Language of document :

Tiedonanto virallisessa lehdessä

 

Carlo De Nicolan 17.12.2001 Euroopan investointipankkia vastaan nostama kanne

    (Asia T-300/01)

    Oikeudenkäyntikieli: italia

Carlo De Nicola on nostanut 7.12.2001 Euroopan yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimessa kanteen Euroopan investointipankkia vastaan. Kantajan edustajana on asianajaja Luigi Isola.

Kantaja vaatii, että ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin

(kumoaa Rooman toimiston johtajan Thomas Hackettin 6.9.2001 tekemän kantajaa koskevan suullisen irtisanomispäätöksen, 12.9.2001 vastaanotetulla; EIP:n presidentin Philippe Maystadtin allekirjoittamalla kirjeellä tehdyn kantajaa koskevan irtisanomispäätöksen ja kaikki näihin liittyvät ja näistä aiheutuvat toimenpiteet, mukaan lukien myös henkilöstöön sovellettavien sääntöjen ja käyttäytymissääntöjen, mikäli viimeksimainittua voidaan soveltaa kantajaan, tietyt artiklat

(velvoittaa EIP:n ottamaan kantajan takaisin työhönsä, määrittämään hänen uransa uudelleen helmikuusta 1999 lähtien ja velvoittaa sen maksamaan kantajalle tällä välin erääntyneet palkat (korotuksineen ja korkoineen), korvaamaan kantajan oikeudenkäyntikulut ja hänelle aiheutetun vahingon jäljempänä mainituilla perusteilla, jotka tullaan lähemmin yksilöimään asian käsittelyn kuluessa.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Nyt esillä olevan asian kantaja, joka riitauttaa vastaajan tekemän päätöksen irtisanoa hänet ja ne olosuhteet, joissa päätös tehtiin, on kantajana myös asioissa T-7/98, T-208/98 ja T-109/99, De Nicola v. EIP1 sekä asiassa T-120/01 De Nicola v. EIP.2

Kantaja esittää vaatimustensa tueksi seuraavaa:

Kantajaan ei voida soveltaa käyttäytymissääntöjä, koska se on työnantajan yksipuolisesti laatima säännöstö, johon ei viitata kantajan työsopimuksessa eikä henkilöstöön sovellettavissa säännöissä.

Kurinpitomenettelystä on hiljaisesti kieltäydytty, koska EIP:n presidentti on ilmoittanut kantajalle vasta 13.6.01 päivätyllä kirjeellä, että kantajan syyksi oli luettu jo vuonna 1998 tapahtuneita väärinkäytöksiä ja rikkomuksia. Tämä viivästyksellä rikotaan lisäksi työntekijän puolustautumisoikeuksia.

Kurinpitolautakunnan kokoonpano on lainvastainen. Kantaja väittää tältä osin, että henkilöstöön sovellettavien sääntöjen 40 artikla on lainvastainen, koska niissä ei määrätä, että henkilöstöpäällikkö ei saa osallistua asian käsittelyyn, jos hän on kantajan riitakumppani, ja koska niissä ei määrätä, että päätökset tässä lautakunnassa tehdään 4 jäsenen täysistunnossa.

Henkilöstöön sovellettavien sääntöjen 40 artiklassa määrättyä menettelyä ei ole noudatettu.

Lisäksi 6.9.2001 toimitettu suullinen irtisanominen on lainvastainen, sillä tällaisesta tavasta ei säädetä missään yhteisön tai muissa säännöksissä, ja Rooman toimiston johtaja oli muun muassa pelotellut kantajaa, vaikka henkilöstöön sovellettavien sääntöjen mukaan tämä valta on vain EIP:n presidentillä.

Kantajan mukaan 12.9.2001 toimitettu irtisanominen on lainvastainen. Hän perustelee väitettään sillä, että kurinpitomenettelyn kohteena olevia väärinkäytöksiä ei varmaankaan ole pidetty vakavina, sillä presidentti olisi voinut henkilöstöön sovellettavien sääntöjen 39 artiklan perusteella pidättää kantajan välittömästi virantoimituksesta. Kantaja lisää, että vastaaja ei ole koskaan ilmoittanut tarkkoja tietoja ajoista ja paikoista eikä ole esittänyt mitään näyttöä, vaan oli pelkästään uhannut irtisanoa kantajan siitä syystä, ettei tämä ollut toiminut yhteistyössä kurinpitomenettelyn kuluessa, vaikka tällaista moitetta ei kantajalle ollut koskaan esitetty.

____________

1 - ( TEXTE DE LA NOTE ( Tuomio 23.2.01 (Kok. H. 2001, s. I A-49, II-185). ( TEXTE DE LA NOTE (

2 - ( TEXTE DE LA NOTE ( EYVL C 227, 11.8.01, s. 30. ( TEXTE DE LA NOTE (