Language of document :

Ανακοίνωση στην ΕΕ

 

Προσφυγή τής 21ης Ιουλίου 2005 -- Κυπριακή Δημοκρατία κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-300/05)

Γλώσσα διαδικασίας: η ελληνική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Κυπριακή Δημοκρατία [Εκπρόσωπος: Πέτρος Κληρίδης]

Καθής: Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Αιτήματα της προσφεύγουσας

-    Την ακύρωση του κανονισμού 651/20051

-     Την καταδίκη της Επιτροπής στην καταβολή των δικαστικών εξόδων

Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα

Ο προσβαλλόμενος κανονισμός τροποποιεί τον Κανονισμό 60/20042 για τη θέσπιση μεταβατικών μέτρων στον τομέα της ζάχαρης λόγω της προσχώρησης των νέων κρατών μελών. Η προσφεύγουσα ζητεί την ακύρωσή του, επικαλούμενη καταρχήν αναρμοδιότητα της Επιτροπής για τη θέσπισή του. Πιο συγκεκριμένα, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι βάσει του άρθρου 41 της Πράξης Προσχώρησης του 2003 η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να θεσπίσει μεταβατικά μέτρα, σε περίπτωση που απαιτούνται τέτοια προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση από το καθεστώς που εφαρμοζόταν πριν από την προσχώρηση των νέων κρατών μελών στο καθεστώς που προκύπτει από την εφαρμογή της κοινής γεωργικής πολιτικής. Όμως, κατά την προσφεύγουσα, η Επιτροπή δεν απέδειξε ότι τα μέτρα που υιοθέτησε ήταν αναγκαία και, επομένως, δεν είχε αρμοδιότητα να τα υιοθετήσει. Η προσφεύγουσα επικαλείται επίσης ότι το ίδιο άρθρο 41 αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι επιτρέπεται μόνον η θέσπιση μέτρων που είναι επωφελή για τα νέα κράτη μέλη. Όμως, κατά την προσφεύγουσα, τα μέτρα που υιοθετούνται με το νέο κανονισμό δεν ωφελούν αλλά αντίθετα επιβαρύνουν τα νέα κράτη μέλη.

Στο ίδιο πλαίσιο η προσφεύγουσα επικαλείται ανεπαρκή αιτιολόγηση, αφού δεν επεξηγείται κατά τρόπο ικανοποιητικό ποιοι λόγοι οδήγησαν στην υιοθέτηση του προσβαλλομένου κανονισμού. Ακόμη, η προσφεύγουσα επικαλείται παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, καθόσον, κατά την εκτίμησή της, η Επιτροπή δεν έχει αποδείξει ότι ήταν αναγκαία η λήψη οποιουδήποτε μέτρου ενώ, σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή θα μπορούσε να είχε λάβει άλλα μέτρα για να αποφύγει τη δημιουργία πλεονασμάτων ζάχαρης στα νέα κράτη μέλη, χωρίς να χρειαστεί να υιοθετήσει μέτρα σαν αυτά που περιέχονται στον προσβαλλόμενο κανονισμό.

Ακόμη, η προσφεύγουσα θεωρεί ότι ο προσβαλλόμενος κανονισμός παραβιάζει την αρχή που απαγορεύει την αναδρομικότητα των νόμων, αφού επιβάλλει υποχρεώσεις οι οποίες αφορούν ποσότητες ζάχαρης που είχαν ήδη συσσωρευτεί πριν αυτός τεθεί σε ισχύ.

Τέλος, η προσφεύγουσα θεωρεί ότι η Επιτροπή παραβίασε την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης δυσμενών διακρίσεων διότι, όπως υποστηρίζει, ο προσβαλλόμενος κανονισμός προβλέπει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των επιχειρήσεων των νέων κρατών μελών και αυτών των παλιών κρατών μελών αναφορικά με τα αποτελέσματα όμοιας, αν όχι της ίδιας, κατάστασης.

____________

1 - Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 651/2005 της Επιτροπής, της 28ης Απριλίου 2005, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 60/2004 για τη θέσπιση μεταβατικών μέτρων στον τομέα της ζάχαρης λόγω της προσχώρησης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Κύπρου, της Λεττονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας, Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 108 της 29/04/2005, σ. 3

2 - Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 9, σ. 8