Language of document :

Αναίρεση που άσκησε στις 20 Ιανουαρίου 2022 ο Liam Jenkinson κατά της αποφάσεως που εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (δεύτερο πενταμελές τμήμα) στις 10 Νοεμβρίου 2021 στην υπόθεση T-602/15 RENV, Jenkinson κατά Συμβουλίου κ.λπ.

(Υπόθεση C-46/22 P)

Γλώσσα διαδικασίας: η γαλλική

Διάδικοι

Αναιρεσείων: Liam Jenkinson (εκπρόσωπος: N. de Montigny, avocate)

Λοιποί διάδικοι στην αναιρετική διαδικασία: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, Eulex Κοσσυφοπέδιο

Αιτήματα

Ο αναιρεσείων ζητεί από το Δικαστήριο:

Να δεχθεί την αίτηση αναιρέσεως και να αναιρέσει την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση·

Να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης και να δεχθεί τα αιτήματα που είχε προβάλει ο αναιρεσείων στον πρώτο βαθμό·

Επικουρικώς, να αναπέμψει την υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο για να την κρίνει·

Να καταδικάσει τους αναιρεσίβλητους στο σύνολο των δικαστικών εξόδων της αναιρετικής διαδικασίας καθώς και καθεμίας από τις προηγούμενες διαδικασίες (T-602/15· C-43/17 P· T-602/15 RENV).

Λόγοι αναιρέσεως και κύρια επιχειρήματα

Ο πρώτος λόγος αναιρέσεως αντλείται από εσφαλμένη ερμηνεία των προβληθέντων αιτημάτων και λόγων, καθόσον το Γενικό Δικαστήριο απέκλεισε από τον έλεγχό του κάθε αίτημα στηριζόμενο σε ένσταση ελλείψεως νομιμότητας.

Ο δεύτερος λόγος αναιρέσεως αντλείται από περιορισμό του περιεχομένου των πραγματικών και νομικών ισχυρισμών του αναιρεσείοντος και κατά συνέπεια του αντικειμένου της αγωγής, καθόσον το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε αποκλειστικώς την τελευταία θέση που κατείχε ο αναιρεσείων στην Αποστολή Eulex Κοσσυφοπέδιο.

Ο τρίτος λόγος αναιρέσεως βάλλει κατά της αναιρεσιβαλλομένης αποφάσεως καθόσον απορρίπτει το πρώτο από τα κύρια αγωγικά αιτήματα.

Ο τέταρτος λόγος αναιρέσεως αντλείται από εσφαλμένη εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των μελών του προσωπικού της Ένωσης και από παράβαση του άρθρου 336 ΣΛΕΕ, καθόσον το Γενικό Δικαστήριο κατέστησε κενή περιεχομένου την πρόθεση του Ευρωπαίου νομοθέτη να παράσχει ελάχιστη κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους μισθωτούς. Κατά τον αναιρεσείοντα, το Γενικό Δικαστήριο παρερμήνευσε επίσης την έννοια του κράτους δικαίου αποκλείοντας κάθε εξωσυμβατική ευθύνη των εναγομένων και νυν αναιρεσιβλήτων.

Ο πέμπτος λόγος αναιρέσεως βάλλει κατά της απόρριψης ως απαράδεκτου του τρίτου επικουρικώς υποβληθέντος αγωγικού αιτήματος. Εν πάση περιπτώσει, το Γενικό Δικαστήριο όφειλε να είχε εξετάσει αυτεπαγγέλτως ορισμένους λόγους δημοσίας τάξεως και να αναλύσει την ουσία της υπόθεσης.

____________