Language of document : ECLI:EU:T:2016:36





Hotărârea Tribunalului (Camera a cincea) din 28 ianuarie 2016 –
Zafeiropoulos/Cedefop

(Cauza T‑537/12)

„Contracte de achiziții publice de servicii – Procedură de cerere de ofertă – Prestarea de servicii medicale în favoarea personalului Cedefop – Respingerea ofertei unui ofertant și atribuirea contractului unui alt ofertant – Refuzul de a acorda acces la anumite documente referitoare la ceilalți ofertanți care au participat la procedura de cerere de ofertă – Obligația de motivare – Protecția intereselor comerciale și a reputației – Protecția datelor cu caracter personal – Protecția procesului decizional – Răspundere extracontractuală”

1.                     Achiziții publice ale Uniunii Europene – Încheierea unui contract în urma unei cereri de ofertă – Putere de apreciere a instituțiilor – Control jurisdicțional – Limite (Regulamentul nr. 1605/2002 al Consiliului; Regulamentul nr. 2342/2002 al Comisiei) (a se vedea punctele 36 și 63)

2.                     Acțiune în anulare – Acte supuse căilor de atac – Noțiune – Decizie de respingere a unei cereri inițiale de acces la documentele unei instituții – Excludere [art. 263 TFUE; Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 8 alin. (1)] (a se vedea punctul 84)

3.                     Răspundere extracontractuală – Condiții – Nelegalitate – Prejudiciu – Legătură de cauzalitate – Inexistența uneia dintre aceste condiții – Respingerea în întregime a acțiunii în despăgubire (art. 340 al doilea paragraf TFUE) (a se vedea punctul 90)

4.                     Răspundere extracontractuală – Condiții – Prejudiciu real și cert cauzat de un act nelegal – Sarcina probei – Prejudiciu rezultat din atingerea adusă reputației și credibilității unui ofertant exclus cu ocazia unei proceduri de atribuire a unui contract nelegale – Cerere de despăgubire nesusținută de explicații sau de probe – Lipsa unui prejudiciu real (art. 340 al doilea paragraf TFUE) (a se vedea punctele 91 și 94)

5.                     Răspundere extracontractuală – Condiții – Prejudiciu real și cert cauzat de un act nelegal – Noțiune – Pierderea unei șanse de atribuire a unui contract de achiziții publice – Includere – Condiții (art. 340 al doilea paragraf TFUE) (a se vedea punctele 96 și 97)

6.                     Achiziții publice ale Uniunii Europene – Încheierea unui contract în urma unei cereri de ofertă – Obligația unei autorități contractante de a finaliza o procedură de cerere de ofertă – Inexistență [Regulamentul nr. 1605/2002 al Consiliului, art. 101; Regulamentul nr. 2342/2002 al Comisiei, art. 149 alin. (1)] (a se vedea punctul 99)

Obiectul

În primul rând, cerere de anulare, pe de o parte, a deciziei Cedefop din 8 octombrie 2012 prin care s‑a respins oferta prezentată de reclamant în cadrul unui anunț de participare din 19 iunie 2012, publicat în Suplimentul la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO 2012/S 115‑189528), privind furnizarea de servicii medicale personalului Cedefop din Salonic (Grecia), și a deciziei Cedefop din 9 octombrie 2012 prin care contractul definit în anunțul de participare menționat a fost atribuit unui alt ofertant decât reclamantul și, pe de altă parte, a deciziei Cedefop prin care s‑a respins cererea reclamantului de acces la anumite documente în cadrul acestei proceduri privind anunțul de participare, precum și, în al doilea rând, cerere de despăgubire pentru prejudiciul pe care reclamantul l‑ar fi suferit ca urmare a încălcărilor pe care le‑ar fi săvârșit Cedefop

Dispozitivul

1)

Anulează decizia Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) din 8 octombrie 2012 prin care s‑a respins oferta prezentată de domnul Panteleïmon Zafeiropoulos în cadrul unui anunț de participare din 19 iunie 2012 privind furnizarea de servicii medicale personalului Cedefop din Salonic (Grecia) și decizia Cedefop din 9 octombrie 2012 prin care contractul definit în anunțul de participare menționat a fost atribuit unui alt ofertant decât domnul Zafeiropoulos.

2)

Respinge în rest acțiunea.

3)

Cedefop suportă propriile cheltuieli de judecată și o treime din cheltuielile de judecată efectuate de domnul Zafeiropoulos.

4)

Domnul Zafeiropoulos suportă două treimi din propriile cheltuieli de judecată.