Language of document : ECLI:EU:T:2013:298

Cauza T‑68/11

Erich Kastenholz

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne
(mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Desen sau model industrial comunitar – Procedură de declarare a nulității – Desen sau model industrial comunitar care reprezintă cadrane de ceas – Desene sau modele industriale anterioare neînregistrate – Motiv de nulitate – Noutate – Articolul 4, articolul 5 și articolul 25 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 6/2002 – Caracter individual – Impresie globală diferită – Articolul 4, articolul 6 și articolul 25 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 6/2002 – Drept de autor anterior – Articolul 25 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul nr. 6/2002”

Sumar – Hotărârea Tribunalului (Camera a șasea) din 6 iunie 2013

1.      Procedură jurisdicțională – Măsuri de cercetare judecătorească – Expertiză – Competența de apreciere a Tribunalului

(Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 65)

2.      Marcă comunitară – Procedura căii de atac – Acțiune în fața instanței Uniunii – Modificarea cadrului procesual al litigiului astfel cum a fost prezentat în fața camerei de recurs – Inadmisibilitate

[Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 135 alin. (4)]

3.      Desene sau modele industriale comunitare – Condiții de protecție – Suprapunerea condițiilor privind noutatea și privind caracterul individual

(Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 5 și 6)

4.      Desene sau modele industriale comunitare – Cauze de nulitate – Lipsa caracterului individual – Desen sau model industrial care nu produce asupra utilizatorului avizat o impresie globală diferită de cea produsă de desenul sau modelul industrial anterior – Utilizator avizat – Noțiune

[Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 6 și art. 25 alin. (1) lit. (b)]

1.      Regulamentul de procedură al Tribunalului conferă acestuia o putere discreționară în a decide dacă este sau nu este necesar să dispună o măsură precum o expertiză. Astfel, potrivit articolului 65 din acest regulament, Tribunalul poate dispune efectuarea unei expertize din oficiu sau la cererea uneia dintre părți. Atunci când în cererea de efectuare a unei expertize formulată în cererea introductivă se indică cu precizie motivele care pot să justifice o astfel de măsură, revine Tribunalului competența de a aprecia pertinența acestei cereri în raport cu obiectul litigiului și cu necesitatea administrării unei astfel de probe.

(a se vedea punctul 19)

2.      Potrivit articolului 135 alineatul (4) din Regulamentul de procedură al Tribunalului, memoriile părților nu pot modifica obiectul litigiului care s‑a aflat pe rolul camerei de recurs a Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale). Astfel, este de competența Tribunalului să verifice legalitatea deciziilor camerelor de recurs. În consecință, controlul exercitat de Tribunal nu poate depăși cadrul factual și juridic al litigiului, astfel cum a fost prezentat în fața camerei de recurs. De asemenea, reclamantul nu poate modifica în fața Tribunalului cadrul procesual al litigiului, astfel cum rezultă acesta din pretențiile și din susținerile prezentate de el însuși și de cealaltă parte.

(a se vedea punctul 25)

3.      Din articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul nr. 6/2002 privind desenele sau modelele industriale comunitare rezultă că desenele sau modelele sunt considerate identice atunci când caracteristicile lor diferă între ele numai la nivelul unor detalii nesemnificative, adică al unor detalii care nu vor fi perceptibile imediat și, prin urmare, nu vor genera diferențe, fie și reduse, între desenele sau modelele industriale respective. A contrario, pentru a se aprecia noutatea unui desen sau model industrial, trebuie să se aprecieze asupra existenței unor diferențe care nu sunt nesemnificative între desenele sau modelele industriale în conflict, chiar dacă acestea sunt reduse.

Modul de redactare a articolului 6 depășește limitele modului de redactare a articolului 5 din Regulamentul nr. 6/2002. Astfel, diferențele constatate între desenele sau modelele industriale în conflict în cadrul articolului 5, în special atunci când sunt reduse, pot să nu fie suficiente pentru a produce asupra utilizatorului avizat o impresie globală diferită în sensul articolului 6 din Regulamentul nr. 6/2002. În acest caz, se va putea considera că desenul sau modelul industrial contestat reprezintă o noutate în sensul articolului 5 din Regulamentul nr. 6/2002, dar nu se va considera că acesta are caracter individual în sensul articolului 6 din regulamentul menționat.

În schimb, în măsura în care condiția impusă la articolul 6 din Regulamentul nr. 6/2002 depășește limitele celei impuse la articolul 5 din același regulament, o impresie globală diferită asupra utilizatorului avizat în sensul articolului 6 menționat nu se poate întemeia decât pe existența unor diferențe obiective între desenele sau modelele industriale în conflict. Aceste diferențe trebuie, prin urmare, să fie suficiente pentru a îndeplini condiția de noutate prevăzută la articolul 5 din Regulamentul nr. 6/2002. În consecință, condiția de noutate și cea privind caracterul individual se suprapun într‑o anumită măsură.

(a se vedea punctele 37-39)

4.      Utilizatorul avizat în sensul Regulamentului nr. 6/2002 privind desenele sau modelele industriale comunitare este o persoană cu o vigilență specială și care dispune de o anumită cunoaștere a stadiului anterior al tehnicii, și anume a patrimoniului de desene sau modele industriale aferente produsului în cauză care au fost divulgate la data depunerii cererii de înregistrare a desenului sau modelului industrial contestat. Calitatea de „utilizator” presupune ca persoana vizată să utilizeze produsul în care este încorporat desenul sau modelul industrial în conformitate cu finalitatea acestui produs. Calificativul „avizat” sugerează totodată faptul că utilizatorul, fără a fi designer sau expert tehnic, cunoaște diversele desene sau modele industriale existente în sectorul vizat, are un anumit nivel de cunoștințe în ceea ce privește elementele pe care, de regulă, aceste desene sau modele industriale le conțin și, datorită interesului său pentru produsele respective, dă dovadă de un grad de atenție relativ ridicat atunci când le utilizează.

(a se vedea punctele 57-59)