Language of document :

Acțiune introdusă la data de 7 februarie 2007 - US Steel Košice/Comisie

(Cauza T-27/07)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: US Steel Košice sro (Košice, Slovacia) (reprezentant: E. Vermulst, lawyer, și C. Thomas, solicitor)

Pârâtă: Comisia Comunităților Europene

Concluziile reclamantei

anularea Deciziei Comisiei din 29 noiembrie 2006 privind Planul național de alocare, pentru alocarea cotelor de emisie de gaze cu efect de seră, notificat de către Slovacia în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Reclamanta solicită anularea Deciziei Comisiei din 29 noiembrie 2006 privind Planul național de alocare, pentru alocarea cotelor de emisie de gaze cu efect de seră pentru perioada 2008-2012, notificat de către Slovacia în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului1.

În sprijinul cererii sale, reclamanta pretinde în primul rând că decizia atacată încalcă Titlul 4, punctul 2 litera (a) din Anexa XIV la Actul de Aderare 20032 în sensul în care afirmă în mod incorect că prevederile din această dispoziție sunt obligații independente aplicabile până în 2009, indiferent dacă Slovacia continuă să acorde reclamantei scutirea de taxă pe care Slovacia o poate aplica reclamantei până la sfârșitul anului fiscal 2009, prin derogare de la articolele 87 CE și 88 CE. Reclamanta susține că, prin urmare, decizia este de asemenea contrară criteriului (4) din Anexa III la Directiva 2003/87/CE, care prevede ca planul național de alocare să fie conform cu celelalte instrumente legislative și de politici comunitare.

În al doilea rând, reclamanta afirmă că decizia atacată încalcă principiul așteptărilor legitime în sensul în care, în mai multe ocazii, Comisia a determinat-o pe reclamantă să se aștepte ca limitările de producție prevăzute în Titlul 4 punctul 2 litera (a) din Anexa XIV la Actul de Aderare să își înceteze aplicarea din momentul în care reclamanta nu mai beneficiază de scutirea de taxă.

În al treilea rând, reclamanta susține că decizia atacată este ilegală deoarece, în loc să-și îndeplinească funcțiile limitate în baza articolului 9 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE, Comisia a făcut un calcul absolut independent al emisiilor totale adecvate în Slovacia și l-a impus Republicii Slovace. Astfel Comisia a uzurpat competența pe care statele membre o au în conformitate cu articolele 9 și 11 din Directiva 2003/87/CE.

În al patrulea rând, reclamanta afirmă că decizia atacată este ilegală, deoarece s-a întemeiat pe un calcul matematic rigid care a fost impus fără consultare publică și care a ignorat factorii cunoscuți specifici Slovaciei care au influențat emisiile în perioada 2008-2012. Reclamanta consideră că această abordare a încălcat articolul 9 alineatul (1) și articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2003/87/CE, criteriile (1), (2) și (3) din Anexa III la directiva menționată, precum și principiul așteptărilor legitime. Reclamanta susține că, în măsura în care Comisia se bucura de o marjă de apreciere, aceasta a comis o eroare manifestă în aprecierea sa.

În final, reclamanta pretinde că decizia atacată este viciată de un abuz de putere deoarece a fost motivată de o dorință de a realiza un asemenea deficit de cote astfel încât să crească prețurile cotelor.

____________

1 - Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European șI a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO 2003 L 275, p. 32).

2 - Actul privind condițiile de aderare a Republicii Cehe, Republicii Estonia, Republicii Cipru, Republicii Letonia, Republicii Lituania, Republicii Ungare, Republicii Malta, Republicii Polone, Republicii Slovenia și Republicii Slovace și adaptările tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană (JO 2003 L 236, p. 33).