Language of document :

Acțiune introdusă la 18 februarie 2009 - Soliver/Comisia

(Cauza T-68/09)

Limba de procedură: olandeza

Părțile

Reclamantă: Soliver NV (Roeselare, Belgia) (reprezentanți: H. Gilliams şi J. Bocken, avocați)

Pârâtă: Comisia Comunităţilor Europene

Concluziile reclamantei

Anularea articolului 1 din Decizia Comisiei din 12 noiembrie 2008 în cazul COMP/39.125 - sticlă pentru automobile, în măsura în care aceasta reține că reclamanta a participat, între 19 noiembrie 2001 și 11 martie 2003, la infracțiunea constatată în decizia respectivă;

anularea articolului 2 din Decizia Comisiei din 12 noiembrie 2008 în cazul COMP/39.125 - sticlă pentru automobile, în măsura în care aceasta impune reclamantei o amendă de 4 396 000 euro;

în subsidiar, reducerea substanțială a amenzii aplicate reclamantei;

în orice situație, obligarea Comisiei Comunităţilor Europene la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă încălcarea articolului 81 CE și a articolului 53 SEE și a obligației de motivare, și o evaluare vădit incorectă a situației de fapt. Reclamanta susține că decizia contestată menționează în mod incorect că reclamanta a participat, între 19 noiembrie 2001 și 11 martie 2003, la infracțiunea constatată la articolul 1 din decizia contestată.

În al doilea rând, reclamanta susține că valoarea vânzărilor luată în considerare de Comisie nu este susținută de motive, nu este conformă cu Orientările privind calcularea amenzilor, nu permite reclamantei să se apere, este contrară prezumției de nevinovăție și încalcă principiul egalității de tratament.

În al treilea rând, reclamanta invocă încălcarea principiilor egalității de tratament și proporționalității, a Orientărilor privind calcularea amenzilor și a obligației de motivare. La calcularea cuantumului de bază al amenzii aplicate reclamantei, Comisia a aplicat un procent excesiv de ridicat din valoarea vânzărilor sale.

În al patrulea rând, reclamanta invocă încălcarea principiilor egalității de tratament și proporționalității și o evaluare vădit incorectă a situației de fapt, întrucât Comisia a înmulțit valoarea vânzărilor reclamantei cu numărul de ani în cursul cărora se pretinde că reclamanta a luat parte la infracțiunea constatată la articolul 1 din decizia contestată.

În al cincilea rând, reclamanta invocă încălcarea interdicției efectului retroactiv. Conform reclamantei, Comisia aplică Orientările1 din 2006 unei pretinse infracțiuni care a fost săvârșită înainte de adoptarea acestor orientări.

În al șaselea rând, reclamanta invocă încălcarea principiilor egalității de tratament și proporționalității și o evaluare vădit incorectă a situației de fapt, întrucât Comisia a majorat cuantumul de bază al amenzii aplicate reclamantei cu un cuantum suplimentar de 16 % din valoarea vânzărilor acesteia.

În al șaptelea rând, reclamanta invocă încălcarea articolului 81 CE și a Orientărilor privind calcularea amenzilor, întrucât, la calcularea amenzii aplicate reclamantei, Comisia a refuzat să ia în considerare diferite circumstanțe atenuante în favoarea acesteia.

____________

1 - Orientări privind calcularea amenzilor aplicate în temeiul articolului 23 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (Text cu relevanță pentru SEE) (JO 2006 C 210, p.2, Ediție specială, 08/vol. 4, p. 264).