Language of document :

Acțiune introdusă la 25 iunie 2012 - S.I.C.O.M./Comisia

(Cauza T-279/12)

Limba de procedură: italiana

Părțile

Reclamantă: S.I.C.O.M. Srl - Società industriale per il confezionamento degli olii meridionale (Cercola, Italia) (reprezentant: R. Manzi, avocat)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

declararea faptului că societatea S.I.C.O.M Srl, în curs de lichidare, este creditoarea Comisiei pentru suma de 24 338,10 euro, majorată cu dobânzi și recalculată conform articolului 18 alineatul (7) din Regulamentul nr. 2519/1997 al Comisiei, sau a altei sume pe care Tribunalul o va stabili și, în consecință, obligarea Comisiei la plata sumelor astfel stabilite;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor generale, a cheltuielilor de judecată și a onorariilor, la care se adaugă TVA-ul, a contribuției la Casa de Asigurări a Avocaților și a unei rambursări forfetare de 12,5%.

Motivele și principalele argumente

Reclamanta, adjudecatara acțiunii nr. 35 adoptate în aplicarea Regulamentului (CE) nr. 664/2001 al Comisiei din 2 aprilie 2001 privind furnizarea de ulei vegetal cu titlul de ajutoare alimentare (JO L 93, p. 3), având ca obiect furnizarea de 500 de tone de ulei de rapiță colza rafinat, ambalat în bidoane de 5 litri, livrat DAP la magazinele Tombo PAM Warehouse din Guineea anterior datei de 17 iunie 2001, contestă reținerile din plățile efectuate de Comisie în temeiul unei penalități pentru mărfurile livrate cu întârziere și al unei penalități suplimentare pentru mărfurile nelivrate.

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă următoarele motive.

În ceea ce privește aplicarea penalității pentru marfa nelivrată, reclamanta arată că, în realitate, marfa livrată efectiv se ridica la 498,819 tone, respectiv cu 1,435 tone mai puțin decât cantitatea prevăzută în anunțul de cerere de ofertă. În această privință, reclamanta invocă toleranța de 1% prevăzută la articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 2519/97 al Comisiei din 16 decembrie 1997 de stabilire a normelor generale privind mobilizarea produselor livrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1292/96 al Consiliului cu titlu de ajutor alimentar comunitar (JO L 346, p. 23, Ediție specială, 01/vol. 16, p. 29). În ceea ce privește articolul 15 din regulamentul citat anterior, reclamanta precizează că, în speță, este necontestat că s-au livrat efectiv beneficiarului 498,819 tone de marfă, astfel cum reiese din certificatul de predare-primire și că niciun eveniment intervenit în intervalul care ar fi determinat o eventuală diminuare a cantității de marfă nu i-ar putea fi imputat.

În ceea ce privește penalitatea pentru marfa livrată cu întârziere, reclamanta invocă aplicarea împrejurării exoneratoare întemeiate pe un caz de forță majoră în ceea ce privește întârzierea suferită de încărcătura implicată în operațiunea din portul de îmbarcare Napoli și, în consecință, prelungirea cu 30 de zile prevăzută la articolul 14 alineatul (15) din Regulamentul nr. 2519/97, citat anterior. În această privință, reclamanta invocă de asemenea aplicarea articolului 22 alineatul (4) și a articolului 25 din același regulament.

____________