Language of document : ECLI:EU:T:2011:747

TRIBUNALENS DOM (avdelningen för överklaganden)

den 14 december 2011

Mål T‑6/11 P

Europeiska kommissionen

mot

Isabel Vicente Carbajosa m.fl.

”Överklagande – Personalmål – Tjänstemän – Rekrytering – Meddelande om uttagningsprov – Allmänt uttagningsprov – Nekad tillträde till det skriftliga provet till följd av det resultat som uppnåtts på tillträdesproven – Fördelning av behörighet mellan Epso och uttagningskommittén – Den kontradiktoriska principen” 

Saken:      Överklagande av den dom som Europeiska unionens personaldomstol (första avdelningen) meddelade den 28 oktober 2010 i mål F-9/09, Vicente Carbajosa m.fl. mot kommissionen med yrkande om upphävande av denna dom.

Avgörande:      Den dom som meddelades av Europeiska unionens personaldomstol den 28 oktober 2010 i mål F-9/09, Vicente Carbajosa m.fl. mot kommissionen, upphävs i den del personaldomstolen härigenom ogiltigförklarat besluten från Europeiska rekryteringsbyrån (Epso) att inte uppta Isabel Vicente Carbajosa, beträffande uttagningsprovet EPSO/AD/117/08, samt Niina Lehtinen och Myriam Menchén, beträffande uttagningsprovet EPSO/AD/116/08, i förteckningen över sökande som uppmanas att inge en fullständig ansökan. Besluten från Epso att inte uppta Isabel Vicente Carbajosa, beträffande uttagningsprovet EPSO/AD/117/08, samt Niina Lehtinen och Myriam Menchén, beträffande uttagningsprovet EPSO/AD/116/08, i förteckningen över sökande som uppmanas att inge en fullständig ansökan ogiltigförklaras. Isabel Vicente Carbajosa, Niina Lehtinen, Myriam Menchén och kommissionen ska bära sina rättegångskostnader i denna instans.

Sammanfattning

1.      Unionsrätt – Principer – Rätten till försvar – Den kontradiktoriska principen – Iakttagande härav i ett domstolsförfarande – Räckvidd – Dom varigenom ett beslut ogiltigförklaras på en grund som domstolen tagit upp ex officio och som parterna inte fått tillfälle att yttra sig över – Åsidosättande av nämnda princip

2.      Tjänstemän – Uttagningsprov – Begrepp – Inledande fas med tillträdesprov bestående av flervalsfrågor – Omfattas

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga III)

3.      Tjänstemän – Uttagningsprov – Genomförande av uttagningsprov – Fördelning av behörighet mellan Europeiska rekryteringsbyrån (Epso), tillsättningsmyndigheten och uttagningskommittén

(Tjänsteföreskrifterna, artikel 30 stycke 1; bilaga III, artiklarna 1.1 och 5; beslut 2002/621/EG fattat av generalsekreterarna vid Europaparlamentet, rådet [och] kommissionen, justitiesekreteraren vid domstolen, generalsekreterarna vid revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och EU-ombudsmannens representant, artikel 1.1 och 1.2 c)

1.      Rätten till försvar intar en central plats i planeringen och genomförandet av en rättvis rättegång och består bland annat av den kontradiktoriska principen. Principen är tillämplig på alla förfaranden som kan utmynna i ett beslut från en gemenskapsinstitution, som på ett märkbart sätt påverkar en persons intressen. Den innebär som huvudregel att parterna i ett förfarande har rätt att beredas tillfälle att ta ställning till de omständigheter och handlingar som domstolen kommer att grunda sitt avgörande på, liksom att yttra sig över de bevis och yttranden som inkommit till domstolen och de rättsliga grunder som domstolen tar upp ex officio och avser att grunda sitt avgörande på. För att de krav som är knutna till rätten till en rättvis rättegång ska vara uppfyllda ska parterna nämligen ha möjlighet att i ett kontradiktoriskt förfarande diskutera både de faktiska och de rättsliga omständigheter som är avgörande för målets utgång. Domstolen ska själv iaktta den kontradiktoriska principen, i synnerhet då den avgör en tvist på en grund som den tagit upp ex officio.

När en grund som avser tvingande rätt inte har tagits upp eller varit föremål för diskussion mellan parterna vid förhandlingen i ett mål, utan endast i förhandlingen i andra mål, och personaldomstolen har ogiltigförklarat de omtvistade besluten på grundval av denna grund, vilken den tagit upp ex officio utan att på ett tidigare stadium, under den skriftliga eller muntliga delen av förarandet, ha låtit parterna yttra sig över grunden har personaldomstolen åsidosatt den kontradiktoriska principen. Det ska emellertid prövas, genom en bedömning av de specifika omständigheterna i detta fall, huruvida det tillvägagångssätt personaldomstolen valt kan legitimeras av att utgången inte skulle ha blivit en annan om oegentligheten ifråga inte hade förekommit, vilket innebär att åsidosättandet av den kontradiktoriska principen inte har kunnat påverka innehållet i domen.

