Language of document : ECLI:EU:T:2014:87

Mål T‑331/12

Sartorius Lab Instruments GmbH & Co. KG

mot

Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån)

”Gemenskapsvarumärke – Ansökan om registrering av ett gemenskapsvarumärke bestående av en gul båge i nederkanten av en bildskärm – Absolut registreringshinder – Särskiljningsförmåga saknas – Artikel 7.1 b i förordning (EG) nr 207/2009”

Sammanfattning – Tribunalens dom (sjätte avdelningen) av den 26 februari 2014

1.      Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Absoluta registreringshinder – Varumärken som saknar särskiljningsförmåga – Bedömning av särskiljningsförmågan – Kriterier – Positionsmärke

(Rådets förordning nr 207/2009, artikel 7.1 b)

2.      Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Absoluta registreringshinder – Varumärken som saknar särskiljningsförmåga – Ansökan om registrering av ett varumärke som återger en gul cirkelbåge i nederkanten av en bildskärm

(Rådets förordning nr 207/2009, artikel 7.1 b)

1.      För bedömningen av huruvida ett ”positionsmärke” har särskiljningsförmåga är det irrelevant om det kvalificeras som figurmärke, tredimensionellt varumärke eller som en särskild varumärkeskategori.

Enligt ordalydelsen i artikel 7.1 b i förordning nr 207/2009 om gemenskapsvarumärken får varumärken som saknar särskiljningsförmåga nämligen inte registreras. Denna särskiljningsförmåga ska bedömas utifrån de varor eller tjänster som registreringsansökan avser och utifrån hur omsättningskretsen uppfattar varumärket. Det räcker dock med ett minimum av särskiljningsförmåga för att det absoluta registreringshindret i artikel 7.1 b i förordning nr 207/2009 inte ska tillämpas. Omsättningskretsens uppfattning kan påverkas av beskaffenheten hos det kännetecken som registreringsansökan avser. Eftersom genomsnittskonsumenten inte är van vid att göra antaganden om en varas kommersiella ursprung på grundval av kännetecken som sammanfaller med utseendet på nämnda varor, har dessa kännetecken särskiljningsförmåga bara om de i betydande mån avviker från normen eller från vad som är sedvanligt i branschen.

Det avgörande för tillämpligheten av nämnda rättspraxis är inte huruvida det berörda kännetecknet ska betecknas som figurmärke, tredimensionellt varumärke eller någon annan form av varumärke, utan huruvida det sammanfaller med den berörda varans utseende. Detta kriterium har således tillämpats inte bara på tredimensionella varumärken utan även på figurmärken i form av en tvådimensionell återgivning av den berörda varan liksom på ett kännetecken i form av ett motiv som anbringats på ytan av en vara. Likaså gäller enligt rättspraxis att färger och abstrakta kombinationer av dessa kan tillerkännas ursprunglig särskiljningsförmåga bara under exceptionella förhållanden, eftersom de sammanfaller med utseendet på de berörda varorna och eftersom de i princip inte används för att identifiera varornas kommersiella ursprung.

(se punkterna 15, 16 och 18–21)

2.      Det kännetecken som återger en gul cirkelbåge i nederkanten av en bildskärm, vilket sökts registrerat som gemenskapsvarumärke för varor i klasserna 7 och 9–11 i Niceöverenskommelsen, saknar särskiljningsförmåga i den mening som avses i artikel 7.1 b i förordning nr 207/2009.

Det sökta kännetecknet utgörs av ett enkelt motiv. Trots sin starka färg innehåller kännetecknet inte någon iögonenfallande beståndsdel som kan dra till sig omsättningskretsens uppmärksamhet, även om denna krets skulle anses ha en hög uppmärksamhetsnivå. Det är inte ovanligt inom den aktuella branschen att anbringa en sådan ”visuell angivelse” i färg runt apparatens bildskärm. Dessutom har sökanden inte gjort gällande att en viss gul nyans avses med det sökta varumärket. Varumärket kan således inte anses vara unikt, originellt eller ovanligt.

Det sökta kännetecknet är inte karakteristiskt och saknar anmärkningsvärda eller iögonenfallande beståndsdelar som kan tillföra det ett minimum av särskiljningsförmåga och göra det möjligt för konsumenterna att uppfatta det på ett annat sätt än som en sedvanlig utsmyckning av bildskärmen hos de varor som omfattas av klasserna 7 och 9–11.

(se punkterna 39, 40 och 42)