Language of document : ECLI:EU:T:2012:202

Mål T‑326/11

Brainlab AG

mot

Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån)

”Gemenskapsvarumärke – Gemenskapsordmärket BrainLAB – Ingen ansökan om förnyelse av varumärkesregistreringen har lämnats in – Avförande av varumärket ur registret i samband med registreringsperiodens upphörande – Ansökan om återställande av försutten tid – Artikel 81 i förordning (EG) nr 207/2009”

Sammanfattning av domen

1.      Gemenskapsvarumärke – Förfarandebestämmelser – Anmälan

(Rådets förordning nr 207/2009, artikel 47.2, kommissionens förordning nr 2868/95, artikel 1, reglerna 29 och 67)

2.      Gemenskapsvarumärke – Förfarandebestämmelser – Återställande av försutten tid – Villkor – Omsorg som betingas av omständigheterna

(Rådets förordning nr 207/2009, artikel 81.1)

1.      Om en innehavare har överlåtit bevakningen av gemenskapsvarumärket till en yrkesmässig företrädare och vederbörligen har informerat harmoniseringsbyrån om detta förhållande, är harmoniseringsbyrån icke desto mindre skyldig att respektera detta val genom att skicka officiella meddelanden till den utsedda företrädaren så att denne ges möjlighet att tillvarata uppdragsgivarens intressen med den större omsorg som det kan förväntas att företrädaren visar i egenskap av kvalificerad yrkesmässig företrädare. Harmoniseringsbyrån kan i detta avseende inte framgångsrikt grunda sig på artikel 47.2 i förordning nr 207/2009 om gemenskapsvarumärken och regel 29 i förordning nr 2868/95 om genomförande av förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken och hävda att dessa bestämmelser innebär att den är skyldig att informera innehavaren till ett gemenskapsvarumärke, men däremot inte den utsedda yrkesmässiga företrädaren, om att registreringsperioden för gemenskapsvarumärket inom kort kommer att upphöra. Med denna argumentation bortser harmoniseringsbyrån nämligen från regel 67 i förordning nr 2868/95, enligt vilken meddelanden ska adresseras till företrädaren om en sådan har utsetts.

(se punkterna 47–49)

2.      Det framgår av artikel 81.1 i förordning nr 207/2009 att återställande av försutten tid kan beviljas på två villkor. För det första ska sökanden ha iakttagit all omsorg som har betingats av omständigheterna och för det andra ska sökandens underlåtenhet ha haft till omedelbar följd att en rättighet eller rätt att överklaga gått förlorad.

Det följer också av denna bestämmelse att omsorgsplikten i första hand åvilar innehavaren av gemenskapsvarumärket. Om innehavaren delegerar administrativa arbetsuppgifter avseende förnyelse av en varumärkesregistrering, måste vederbörande således också se till att den person som valts ställer de garantier som krävs för att det ska kunna antas att dessa arbetsuppgifter utförs korrekt. Eftersom dessa arbetsuppgifter har delegerats, så har den person som valts ut en omsorgsplikt på samma sätt som innehavaren. Eftersom denna person agerar i innehavarens namn och för dennes räkning, ska personens agerande likställas med innehavarens agerande.

Begreppet ”all omsorg som har betingats av omständigheterna” i artikel 81.1 i förordning nr 207/2009 innebär ett krav på, om en specialiserad företrädare anlitas, att det inrättas ett internt system för kontroll och bevakning av tidsfrister, som vanligtvis förhindrar att dessa frister oavsiktligen förbises, såsom föreskrivs i riktlinjerna om förfarandena vid harmoniseringsbyrån. Av detta följer att återställande av försutten tid endast kan beviljas i samband med exceptionella händelser, som erfarenhetsmässigt är oförutsägbara.

(se punkterna 36–38 och 41)