Language of document : ECLI:EU:T:2014:87

Υπόθεση T‑331/12

Sartorius Lab Instruments GmbH & Co. KG

κατά

Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) (ΓΕΕΑ)

«Κοινοτικό σήμα — Αίτηση καταχωρίσεως κοινοτικού σήματος αποτελούμενου από ένα κίτρινο τόξο κύκλου στο κάτω μέρος μιας οθόνης — Απόλυτος λόγος απαραδέκτου — Έλλειψη διακριτικού χαρακτήρα — Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο β΄, του κανονισμού (ΕΚ) 207/2009»

Περίληψη — Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου (έκτο τμήμα)
της 26ης Φεβρουαρίου 2014

1.      Κοινοτικό σήμα — Ορισμός και κτήση του κοινοτικού σήματος — Απόλυτοι λόγοι απαραδέκτου — Σήματα στερούμενα διακριτικού χαρακτήρα — Εκτίμηση του διακριτικού χαρακτήρα — Κριτήρια — Σήμα θέσεως

(Κανονισμός 207/2009 του Συμβουλίου, άρθρο 7 § 1, στοιχείο β΄)

2.      Κοινοτικό σήμα — Ορισμός και κτήση του κοινοτικού σήματος — Απόλυτοι λόγοι απαραδέκτου — Σήματα στερούμενα διακριτικού χαρακτήρα — Αίτηση καταχωρίσεως σήματος αποτελούμενου από αναπαράσταση κίτρινου τόξου κύκλου στο κάτω μέρος μιας οθόνης

(Κανονισμός 207/2009 του Συμβουλίου, άρθρο 7 § 1, στοιχείο β΄)

1.      Ο χαρακτηρισμός ενός «σήματος θέσεως» ως εικονιστικού ή τρισδιάστατου σήματος ή ως ειδικής κατηγορίας σημάτων στερείται σημασίας στο πλαίσιο της εκτιμήσεως του διακριτικού του χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, κατά το άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο β΄, του κανονισμού 207/2009 για το κοινοτικό σήμα, δεν γίνονται δεκτά για καταχώριση τα σήματα που στερούνται διακριτικού χαρακτήρα. Ο διακριτικός αυτός χαρακτήρας πρέπει να εκτιμηθεί μόνον, αφενός, σε σχέση με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τις οποίες ζητήθηκε η καταχώριση και, αφετέρου, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ενδιαφερόμενο κοινό το εν λόγω σημείο. Εντούτοις, ένας ελάχιστος διακριτικός χαρακτήρας αρκεί για να μην εφαρμοστεί ο απόλυτος λόγος απαραδέκτου του άρθρου. Η αντίληψη όμως του ενδιαφερομένου κοινού μπορεί να επηρεασθεί από τη φύση του σημείου του οποίου ζητείται η καταχώριση. Επομένως, στο μέτρο που ο μέσος καταναλωτής δεν έχει τη συνήθεια να αναγνωρίζει την προέλευση ενός προϊόντος βάσει σημείων που συμπίπτουν με την όψη των ίδιων αυτών προϊόντων, τέτοιου είδους σημεία είναι διακριτικά μόνον αν αποκλίνουν σημαντικά από τις προδιαγραφές ή τις συνήθειες του τομέα.

Το καθοριστικό στοιχείο για την εφαρμογή της παρατεθείσας νομολογίας δεν είναι ο χαρακτηρισμός του οικείου σήματος ως εικονιστικού, τρισδιάστατου ή άλλου, αλλά το γεγονός ότι συμπίπτει με την όψη του προσδιοριζόμενου προϊόντος. Επομένως, το κριτήριο αυτό εφαρμόσθηκε, πέραν των τρισδιάστατων σημάτων, σε εικονιστικά σήματα που συνίσταντο σε δισδιάστατη αναπαραγωγή του προσδιοριζόμενου προϊόντος, ή ακόμη και σε σημείο που συνίστατο σε σχέδιο αποτυπωμένο στην επιφάνεια του προϊόντος. Ομοίως, κατά τη νομολογία, στα χρώματα και στους αφηρημένους συνδυασμούς τους δεν μπορεί να αναγνωρισθεί εγγενής διακριτικός χαρακτήρας παρά μόνον υπό εξαιρετικές περιστάσεις, δεδομένου ότι συμπίπτουν με την όψη των προσδιοριζόμενων προϊόντων και δεν χρησιμοποιούνται, καταρχήν, ως μέσα προσδιορισμού εμπορικής προελεύσεως.

(βλ. σκέψεις 15, 16, 18-21)

2.      Στερείται διακριτικού χαρακτήρα, κατά το άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχεία β΄, του κανονισμού 207/2009 για το κοινοτικό σήμα, το σημείο που αποτελείται από αναπαράσταση κίτρινου τόξου κύκλου στο κάτω μέρος μιας οθόνης, του οποίου ζητείται η καταχώριση ως κοινοτικού σήματος για τα προϊόντα των κλάσεων 7 και 9 έως 11, κατά την έννοια του Διακανονισμού της Νίκαιας.

Το σημείο του οποίου ζητείται η καταχώριση αποτελεί απλό σχέδιο. Παρά το έντονο χρώμα του, δεν περιέχει κανένα εντυπωσιακό στοιχείο δυνάμενο να προσελκύσει την προσοχή του ενδιαφερόμενου κοινού, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι το κοινό αυτό είναι πολύ προσεκτικό. Επομένως, δεν είναι ασύνηθες, στον επίμαχο τομέα, να περιλαμβάνεται τέτοιου είδους έγχρωμο «οπτικό στοιχείο» γύρω από την οθόνη της συσκευής. Επιπλέον, η προσφεύγουσα δεν διατείνεται ότι το σήμα του οποίου ζητείται η καταχώριση αφορά συγκεκριμένη απόχρωση κίτρινου χρώματος. Συνεπώς, πρέπει να θεωρηθεί ότι το σήμα του οποίου ζητείται η καταχώριση δεν παρουσιάζει κανένα μοναδικό, πρωτότυπο ή ασυνήθη χαρακτήρα.

Το σημείο του οποίου ζητείται η καταχώριση δεν περιλαμβάνει κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ούτε κάποιο άξιο προσοχής ή πολύ ελκυστικό στοιχείο, δυνάμενο να του προσδώσει τον ελάχιστο διακριτικό χαρακτήρα και να δώσει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να μην το προσλάβει ως συνήθη διακόσμηση της παρουσιάσεως των προϊόντων των κλάσεων 7 και 9 έως 11.

(βλ. σκέψεις 39, 40, 42)