Language of document : ECLI:EU:T:2021:718

Asia T-823/19

JMS Sports sp. z o.o.

vastaan

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto

 Unionin yleisen tuomioistuimen tuomio (kymmenes jaosto) 20.10.2021

Yhteisömalli – Mitättömyysmenettely – Spiraalinmuotoista hiuslenkkiä esittävä rekisteröity yhteisömalli – Aiempien mallien tunnetuksi tuleminen – Tunnetuksi tuleminen internetissä – Asetuksen (EY) N:o 6/2002 7 artiklan 1 kohta – Prosessuaalinen yhdenvertaisuus – Ensimmäisen kerran unionin yleisessä tuomioistuimessa esitetyt todisteet

1.      Yhteisömallit – Muutoksenhakumenettely – Kanteen nostaminen unionin tuomioistuimissa – Unionin yleisen tuomioistuimen toimivalta – Tosiseikkoja ei voida tarkastella uudelleen sellaisten todisteiden valossa, jotka esitetään ensimmäisen kerran unionin yleisessä tuomioistuimessa

(Neuvoston asetus N:o 6/2002, 61 kohta)

(ks. 11 kohta)

2.      Yhteisömallit – Mitättömyysperusteet – Uutuuden puuttuminen – Samanlaisen mallin aiempi tunnetuksi tuleminen – Tunnetuksi tulemisen todistaminen – Internetsivuston sisältö – Todistustaakka

(Neuvoston asetus N:o 6/2002, 5 artikla, 7 artiklan 1 kohta ja 25 artiklan 1 kohdan b alakohta)

(ks. 22–26, 32, 41, 49, 70, 71, 73 ja 75 kohta)

3.      Yhteisömallit – Mitättömyysperusteet – Uutuuden puuttuminen – Samanlaisen mallin aiempi tunnetuksi tuleminen – Spiraalinmuotoisen hiuslenkin kuva

(Neuvoston asetus N:o 6/2002, 5 artikla, 7 artiklan 1 kohta ja 25 artiklan 1 kohdan b alakohta)

(ks. 33, 34, 37 ja 64 kohta)

Tiivistelmä

JMS Sports sp. z o.o. on sellaisen yhteisömallin haltija, joka esittää spiraalinmuotoista hiuslenkkiä ja jota koskeva rekisteröintihakemus jätettiin Euroopan unionin teollisoikeuksien virastolle (EUIPO) 24.6.2010.

Inter-Vion S.A. haki kyseisen mallin julistamista mitättömäksi muun muassa sillä perusteella, että se ei ole uusi. Aiempien mallien tunnetuksi tulemisen todistamiseksi se esitti internetsivustoilta otettuja kuvakaappauksia vuodelta 2009.

EUIPO:n valituslautakunta piti toteen näytettynä, että aiemmat mallit, jotka olivat samanlaisia kuin riidanalainen malli, olivat tulleet tunnetuiksi. Näin ollen se totesi, että riidanalainen malli ei ollut uusi.

Unionin yleinen tuomioistuin hylkää JMS Sportsin nostaman kanteen ja määrittää, millainen todistusarvo on annettava sellaisille internetsivustoilta otetuille tiedoille, joihin vedotaan mallin tunnetuksi tulemisen ajankohdan osoittamiseksi.(1)

Unionin yleisen tuomioistuimen arviointi

Unionin yleinen tuomioistuin toteaa aluksi, että todisteet, jotka on hankittu Googlen hakukoneen ja Wayback Machinen kaltaisilla vapaasti saatavilla olevilla välineillä ja jotka esitetään ensimmäisen kerran unionin yleisessä tuomioistuimessa, on jätettävä tutkimatta. Ne eivät nimittäin kuulu asian tosiseikastoon, sellaisena kuin se oli esitettynä valituslautakunnassa, eikä niitä siten voida ottaa huomioon riidanalaisen päätöksen laillisuuden valvonnassa.

Muistutettuaan, että mitättömyysvaatimuksen tekijä voi vapaasti valita esittämänsä todisteet, unionin yleinen tuomioistuin toteaa, että mallin kuvan ilmestyminen internetiin on tapahtuma, jota voidaan pitää ”julkaisemisena”, ja että sen on siten katsottava merkitsevän ”tunnetuksi tulemista”. Unionin yleinen tuomioistuin korostaa, ettei kuvakaappausten todistusvoimaa ole rajoitettu.

Käsiteltävässä asiassa unionin yleinen tuomioistuin toteaa, että internetsivustoilta otetuista kuvakaappauksista ilmenivät selvästi mallit, jotka olivat samanlaisia kuin riidanalainen malli, sekä kyseisten internetsivustojen täydelliset URL-osoitteet(2) ja päivämäärät, joina ne olivat tulleet tunnetuiksi, ja nämä päivämäärät olivat aikaisempia kuin riidanalaisen mallin rekisteröintihakemuksen tekemispäivä. Yksi kuvakaappaus sisälsi lisäksi muita aikaleimattuja tietoja eli käyttäjien kommentteja, jotka osoittivat, että malli oli tullut tunnetuksi 1.11.2009.

Unionin yleinen tuomioistuin myös korostaa, että se abstrakti mahdollisuus, että verkkosivuston sisältöä tai päivämäärää on manipuloitu, ei yksinään ole riittävä peruste kyseenalaistaa internetsivustolta otetuista kuvakaappauksista muodostuvien todisteiden uskottavuutta. Tämä uskottavuus voidaan kyseenalaistaa vain vetoamalla seikkoihin, jotka konkreettisesti viittaavat manipulointiin. Vaikka Wayback Machine -palvelusta hankittuun kuvakaappaukseen ei sisälly kuvaa kyseisestä tuotteesta, se on silti merkityksellinen tietolähde, joka tukee kyseisiltä internetsivustoilta otettujen kuvakaappausten luotettavuutta. Näin ollenunionin yleinen tuomioistuin katsoo, että tunnetuksi tuleminen on näytetty toteen.

Todistustaakan jakautumisesta unionin yleinen tuomioistuin toteaa, että koska Inter-Vion esitti internetistä peräisin olevia todisteita aiempien mallien tunnetuksi tulemisen aiemmuuden osoittamiseksi, JMS Sportsin asiana oli todistaa, etteivät nämä tiedot olleet uskottavia. Tässä yhteydessä JMS Sportsin ei edellytetty todistavan, että kyseisiä internetsivustoja oli manipuloitu, vaan sen edellytettiin esittävän konkreettisia seikkoja, jotka uskottavasti viittasivat tällaiseen manipulointiin, kuten ilmeisiä väärentämiseen viittaavia merkkejä, toimitettujen tietojen kiistattomia ristiriitaisuuksia tai ilmeisiä epäjohdonmukaisuuksia, jotka voivat kohtuullisesti antaa aihetta epäillä kuvakaappausten aitoutta.


1      Yhteisömallista 12.12.2001 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 6/2002 (EUVL 2002, L 3, s. 1) 7 artiklan 1 kohta.


2      Uniform Recourse Locator.