Language of document : ECLI:EU:T:2007:277

HOTĂRÂREA TRIBUNALULUI (Camera de recursuri)

12 septembrie 2007

Cauza T‑20/07 P

Comisia Comunităților Europene

împotriva

Eleni Chatziioannidou

„Recurs — Funcție publică — Funcționari — Pensii — Anularea în primă instanță a deciziilor Comisiei privind calculul anilor de plată a contribuțiilor la sistemul de pensii — Transfer al drepturilor naționale de pensie”

Obiectul: Recurs formulat împotriva Hotărârii Tribunalului Funcției Publice a Uniunii Europene (Camera întâi) din 14 noiembrie 2006, Chatziioannidou/Comisia (F‑100/05, RecFP, p. I‑A‑1‑129, II‑A‑1‑487), și având ca obiect anularea acestei hotărâri

Decizia: Respinge recursul. Obligă Comisia la plata cheltuielilor de judecată.

Sumarul hotărârii

Funcționari — Pensii — Drepturi de pensie dobândite anterior angajării în muncă în cadrul Comunităților — Transfer către sistemul comunitar

(Statutul funcționarilor, anexa VIII, art. 11 alin. (2); Regulamentul nr. 1103/97 al Consiliului, art. 1 și 3, și Regulamentul nr. 974/98 al Consiliului, art. 14)

Întrucât se aplică, în temeiul articolului 1, inclusiv actelor cu putere de lege și actelor administrative, Regulamentul nr. 1103/97 privind anumite dispoziții referitoare la introducerea monedei euro nu poate fi interpretat în sensul că se limitează la impunerea unui principiu al continuității contractelor. În schimb, acesta prevede o cerință de neutralitate a trecerii la moneda euro — care are drept echivalent în special în domeniul contractual principiul continuității contractelor — ce se impune pentru toate instrumentele juridice care intră în domeniul său de aplicare. În special, din articolul 3 din Regulamentul nr. 1103/97 rezultă că actele cu putere de lege și actele administrative la care se referă în special acest regulament nu suferă vreo modificare prin introducerea monedei euro și că acestea se aplică într‑o modalitate neschimbată atât situațiilor pe care le reglementau înainte de introducerea monedei euro, cât și acelora pe care le reglementează după introducerea acestei monede. În consecință, Regulamentul nr. 1103/97 nu impune existența vreunui raport, contractual sau necontractual, anterior introducerii monedei euro, pentru ca principiul continuității să se aplice unor situații reglementate prin instrumentele juridice la care se referă acest articol.

Așadar, dacă legiuitorul sau autoritățile implicate înțeleg să modifice prevederile unui instrument juridic care intră în domeniul de aplicare al articolului 3 din Regulamentul nr. 1103/97 sau să excludă ori să dispenseze de la aplicarea sa, se impune o modificare explicită a acestui instrument juridic. În consecință, conform Regulamentului 1103/97, Comisia trebuia, în urma introducerii euro, să aplice într‑o modalitate neschimbată cererilor de transfer al drepturilor de pensie dobândite în statele membre care au adoptat această monedă mecanismul ratei actualizate medii de conversie pentru calcularea bonificațiilor de ani de plată a contribuțiilor la sistemul de pensii, stabilită prin Dispozițiile generale de aplicare a articolului 11 alineatul (2) din anexa VIII la statut pe care le adoptase. În schimb, dacă aceasta înțelegea să confere un alt sens acestor dispoziții, era sarcina sa să modifice aceste norme.

(a se vedea punctele 34 și 41-43)

Trimitere la: Curte, 22 februarie 1989, Comisia/Franța și Regatul Unit, 92/87 și 93/87, Rec., p. 405, punctele 22-24