Language of document :

Ennakkoratkaisupyyntö, jonka Mokestinių ginčų komisija prie Lietuvos Respublikos vyriausybės (Liettua) on esittänyt 26.3.2024– ’Nordcurrent group’ UAB v. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

(Asia C-228/24, Nordcurrent group)

Oikeudenkäyntikieli: liettua

Ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin

Mokestinių ginčų komisija prie Lietuvos Respublikos vyriausybės

Pääasian asianosaiset

Valittaja: ’Nordcurrent group’ UAB

Vastapuoli: Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

Ennakkoratkaisukysymykset

Voidaanko käsiteltävässä asiassa kyseessä olevan kaltaisissa olosuhteissa sellaista kansallista käytäntöä, jonka mukaan jäsenvaltioon sijoittautuneelta emoyhtiöltä evätään oikeus vapautukseen osinkojen verotuksesta toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneelta tytäryhtiöltä saatujen osinkojen osalta sillä perusteella, että tytäryhtiö on todettu järjestelyksi, kun tämä tytäryhtiö ei ole väliyhteisö ja kun osinkoina jaetut voitot ovat syntyneet tytäryhtiön nimissä harjoitetusta toiminnasta, jolloin se, ettei tytäryhtiötä olisi, johtaisi tilanteeseen, jossa voittoja ei tule eikä osinkoja makseta, pitää direktiivissä 2011/961 vahvistetun väärinkäytösten vastaisen säännön tarkoituksen mukaisena?

Jos ensimmäiseen kysymykseen vastataan myöntävästi, voidaanko sellaista kansallista käytäntöä, jonka mukaan sen toteaminen, että toiseen jäsenvaltioon sijoittautunut tytäryhtiö on itsessään järjestely, edellyttää olosuhteiden arviointia sellaisina kuin ne olivat osinkojen maksamisajankohtana, kun tytäryhtiön perustamista voidaan perustella pätevillä liiketaloudellisilla syillä, pitää direktiivissä 2011/96 vahvistetun väärinkäytösten vastaisen säännön tarkoituksen mukaisena?

Voidaanko direktiivissä 2011/96 vahvistettua väärinkäytösten vastaista sääntöä tulkita siten, että jos emoyhtiö on saanut osinkoja toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneelta tytäryhtiöltä, joka todetaan järjestelyksi, jo tämän toteamisen perusteella voidaan katsoa, että emoyhtiö sai osinkojen verovapautuksen soveltamisen seurauksena veroedun, joka on [direktiivin 2011/96] kohteen ja tarkoituksen vastainen? Onko olosuhteita, jotka liittyvät siihen, että järjestelyksi todetun tytäryhtiön tekemistä voitoista on kannettu yhteisövero sen sijoittautumisjäsenvaltiossa siellä voimassa olevien kansallisten oikeussääntöjen mukaisesti, pidettävä merkityksellisinä sen päätelmän riitauttamisen kannalta, jonka mukaan veroetu saatiin tai kyseessä oli järjestely?

____________

1 Eri jäsenvaltioissa sijaitseviin emo- ja tytäryhtiöihin sovellettavasta yhteisestä verojärjestelmästä 30.11.2011 annettu neuvoston direktiivi 2011/96/EU (EUVL 2011, L 345, s. 8).