Language of document :

Acțiune introdusă la 30 august 2013 – Spania/Comisia

(Cauza T-461/13)

Limba de procedură: spaniola

Părțile

Reclamant: Regatul Spaniei (reprezentant: A. Rubio González)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea deciziei atacate,

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Prezenta acţiune este îndreptată împotriva Deciziei Comisiei din 19 iunie 2013 privind ajutorul de stat SA.28599 (C 23/2010) (ex NN 36/2010, ex CP 163/2009), acordat de Regatul Spaniei pentru extinderea televiziunii digitale terestre în zone îndepărtate şi mai puţin urbanizate (cu excepţia Castiliei – La Mancha). Această decizie a considerat respectivul ajutor ca fiind parţial incompatibil cu piaţa internă şi a dispus recuperarea sa.

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă cinci motive.

Primul motiv întemeiat pe încălcarea articolului 107 alineatul (1) TFUE, date fiind inexistenţa, în speţă, oricărui avantaj economic pentru întreprinderile care desfăşoară o activitate economică, precum şi lipsa unei selectivităţi a măsurii şi inexistenţa unei denaturări a concurenţei.

Al doilea motiv întemeiat pe încălcarea articolului 106 alineatul (2) şi a articolului 107 alineatul (3) litera (c) TFUE, întrucât nu s-a constatat faptul că s-a ignorat principiul neutralităţii tehnologice.Al treilea motiv întemeiat pe încălcarea procedurii în materia ajutoarelor de stat, în speţă, în concret, durata sa excesivă, neluarea în considerare a probelor prezentate, precum şi lipsa de coerenţă şi de obiectivitate în instrumentarea cazului.Al patrulea motiv, invocat cu titlu subsidiar, întemeiat pe încălcarea principiilor securităţii juridice, egalităţii, proporţionalităţii şi subsidiarităţii şi pe inexistenţa obligaţiei ulterioare de recuperare a ajutorului, în măsura în care articolul 14 din Regul

amentul (CE) nr.º659/1999 al Consiliului din 22 martie 1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE (JO L 83, p. 1, Ediţie specială, 08/vol. 1, p. 41), nu impune o astfel de recuperare atunci când se încalcă principii g

enerale de drept al Uniunii.Al cincilea motiv, invocat de asemenea cu titlu subsidiar, întemeiat pe încălcarea dreptului la informare, consacrat prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi care are drept consecinţă inexistenţa unei obligaţii de recuperare.