Language of document : ECLI:EU:T:2014:87

Sag T-331/12

Sartorius Lab Instruments GmbH & Co. KG

mod

Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) (KHIM)

»EF-varemærker – ansøgning om et EF-varemærke, der består af en gul cirkelbue på den nederste del af en skærm – absolut registreringshindring – mangel på fornødent særpræg – artikel 7, stk. 1, litra b), i forordning (EF) nr. 207/2009«

Sammendrag – Rettens dom (Sjette Afdeling) af 26. februar 2014

1.      EF-varemærker – definition på og erhvervelse af et EF-varemærke – absolutte registreringshindringer – varemærker uden fornødent særpræg – bedømmelsen af det fornødne særpræg – kriterier – positionsvaremærker

[Rådets forordning nr. 207/2009, art. 7, stk. 1, litra b)]

2.      EF-varemærker – definition på og erhvervelse af et EF-varemærke – absolutte registreringshindringer – varemærker uden fornødent særpræg – ansøgning om registrering af et varemærke, der udgøres af en gengivelse af en gul cirkelbue på den nederste del af en skærm

[Rådets forordning nr. 207/2009, art. 7, stk. 1, litra b)]

1.      Kvalifikationen af et »positionsvaremærke« som figurmærke eller tredimensionelt varemærke eller som en særlig kategori af varemærker er uden relevans ved bedømmelsen af, hvorvidt varemærket har fornødent særpræg.

Ifølge artikel 7, stk. 1, litra b), i forordning nr. 207/2009 om EF-varemærker er det nemlig udelukket at registrere varemærker, som mangler fornødent særpræg. Hvorvidt et varemærke har fornødent særpræg skal bedømmes dels i forhold til de varer eller tjenesteydelser, for hvilke det søges registreret, dels i forhold til den opfattelse, som den relevante kundekreds har af varemærket. Imidlertid er et minimum af fornødent særpræg tilstrækkeligt til, at den absolutte registreringshindring i den pågældende artikel ikke finder anvendelse. Opfattelsen i den relevante kundekreds kan imidlertid påvirkes af karakteren af det tegn, der ansøges registreret. Når gennemsnitsforbrugerne således ikke er vant til at udlede varernes oprindelse ved hjælp af tegn, som går ud i et med fremtrædelsesformen for de omhandlede varer, har sådanne tegn alene fornødent særpræg, såfremt de afviger betydeligt fra normen eller branchesædvanen.

Det afgørende kriterium for, at den nævnte retspraksis finder anvendelse, er ikke kvalifikationen af det omhandlede tegn som figurtegn, tredimensionalt tegn eller en anden type tegn, men den omstændighed, at det går ud i et med fremtrædelsesformen for den omhandlede vare. Kriteriet er således ud over at være blevet anvendt på tredimensionale varemærker blevet anvendt på figurmærker, som består i en todimensional gengivelse af den omhandlede vare, og tillige på et tegn, som udgøres af et motiv anbragt på en vares overflade. I henhold til retspraksis kan abstrakte farver og farvekombinationer ligeledes alene have fornødent særpræg i sig selv i ganske særlige tilfælde, idet de går ud i et med fremtrædelsesformen for de omhandlede varer, og idet de principielt ikke anvendes som midler til at identificere den handelsmæssige oprindelse.

(jf. præmis 15, 16 og 18-21)

2.      Det tegn, der gengiver en gul cirkelbue på den nederste del af en skærm, og som er ansøgt registreret som EF-varemærke for varer i klasse 7 og 9-11 i Nicearrangementet, mangler fornødent særpræg i henhold til artikel 7, stk. 1, litra b), i forordning nr. 207/2009 om EF-varemærker.

Det ansøgte tegn udgøres af et enkelt motiv. Til trods for dets stærke farve indeholder tegnet ikke noget bemærkelsesværdigt element, der kan tiltrække den relevante kundekreds’ opmærksomhed, selv om sidstnævnte skulle anses for at være meget opmærksom. Det er i den omhandlede branche ikke usædvanligt at anvende en sådan »visuel angivelse« i farver omkring apparatets skærm. Sagsøgeren har heller ikke gjort gældende, at det ansøgte varemærke skal have en særlig gul nuance. Det må følgelig fastslås, at det ansøgte varemærke ikke fremviser nogen unik, original eller usædvanlig karakter.

Det ansøgte tegn indeholder hverken et karakteristisk element eller har en markant eller iøjnefaldende karakter, der kan give det en minimumsgrad af særpræg og gøre det muligt for forbrugeren at opfatte det på en anden måde end som en sædvanlig udsmykning af skærmen på varerne i klasse 7 og 9-11.

(jf. præmis 39, 40 og 42)