Language of document : ECLI:EU:T:2021:718

Cauza T823/19

JMS Sports sp. z o.o.

împotriva

Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală

 Hotărârea Tribunalului (Camera a zecea) din 20 octombrie 2021

„Desen sau model industrial comunitar – Procedură de declarare a nulității – Desen sau model industrial comunitar înregistrat care reprezintă un elastic spiralat pentru păr – Divulgarea desenelor sau modelelor industriale anterioare – Divulgare pe internet – Articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 6/2002 – Egalitatea armelor – Elemente de probă prezentate pentru prima dată în fața Tribunalului”

1.      Desene sau modele industriale comunitare – Procedura căii de atac – Acțiune în fața instanței Uniunii – Competența Tribunalului – Reexaminarea faptelor în lumina probelor prezentate pentru prima dată în fața sa – Excludere

(Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 61)

(a se vedea punctul 11)

2.      Desene sau modele industriale comunitare – Cauze de nulitate – Lipsa noutății – Divulgare anterioară a desenului sau modelului industrial identic – Dovada divulgării – Conținutul unui site internet – Sarcina probei

[Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 5, art. 7 alin. (1) și art. 25 alin. (1) lit. (b)]

(a se vedea punctele 22-26, 32, 41, 49, 70, 71, 73 și 75)

3.      Desene sau modele industriale comunitare - Cauze de nulitate – Lipsa noutății – Divulgare anterioară a desenului sau modelului industrial identic – Reprezentare a unui elastic spiralat pentru păr

[Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 5, art. 7 alin. (1) și art. 25 alin. (1) lit. (b)]

(a se vedea punctele 33, 34, 37 și 64)

Rezumat

JMS Sports sp. z o.o. este titulara desenului sau modelului industrial comunitar reprezentând un elastic spiralat pentru păr, depus la 24 iunie 2010 la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Inter‑Vion S. A. a introdus o cerere de declarare a nulității acestui desen sau model industrial în special pentru motivul că era lipsit de noutate. Pentru a dovedi divulgarea desenelor sau modelelor industriale anterioare, aceasta a prezentat capturi de ecran ale unor site‑uri internet datând din anul 2009.

Camera de recurs a EUIPO a considerat că divulgarea desenelor sau modelelor industriale anterioare, identice cu desenul sau modelul industrial contestat, a fost dovedită. În consecință, aceasta a concluzionat că desenul sau modelul industrial contestat era lipsit de noutate.

Tribunalul respinge acțiunea formulată de JMS Sports și precizează valoarea probantă a elementelor de probă extrase de pe site‑uri internet, invocate pentru a demonstra data divulgării unui desen sau model industrial(1).

Aprecierea Tribunalului

Mai întâi, Tribunalul declară inadmisibile elementele de probă prezentate pentru prima dată în fața sa, obținute prin intermediul utilizării unor instrumente la care accesul este liber, precum motorul de căutare Google și Wayback Machine. Astfel, acestea nu țin de cadrul factual al litigiului, astfel cum exista acesta în fața camerei de recurs, și, prin urmare, nu pot fi luate în considerare în scopul controlului legalității deciziei atacate.

În continuare, după ce a amintit că persoana care solicită declararea nulității este liberă să aleagă proba, Tribunalul arată că apariția imaginii unui desen sau model industrial pe internet constituie un eveniment care poate fi calificat drept „publicare” și, prin urmare, formează o „divulgare către public”. Acesta arată că forța probantă a capturilor de ecran nu este limitată.

În speță, acesta constată că capturile de ecran ale site‑urilor internet prezentau în mod clar desene sau modele industriale identice cu desenul sau modelul industrial contestat, adresele URL(2) complete ale acestor site‑uri, precum și datele divulgării către public, anterioare datei de depunere a cererii de înregistrare a desenului sau modelului industrial contestat. În plus, o captură de ecran prezenta alte informații cu marcaj temporal, constând în comentarii ale utilizatorilor de internet și demonstrând o divulgare către public la 1 noiembrie 2009.

Pe de altă parte, Tribunalul subliniază că simpla posibilitate abstractă ca conținutul sau data unui site internet să fie manipulate nu constituie un motiv suficient pentru a repune în discuție credibilitatea probei constând în captura de ecran a site‑ului menționat. Această credibilitate nu poate fi repusă în discuție decât prin invocarea unor fapte care sugerează în mod concret o manipulare. În plus, chiar dacă captura de ecran rezultată de pe Wayback Machine nu conține o imagine a produsului, aceasta constituie o sursă de informații relevantă care confirmă fiabilitatea capturii de ecran a unuia dintre site‑urile internet în cauză. Prin urmare, Tribunalul consideră că divulgarea a fost dovedită.

În sfârșit, în ceea ce privește repartizarea sarcinii probei, Tribunalul arată că, întrucât Inter‑Vion a prezentat elemente de probă extrase de pe internet care demonstrau divulgarea desenelor sau modelelor industriale anterioare, revenea JMS Sports sarcina de a demonstra lipsa de credibilitate a acestor elemente. În această privință, nu i se cerea să dovedească manipularea unui site internet, ci să indice împrejurări concrete care ar fi indicatori de manipulare credibili, precum semne evidente de falsificare, contradicții incontestabile în informațiile prezentate sau incoerențe evidente care să justifice existența unor îndoieli cu privire la autenticitatea capturilor de ecran.


1      În sensul articolului 7 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 6/2002 al Consiliului din 12 decembrie 2001 privind desenele sau modelele industriale comunitare (JO 2002, L 3, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 33, p. 70).


2      Uniform Resource Locator.