(se punkterna 25 och 30–32)

Hänvisning till

Domstolen: 2 december 2009, kommissionen mot Irland m.fl., C‑89/08 P, REU 2009, s. I‑11245, punkt 54; 17 december 2009, Omprövning M mot EMEA, C‑197/09 RX-II, REU 2009, s. I‑12033, punkterna 39–41 och 52 samt där angiven rättspraxis

2.      I den första fasen i ett uttagningsprov för rekrytering av tjänstemän är tillträdesproven bestående av flervalsfrågor av en sådan jämförande art som ligger i själva begreppet uttagningsprov. Det räcker nämligen inte att en sökande uppnår genomsnittsresultatet i provet i fråga utan denne måste, för att få delta i uttagningsprovets nästa fas, tillhöra ett på förhand fastställt antal sökande som fått de högsta resultaten. Denna fas utgör således inte bara en formell del av det aktuella uttagningsprovsförfarandet, utan fungerar också i praktiken som ett uttagningsprov.

(se punkt 54)

3.      I artikel 1.1 b och e i bilaga III till tjänsteföreskrifterna – enligt vilken tillsättningsmyndigheten i meddelandet om uttagningsprovet ska specificera typen av uttagningsprov (på grundval av meriter eller prov eller bådadera) och, i de fall uttagningen bygger på prov, provens art och viktning/poängantal – anges inte någon behörighet för tillsättningsmyndigheten avseende valet och bedömningen av ämnen för de frågor som ställs under uttagningsprovet. Bestämmelsen i artikel 1.1 b i bilaga III till tjänsteföreskrifterna gäller nämligen typen av uttagningsprov – uttagningsprov på grundval av meriter eller prov eller bådadera – och avser därmed inte fastställandet av innehållet i proven. När det gäller artikel 1.1 e i nämnda bilaga bör det påpekas att även om fastställandet av godkännandenivån på proven omfattas av tillämpningsområdet för begreppet ”provens art och viktning/poängantal”, så är detta inte fallet när det gäller fastställandet av innehållet i frågorna som ställs inom ramen för ett uttagningsprov. I bilaga III till tjänsteföreskrifterna föreskrivs inte uttryckligen vem som bestämmer innehållet i urvalsproven och vem som övervakar denna fas av uttagningsprovet. Varken tillsättningsmyndigheten eller uttagningskommittén för uttagningsprovet tilldelas uttryckligen någon sådan behörighet.

I artikel 30 första stycket i tjänsteföreskrifterna och artikel 5 första stycket i bilaga III till tjänsteföreskrifterna föreskrivs att det är uttagningskommittén som ska utarbeta en förteckning över godkända sökande och upprätta en förteckning över de sökande som uppfyller kraven i meddelandet om uttagningsprov. Med beaktande av denna behörighet kan det konstateras att uttagningskommittén har en viktig roll vid genomförandet av ett uttagningsprov.

Före upprättandet av Europeiska rekryteringsbyrån (Epso) hade tillsättningsmyndigheten ett stort utrymme för skönsmässig bedömning vad avser att fastställa villkoren och formerna för organiserandet av uttagningsprov, medan uttagningskommittén hade ett stort utrymme för skönsmässig bedömning vad avser formerna för och det närmare innehållet i de prov som ingår i uttagningsproven. Uttagningskommittén hade även behörighet att övervaka en eventuell första fas med urval av kandidater vilken organiserades av tillsättningsmyndigheten. Denna fördelning av behörighet mellan tillsättningsmyndigheten och uttagningskommittén påverkades inte av upprättandet av Epso år 2002. Epso har, vad beträffar genomförandet av uttagningsprov för rekrytering av tjänstemän, i huvudsak uppgifter av organisatorisk karaktär. Epsos uppdrag är nämligen att se till att enhetliga krav tillämpas vid uttagningsförfarandena för tjänstemän. Uppdraget avser fastställandet, i allmänhet, av uttagningsförfarandena för tjänstemän och inte fastställandet av innehållet i de prov som ingår i de enskilda uttagningsproven.

Även om Epso således har de urvalsbefogenheter som tilldelats tillsättningsmyndigheterna i fråga om uttagningsprov omfattas varken valet eller bedömningen av ämnen för de frågor som ställs under ett uttagningsprov av Epsos behörighet. När det gäller systematiken kring artikel 1.1 första meningen i beslut 2002/621 om hur Epso ska organiseras och fungera, vilken föreskriver att Epso ska ha till uppgift att anordna allmänna uttagningsprov för att tillgodose institutionernas behov av tjänstemän på yrkesmässigt och ekonomiskt optimala villkor, ges Epso nämligen, i artikel 1.2 c, snarare rollen att bistå uttagningskommittén vid genomförandet av uttagningsprov genom att Epso har till uppgift att utveckla metoder och tekniker för urval.

(se punkterna 60–62, 64, 67, 68, 72, 74 och 75)

Hänvisning till

Tribunalen: 5 mars 2003, Staelen mot parlamentet, T‑24/01, REGP 2003, s. I‑A‑79 och II‑423, punkt 51; 17 september 2003, Alexandratos och Panagiotou mot rådet, T‑233/02, REGP s. I‑A‑201 och II‑989, punkt 26; 26 oktober 2004, T‑207/02, Falcone mot kommissionen, REGP 2004, s. I‑A‑305 och II‑1393, punkterna 31, 38 och 39; 14 juli 2005, Le Voci mot rådet, T‑371/03, REGP s. I‑A‑209 och II‑957, punkt 41