Language of document :

Kanne 18.12.2023 – ePURE ja Pannonia Bio v. parlamentti ja neuvosto

(Asia T-1165/23)

Oikeudenkäyntikieli: englanti

Asianosaiset

Kantajat: ePURE, de Europese Producenten Unie van Hernieuwbare Ethanol (Etterbeek, Belgia) ja Pannonia Bio Zrt. (Budapest, Unkari) (edustajat: asianajajat M.-S. Dibling ja G. Michaux)

Vastaajat: Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan parlamentti

Vaatimukset

Kantajat vaativat unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden käytöstä meriliikenteessä sekä direktiivin 2009/16/EY muuttamisesta 13.9.2023 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/18051 10 artiklan 1 kohdan a alakohdan siltä osin kuin siinä katsotaan, että biopolttoaineilla, jotka on tuotettu ravinto- ja rehukasveista, on samat päästökertoimet kuin tämän tyyppisen polttoaineen vähiten suotuisalla fossiilisten polttoaineiden tuotantoketjulla

velvoittamaan parlamentin ja neuvoston korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantajat vetoavat viiteen kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste, joka perustuu siihen, että vastaajat ovat tehneet ilmeisen arviointivirheen, kun ne eivät tukeutuneet SEUT 191 artiklassa edellytetyllä tavalla tieteellisiin ja teknisiin tietoihin laatiessaan ympäristöpolitiikkaansa eivätkä esittäneet SEUT 296 artiklassa edellytettyjä riittäviä perusteluja katsoessaan, että uusiutuvia energialähteitä koskevan direktiivin (RED) mukaisilla biopolttoaineilla on sama päästökerroin kuin meriliikenteen vähiten suotuisalla fossiilisella polttoaineella.

Toinen kanneperuste, joka perustuu siihen, että vastaajat ovat loukanneet SEU 5 artiklan 4 kohdan mukaista suhteellisuusperiaatetta katsoessaan, että RED:in mukaisilla rehukasvipohjaisilla biopolttoaineilla on sama päästökerroin kuin meriliikenteen vähiten suotuisalla fossiilisella polttoaineella, koska se ei ole soveltuva eikä tarpeellinen ilmoitetun tavoitteen kannalta ja on olemassa vähemmän rajoittavia vaihtoehtoisia toimenpiteitä saman tavoitteen saavuttamiseksi.

Kolmas kanneperuste, joka perustuu siihen, että vastaajat ovat loukanneet yhdenvertaisen kohtelun periaatetta katsoessaan, että RED:in mukaisilla rehukasvipohjaisilla biopolttoaineilla on sama päästökerroin kuin meriliikenteen vähiten suotuisalla fossiilisella polttoaineella. Yhdenvertaisen kohtelun periaatetta on samaten loukattu sekoittamalla kestävät ravinto- ja rehukasvipohjaiset biopolttoaineet, jotka on tuotettu suurta epäsuoran maankäytön muutoksen riskiä aiheuttavista raaka-aineista, joiden tuotantoalueen on todettu laajentuvan merkittävässä määrin maalle, johon on sitoutunut paljon hiiltä (eli palmuöljy), muihin kestäviin RED:in mukaisiin rehukasvipohjaisiin biopolttoaineisiin, ja kohtelemalla RED:in mukaisia rehukasvipohjaisia biopolttoaineita eri tavoin tie- ja raideliikenteen alalla ja meriliikenteen alalla. Vastaajat ovat myös loukanneet teknologianeutraaliuden periaatetta.

Neljäs kanneperuste, joka perustuu siihen, että vastaajat eivät ole noudattaneet oikeusvarmuuden ja luottamuksensuojan periaatteita, koska RED 2018 ja asetuksen 2023/1805 riitautettu säännös eivät ole johdonmukaisia kohdellessaan RED:in mukaisia rehukasvipohjaisia biopolttoaineita eri tavoin perusteetta, mistä seuraa oikeusvarmuuden ja luottamuksensuojan puute asianomaisten toimijoiden osalta.

Viides kanneperuste, joka perustuu siihen, että vastaajat ovat käyttäneet toimivaltaansa väärin antaessaan toimen, jonka antamiseen heillä ei ollut toimivaltaa.

____________

1 EUVL 2023, L 234, s. 48.