Language of document : ECLI:EU:T:2015:240

RETTENS DOM (Appelafdelingen)

29. april 2015

Sag T-457/13 P

CC

mod

Europa-Parlamentet

»Appel – kontraappel – personalesag – almindelig udvælgelsesprøve – fejl i administrationen af listen over beståede ansøgere – ansvar uden for kontraktforhold – økonomisk tab – berettiget forventning – forkert gengivelse af de faktiske omstændigheder – fortabelse af mulighed – ikke-økonomisk tab – begrundelsespligt«

Angående:      Appel af dom afsagt af EU-Personaleretten (Tredje Afdeling) den 11. juli 2013, CC mod Parlamentet (F-9/12, Sml. Pers, EU:F:2013:116), med påstand om ophævelse af denne dom.

Udfald:      Dommen afsagt af Personaleretten (Tredje Afdeling) den 11. juli 2013 i sag F-9/12, CC mod Parlamentet, ophæves. Sagen hjemvises til Personaleretten. Afgørelsen om sagens omkostninger udsættes.

Sammendrag

1.      Tjenestemænd – institutionernes ansvar uden for kontraktforhold – ikke-økonomisk skade – passende godtgørelse ved annullation af en ulovlig retsakt – Personalerettens begrundelsespligt

(Art. 340 TEUF)

2.      EU-ret – principper – ligebehandling – begreb – gyldighedsperioden for en liste over egnede ansøgere forskellig for de beståede ansøgere fra en udvælgelsesprøve

3.      Tjenestemandssager – fuld prøvelsesret – erstatning for det økonomiske tab, der følger af tabet af muligheden for ansættelse – kriterier

1.      Da Personaleretten begrænser sig til at henvise til en ikke angivet ulovlighed samt til følelsen af uretfærdighed og de besværligheder, som den pågældende hævder at have oplevet, uden bl.a. at redegøre for årsagerne til, at det heraf følgende ikke-økonomiske tab ikke kunne erstattes ved en retsakts annullation, har Personaleretten tilsidesat begrundelsespligten.

(jf. præmis 51 og 52)

Henvisning til:

Domstolen: dom af 7. februar 1990, sag C-343/87, Culin mod Kommissionen, Sml., EU:C:1990:49, præmis 128

2.      Det almindelige ligebehandlingsprincip er et grundlæggende princip i EU-retten, som kræver, at ensartede situationer ikke behandles forskelligt, medmindre en forskellig behandling er objektivt begrundet. Ligebehandlingsprincippet er tilsidesat, når to persongrupper, hvis retlige og faktiske situation ikke adskiller sig væsentligt fra hinanden, behandles forskelligt, eller når forskellige situationer behandles ens.

Situationen for en bestået ansøger fra en udvælgelsesprøve, som på et sent tidspunkt er blevet opført på en liste over egnede ansøgere, hvis gyldighedsperiode er blevet forlænget indtil afgørelsen i den retssag, som den pågældende har anlagt, foreligger, skal sammenlignes med situationen for en person, som, blandt de andre beståede ansøgere fra udvælgelsesprøven, har oplevet at være opført på listen over egnede ansøgere i længst tid inden tiltrædelsen af en tjenestemandsstilling. I modsat fald ville forlængelsen af gyldigheden af listen over egnede ansøgere, der skulle være begrundet i retssagen anlagt af den beståede ansøger, som på et sent tidspunkt var blevet opført på listen, til prøvelse af afgørelsen om at udelukke ham fra udvælgelsesprøven, nemlig have været til større fordel for andre beståede ansøgere fra denne udvælgelsesprøve end for den pågældende selv.

(jf. præmis 72 og 76)

Henvisning til:

Retten: dom af 20. februar 2009, Kommissionen mod Bertolete m.fl., T-359/07 P – T-361/07 P, Sml. Pers., EU:T:2009:40, præmis 37 og 38 og den deri nævnte retspraksis

3.      Den omstændighed, at en institution ikke øjeblikkeligt har givet en anden institution, som var medarrangør af en udvælgelsesprøve, meddelelse om opførelsen af sagsøgerens navn på listen over egnede ansøgere, har frataget ham muligheden for at blive ansat som tjenestemand på prøve af sidstnævnte institution i perioden fra datoen for hans opførelse på listen og til den dato, hvor oplysningen blev meddelt nævnte institution.

(jf. præmis 82)