Language of document : ECLI:EU:T:2013:406

Cauza T‑465/11

Globula a.s.

împotriva

Comisiei Europene

„Piața internă în sectorul gazelor naturale – Directiva 2003/55/CE – Obligația întreprinderilor din sectorul gazelor naturale de a organiza un sistem de acces negociat al terților la instalațiile de depozitare a gazului – Decizia autorităților cehe de a acorda reclamantei o derogare temporară pentru viitoarele sale instalații de depozitare subterană a gazului de la Dambořice – Decizia Comisiei de obligare a Republicii Cehe la retragerea deciziei de derogare – Aplicare în timp a Directivei 2003/55”

Sumar – Hotărârea Tribunalului (Camera a patra) din 6 septembrie 2013

1.      Acțiune în anulare – Interesul de a exercita acțiunea – Persoane fizice sau juridice – Acțiune care poate aduce un beneficiu reclamantului

(art. 263 al patrulea paragraf TFUE)

2.      Apropierea legislațiilor – Măsuri de apropiere – Norme comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale – Directiva 2009/73 – Modificarea procedurii de adoptare a unor decizii de derogare prevăzută de Directiva 2003/55 – Efect retroactiv – Lipsă – Aplicarea fostului regim al procedurilor de derogare pendinte la momentul intrării în vigoare a Directivei 2009/73

(Directiva 2003/55 a Parlamentului European și a Consiliului, art. 22, și Directiva 2009/73 a Parlamentului European și a Consiliului, art. 36, 53 și 54)

1.      A se vedea textul deciziei.

(a se vedea punctele 21-23)

2.      În timp ce se consideră în general că normele de procedură se aplică tuturor litigiilor pendinte la momentul intrării lor în vigoare, normele de drept substanțial, în schimb, sunt interpretate de regulă în sensul că nu vizează situații existente anterior intrării lor în vigoare. Cu toate acestea, o excepție de la acest principiu a fost admisă în ipoteza în care legislația conține atât norme de procedură, cât și norme de drept substanțial, care formează un tot indisociabil și ale cărui dispoziții speciale nu pot fi evaluate în mod separat în ceea ce privește efectul lor în timp. În astfel de împrejurări, nu poate fi recunoscut un efect retroactiv pentru ansamblul dispozițiilor în cauză, cu excepția cazului în care indicații suficient de clare conduc la o astfel de concluzie.

În ceea ce privește modificările importante de ordin procedural introduse prin articolul 36 din Directiva 2009/73 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55 în ceea ce privește normele care guvernează adoptarea de către autoritățile naționale a unei decizii de derogare de la dispozițiile directivei menționate, acestea nu pot fi evaluate în mod separat, în ceea ce privește efectul lor în timp, în raport cu modificările referitoare la fond. Astfel, în primul rând, procedura de derogare reglementată la articolul 36 este o procedură unică, chiar dacă aceasta se derulează parțial la nivel național și parțial la nivelul Uniunii. Prin urmare, modificările care afectează etapa națională a procedurii nu pot fi apreciate în mod separat de cele care afectează etapa de la nivelul Uniunii. În al doilea rând, modificările realizate în ceea ce privește distribuirea competențelor de decizie între diferiții participanți implicați în procedură sunt de o importanță considerabilă și, în special, sunt susceptibile să aibă repercusiuni asupra rezultatului procedurii.

Prin urmare, asemenea modificări formează un tot indisociabil, astfel încât nu poate fi recunoscut un efect retroactiv pentru ansamblul articolului 36, cu excepția cazului în care indicații suficient de clare conduc la o astfel de concluzie. Or, nu există astfel de indicații, având în vedere că Directiva 2009/73 prevede cu precizie la articolele 53 și 54 data de la care normele pe care le conține trebuie să fie aplicate. Aceasta nu conține în schimb norme privind soluționarea procedurilor deja pendinte la momentul intrării sale în vigoare, susceptibile să justifice o derogare de la acest principiu.

(a se vedea punctele 24, 25, 27, 31-33, 36 și 37)