Language of document : ECLI:EU:C:2010:816

Sag C-393/09

Bezpečnostní softwarová asociace – Svaz softwarové ochrany

mod

Ministerstvo kultury

(anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Nejvyšší správní soud)

»Intellektuel ejendomsret – direktiv 91/250/EØF – retlig beskyttelse af edb-programmer – begrebet »enhver form, hvori et edb-program udtrykkes« – spørgsmålet, om et programs grafiske brugergrænseflade er omfattet – ophavsret – direktiv 2001/29/EF – ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet – tv-udsendelse af en grafisk brugergrænseflade – overføring af et værk til almenheden«

Sammendrag af dom

1.        Præjudicielle spørgsmål – Domstolens kompetence – grænser – tvist, der ligger forud for en stats tiltrædelse af Den Europæiske Union

(Art. 267 TEUF)

2.        Tilnærmelse af lovgivningerne – ophavsret og beslægtede rettigheder – direktiv 91/250 – retlig beskyttelse af edb-programmer – anvendelsesområde

(Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/29; Rådets direktiv 91/250, art. 1, stk. 2)

3.        Tilnærmelse af lovgivningerne – ophavsret og beslægtede rettigheder – direktiv 2001/29 – harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet – overføring af et beskyttet værk til almenheden

(Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/29, art. 3, stk. 1)

1.        For så vidt spørgsmål forelagt af nationale retsinstanser angår fortolkningen af EU-retten, er Domstolen forpligtet til at træffe afgørelse uden principielt at skulle gøre sig overvejelser med hensyn til de omstændigheder, der har givet de nationale retsinstanser anledning til at forelægge Domstolen de pågældende spørgsmål, og hvorunder de vil anvende den EU-retlige bestemmelse, som de har anmodet Domstolen om at fortolke.

Forholdet ville kun være et andet, såfremt enten den EU-retlige bestemmelse, der ønskes fortolket af Domstolen, ikke finder anvendelse på de faktiske omstændigheder i hovedsagen, hvilke omstændigheder er indtruffet forud for en ny medlemsstats tiltrædelse af Den Europæiske Union, eller såfremt det er åbenbart, at den EU-retlige bestemmelse, som Domstolen anmodes om at fortolke, ikke kan finde anvendelse.

(jf. præmis 25 og 26)

2.        En grafisk brugergrænseflade udgør ikke en form, hvori et edb-program udtrykkes i henhold til artikel 1, stk. 2, i direktiv 91/250 om retlig beskyttelse af edb-programmer, og den omfattes ikke af den ophavsretlige beskyttelse af edb-programmer i henhold til dette direktiv.

Enhver form, hvori et edb-program udtrykkes, skal nemlig beskyttes fra det tidspunkt, hvor dens reproduktion foranlediger reproduktion af selve edb-programmet og således gør det muligt for computeren at udføre sin opgave. I overensstemmelse med tiende og ellevte betragtning til direktiv 91/250 er grænseflader imidlertid de dele af et edb-program, som tilvejebringer denne sammenkobling og interaktion mellem alle programmel- og maskineldelene og andre maskinel- og programmeldele samt med brugerne, således at disse dele fungerer fuldt ud efter hensigten. Den grafiske brugergrænseflade er en interaktiv grænseflade, der muliggør kommunikation mellem edb-programmet og brugeren. Under disse omstændigheder gør den grafiske brugergrænseflade det ikke muligt at reproducere edb-programmet, men den udgør alene et element ved dette program, ved hjælp af hvilket brugerne kan udnytte det pågældende programs funktioner.

En sådan grænseflade kan derimod være omfattet af den ophavsretlige beskyttelse i sin egenskab af et værk i medfør af direktiv 2001/29 om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet, såfremt denne grænseflade udgør ophavsmandens egen intellektuelle frembringelse. Det tilkommer den nationale ret at efterprøve, om dette er tilfældet, idet den navnlig skal tage hensyn til den konkrete opsætning eller udformning af alle de komponenter, der er en del af den grafiske brugergrænseflade, med henblik på at fastslå, hvilke af disse der opfylder originalitetskriteriet. Dette kriterium opfyldes i den forbindelse ikke af en grafisk brugergrænseflades komponenter, som udelukkende kendetegnes ved deres tekniske funktion.

(jf. præmis 38-42, 47, 48 og 51 samt domskonkl. 1)

3.        En tv-udsendelse af en grafisk brugergrænseflade udgør ikke en overføring til almenheden af et værk, der nyder ophavsretlig beskyttelse i henhold til artikel 3, stk. 1, i direktiv 2001/29 om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet.

En tv-udsendelse af et værk er ganske vist principielt en overføring til almenheden, som ophavsmanden til dette værk har eneret til at tillade eller forbyde, og en grafisk brugergrænseflade kan endvidere udgøre ophavsmandens egen intellektuelle frembringelse. Selv om der i forbindelse med en tv-udsendelse vises en grafisk brugergrænseflade, modtager seerne imidlertid alene denne grafiske brugergrænseflade passivt uden at have adgang til aktiv deltagelse. De kan ikke anvende grænsefladens funktion, som består i at muliggøre en interaktion mellem edb-programmet og brugeren. Henset til, at den grafiske brugergrænseflade i forbindelse med en tv-udsendelse ikke stilles til rådighed for offentligheden på en sådan måde, at disse personer får adgang til det vigtigste forhold ved en grænseflade, nemlig interaktionen med brugeren, foreligger der ingen overføring til almenheden af en grafisk brugergrænseflade i henhold til artikel 3, stk. 1, i direktiv 2001/29.

(jf. præmis 55-58 og domskonkl. 2)