Language of document :

Kanne 23.10.2020 – Romania v. Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto

(Asia C-546/20)

Oikeudenkäyntikieli: romania

Asianosaiset

Kantaja: Romania (asiamiehet: E. Gane, L. Lițu ja M. Chicu)

Vastaajat: Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto

Vaatimukset

asetus (EU) 2020/1054 on kumottava osittain seuraavilta osin:

1 artiklan 6 kohdan c alakohta, jolla on muutettu asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 artiklan 8 kohtaa

1 artiklan 6 kohdan d alakohta, jolla on muutettu asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 artiklaa lisäämällä siihen uusi 8 a kohta

toissijaisesti ja vain siinä tapauksessa, että unionin tuomioistuin katsoo, että edellä mainitut säännökset liittyvät erottamattomasti asetuksen (EU) 2020/1054 muihin säännöksiin tai koskevat tämän toimenpiteen olennaista sisältöä, mainittu unionin säädös on kumottava kokonaisuudessaan,

parlamentti ja neuvosto on velvoitettava korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Romania vetoaa kanteensa tueksi kolmeen kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste, joka koskee SEU 5 artiklan 4 kohdassa määrätyn suhteellisuusperiaatteen loukkaamista

Romania katsoo, että 1 artiklan 6 kohdan c alakohdassa säädetty toimenpide – jossa asetetaan kielto pitää ajoneuvossa säännöllisiä viikoittaisia lepoaikoja ja yli 45 tunnin pituisia viikoittaisia lepoaikoja, jotka pidetään korvauksena aiemmista lyhennetyistä viikoittaisista lepoajoista – ei sovellu asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen, muun muassa liikenneturvallisuuden ja kuljettajien työolojen parantamiseen. Sillä ei myöskään poisteta komission yksilöimiä vaaroja ja vaikeuksia.

Lisäksi kanssalainsäätäjillä oli sen antamisen ajankohtana hallussaan tiedot, joista kävi ilmi sen ilmeinen soveltumattomuus.

Romania katsoo myös, että 1 artiklan 6 kohdan d alakohdassa säädetty toimenpide – joka koskee kuljettajien paluuta työnantajan toimipisteeseen työnantajan sijoittautumisjäsenvaltiossa tai kuljettajan asuinpaikkaan kunkin neljän peräkkäisen viikon jaksolla (ja ennen yli 45 tunnin pituista viikoittaista lepoaikaa, joka pidetään korvauksena lyhennetystä viikoittaisesta lepoajasta) – on ilmeisellä tavalla soveltumaton, kun otetaan huomioon muun muassa käyttöön otetut uudet hallinnolliset velvollisuudet, tästä toimijoille aiheutuvat huomattavat kustannukset, toimijoiden kaupallisen toiminnan rajoittaminen ja se, ettei tällä toimenpiteellä varmisteta kuljettajien asianmukaista suojelua.

Lisäksi vaikutuksista tehdyssä tutkimuksessa ei tarkasteltu kaikkia näitä näkökulmia. Tässä asiayhteydessä kanssalainsäätäjillä ei ollut mahdollisuutta ottaa huomioon kaikkia tilanteen kannalta merkityksellisiä seikkoja ja tekijöitä.

Toinen kanneperuste, joka koskee SEUT 49 artiklassa määrätyn sijoittautumista koskevan oikeuden perusteetonta rajoittamista

Romania arvioi, että 1 artiklan 6 kohdan d alakohdassa käyttöön otettu toimenpide merkitsee unionin reuna-alueilla sijaitsevien valtioiden toimijoille uusia hallinnollisia velvollisuuksia, huomattavia kustannuksia ja kaupallisen toiminnan rajoittamista, jotka johtavat niiden siirtymiseen muualle ja vaikuttavat epäsuotuisasti kuljetusyhtiöiden perustamiseen kyseessä olevissa valtioissa.

Näin ollen kyseisellä toimenpiteellä rajoitetaan sijoittautumisvapautta SEUT 49 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Tätä rajoitusta ei voida perustella.

Kolmas kanneperuste, joka koskee SEUT 18 artiklassa määrätyn kansalaisuuteen perustuvan syrjinnän kieltoa koskevan periaatteen loukkaamista

Romania katsoo, että 1 artiklan 6 kohdan c alakohdassa säädetyllä toimenpiteellä saatetaan unionin reuna-alueilla sijaitsevat valtiot ilmeisen epäedulliseen asemaan, kun otetaan huomioon muun muassa pysäköinti- ja majoituspaikkojen verkoston erityispiirteet.

Romania katsoo myös, että kuljettajien paluun varmistaminen 1 artiklan 6 kohdan d alakohdan mukaisesti merkitsee huomattavia tappioita unionin reuna-aleille perustetuille yhtiöille; nämä tappiot ovat joka tapauksessa huomattavasti korkeammat verrattuna jäsenvaltioihin, jotka sijaitsevat unionissa liikenteen keskuksen läheisyydessä.

Lisäksi asetuksessa (EU) 2020/1054, asetuksessa (EU) 2020/10551 ja direktiivissä 2020/10572 säädetyt toimenpiteet (jotka koskevat kabotaasikuljetuksille asetettuja ylimääräisiä rajoituksia, ajoneuvon palaamista sijoittautumisjäsenvaltion toimipisteeseen joka kahdeksas viikko, kuljettajan palaamista joka neljäs viikko, kieltoa pitää tavanomaisia viikoittaisia lepoaikoja ajoneuvon hytissä ja kuljettajien lähettämistä työhön toiseen jäsenvaltioon) on suunniteltu yhdennetyn säädöspaketin pilareiksi. Tässä asiayhteydessä näiden toimenpiteiden todellista vaikutusta kuljetusalan markkinoille voidaan kuvailla vain niiden kasautuvien vaikutusten arvioinnilla.

____________

1     Asetusten (EY) N:o 1071/2009, (EY) N:o 1072/2009 ja (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta niiden mukauttamiseksi maantieliikenteen alan kehitykseen 15.7.2020 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/1055 (EUVL 2020, L 249, s. 17).

2     Direktiiviä 96/71/EY ja direktiiviä 2014/67/EU koskevien erityisten sääntöjen vahvistamisesta siltä osin kuin on kyse maantieliikenteen alan työntekijöiden lähettämisestä työhön toiseen jäsenvaltioon ja direktiivin 2006/22/EY muuttamisesta valvontavaatimusten osalta sekä asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta 15.7.2020 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2020/1057 (EUVL 2020, L 249, s. 49).