Language of document :

Acțiune introdusă la 9 august 2021 – Polskie sieci elektroenergetyczne/ACER

(Cauza T-483/21)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Polskie sieci elektroenergetyczne S.A. (Konstancin-Jeziorna, Polonia) (reprezentanți: S. Goldberg, A. Galos și E. White, avocați)

Pârâtă: Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

Anularea deciziei camerei de recurs din cazul A-001-2021 (consolidată) a ACER [Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei] din 28 mai 2021 (denumită în continuare „decizia atacată a camerei de recurs”) de respingere a cererilor de anulare și de trimitere [la organismul competent] ale Deciziei nr. 33/2020 din 4 decembrie 2020 (denumită în continuare „Decizia Agenției”) de stabilire a metodologiei de coordonare regională a siguranței în funcționare în principala regiune de calcul al capacităților („metodologia de coordonare regională a siguranței în funcționare”);

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă șase motive.

Primul motiv întemeiat pe o eroare de drept săvârșită de camera de recurs atunci când a reținut că ACER era competentă să își depășească mandatul strict de aprobare a metodologiei elaborate de OTS, prevăzut la articolul 6 alineatul (3) și la articolul 6 alineatul (8) din Regulamentul 2017/1485 1 și că era abilitată să elaboreze măsuri de politică, extinzând în mod semnificativ obiectul și întinderea coordonării regionale.

Al doilea motiv întemeiat pe omisiunea camerei de recurs de a-și motiva în mod adecvat decizia și astfel o încălcare a articolului 296 TFUE.

Al treilea motiv întemeiat pe o eroare de drept săvârșită de camera de recurs, atunci când a constatat că metodologia de coordonare regională a siguranței în funcționare, prevăzută de Decizia Agenției, este conformă cu articolul 35 alineatul (5) din Regulamentul 2019/943 1 și cu articolul 40 alineatul (1) litera (d) din Directiva 2019/944 2 .

Al patrulea motiv întemeiat pe o eroare de drept săvârșită de camera de recurs atunci când a presupus că posibilitatea de utilizare a modelului de dispecerizare centralizată de către OTS nu este afectată de metodologia de coordonare regională a siguranței în funcționare.

Al cincilea motiv întemeiat pe o eroare de drept săvârșită de camera de recurs, atunci când a constatat că metodologia de coordonare regională a siguranței în funcționare adoptată de Decizia Agenției nu omite să instituie norme echitabile în ceea ce privește schimburile transfrontaliere de energie electrică și să asigure compatibilitatea stimulentelor referitoare la gestionarea congestiilor și la investițiile în măsuri de remediere legate de hardware, cum ar fi transformatoarele defazor de reglaj (PST).

Al șaselea motiv întemeiat pe o eroare de drept săvârșită de camera de recurs, atunci când a constatat că metodologia de coordonare regională a siguranței în funcționare adoptată de Decizia Agenției nu împiedică menținerea limitelor de siguranță în funcționare, în special a limitelor privind tensiunea, și așadar considerând că metodologia de coordonare regională a siguranței în funcționare este conformă cu dispozițiile legale relevante.

____________

1 Regulamentul (UE) 2017/1485 al Comisiei din 2 august 2017 de stabilire a unei linii directoare privind operarea sistemului de transport al energiei electrice (JO 2017, L 220, p. 1).

1 Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică (JO 2019, L 158, p. 54).

1 Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE (JO 2019, L 158, p. 125).