Language of document :

Sag anlagt den 12. april 2024 – Association Générations futures mod Kommissionen

(Sag T-201/24)

Processprog: fransk

Parter

Sagsøger: Association Générations futures (Ons-en-Bray, Frankrig) (ved advokat F. Lafforgue)

Sagsøgt: Europa-Kommissionen

Sagsøgerens påstande

Europa-Kommissionens afgørelse af 12. februar 2024 om afslag på anmodningen om intern prøvelse i henhold til Århusforordningens artikel 2, stk. 1, litra g), af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/1446 1 af 12. juli 2023 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 for så vidt angår forlængelse af godkendelsesperioderne for aktivstofferne 2,5-dichlorbenzoesyremethylester, eddikesyre, aluminiumammoniumsulfat, aluminiumphosphid, aluminiumsilikat, calciumcarbid, cymoxanil, dodemorph, ethylen, ekstrakt fra tetræ, fedtdestillationsrester, fedtsyrer C7-C20, flonicamid (IKI-220), gibberellinsyre, gibberellin, halosulfuron-methyl, hydrolyserede proteiner, jernsulfat, magnesiumphosphid, maltodextrin, metamitron, planteolier/nellikeolie, planteolier/rapsolie, planteolier/olie af grøn mynte, pyrethriner, sulcotrion, tebuconazol og urea annulleres.

Europa-Kommissionen tilpligtes at bære sine egne omkostninger samt de af sagsøgeren afholdte omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren fremsat fem anbringender.

Første anbringende om artikel 17 i forordning nr. 1107/2009 1 . Sagsøgeren har gjort gældende, at betingelsen i denne artikel om, at der skal foreligge årsager, som ansøgeren ikke har indflydelse på, ikke er opfyldt i det foreliggende tilfælde, da ansøgerne ikke ved at fremlægge de ønskede undersøgelser har fjernet tvivlen om sikkerheden ved aktivstoffet tebuconazol. Varigheden af forlængelsen af godkendelsen af aktivstoffet tebuconazol er derfor ikke berettiget i betragtning af de risici, som er forbundet med dette stof. Desuden forelå der tilstrækkelige oplysninger til, at Europa-Kommissionen kunne træffe afgørelse om ikke at godkende stoffet, allerede i 2021.

Andet anbringende om tilsidesættelse af forsigtighedsprincippet. Ifølge sagsøgeren er den systematiske og fortsatte anvendelse af artikel 17 i strid med forsigtighedsprincippet. Aktivstoffet tebuconazol frembyder nemlig risici, som begrundede vedtagelse af restriktive foranstaltninger.

Tredje anbringende om tilsidesættelse af princippet om god forvaltningsskik. Ifølge sagsøgeren har proceduren for fornyelse af godkendelsen af aktivstoffet tebuconazol omtrent varet lige så lang tid som den oprindelige godkendelse. Denne langsomme procedure og den systematiske anvendelse af artikel 17 har derfor tilsidesat princippet om god forvaltningsskik.

Fjerde anbringende om tilsidesættelse af begrundelseskravet, idet forordningen bl.a. slet ikke indeholder en begrundelse for valget af varigheden af forlængelsesforanstaltningen, som er 35 måneder, eller for de omstændigheder, der har ført til en så lang og møjsommelig vurdering.

Femte anbringende om den anfægtede forordnings uforenelighed med formålet om at sikre et højt beskyttelsesniveau for menneskers sundhed og miljøet. Vedtagelsen af den omtvistede forordning er nemlig i strid med de førnævnte formål.

____________

1     EUT 2023, L 178, s. 1.

1     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 af 21.10.2009 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler og om ophævelse af Rådets direktiv 79/117/EØF og 91/414/EØF (EUT 2009, L 309, s. 1).