphävs:

Finns det vid tillämpning av artikel 8.1 i Bryssel Ia-förordningen utrymme för internt hänskjutande till domstol i samma medlemsstat i vilken motparten har sitt säte?

____________

1 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1215/2012 av den 12 december 2012 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område (EUT L 351, 2012, s. 1).