Language of document :

Acțiune introdusă la 29 februarie 2024 – Technius/Comisia

(Cauza T-134/24)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Technius LTD (Limassol, Cipru) (reprezentanți: T. Bosch și T. Kraul, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

declararea acțiunii ca fiind admisibilă;

anularea Deciziei Comisiei C(2023) 8844 final din 20 decembrie 2023 în care Stripchat este desemnată platformă online foarte mare, în conformitate cu articolul 33 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului1 („denumită în continuare „decizia atacată”); și

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă șase motive.

Primul motiv, întemeiat pe încălcarea articolului 33 alineatul (4) din Regulamentul 2022/2065 și a principiului bunei administrări:

pârâta a întemeiat decizia atacată pe propriile estimări privind numărul de destinatari activi ai serviciului reclamantei Stripchat (denumit în continuare „Stripchat”). Datele obținute de pârâtă de la o sursă terță sunt în mod evident inconsecvente și incorecte. De exemplu, într-un stat, numărul estimat de utilizatori ai Stripchat este mai mare decât întreaga populație;

pârâta și-a încălcat astfel obligația de diligență de a examina toate faptele cauzei cu atenție și cu imparțialitate. Pârâta nu a verificat acuratețea și consistența datelor utilizate, nu a urmat indicii evidente că datele utilizate nu sunt suficient de fiabile și nu au folosit surse alternative disponibile direct pentru a verifica plauzibilitatea datelor folosite;

ca rezultat, pârâta a considerat în mod eronat că Stripchat are mai mult de 45 de milioane de destinatari activi lunar în medie în Uniune.

Al doilea motiv, întemeiat pe încălcarea articolului 296 alineatul (2) TFUE și a obligației de motivare, întrucât decizia atacată nu menționează principalele fapte și considerații pe care se bazează. Decizia atacată respinge pur și simplu calculul destinatarilor activi făcut de reclamantă și declară un număr diferit de destinatari activi, fără a divulga sursa unui asemenea număr sau metodologa utilizată.

Al treilea motiv, întemeiat pe o încălcare a articolului 41 alineatul (2) litera (a) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „carta”) și a dreptului de a fi ascultat, în măsura în care reclamantei i s-a acordat o perioadă de timp nerezonabil de scurtă pentru a revizui, a verifica și a răspunde cu privire la numărul de destinatari activi furnizat în constatările preliminare de către pârât. Prin urmare, reclamanta nu a fost în măsură să furnizeze date alternative, făcând ca dreptul de a fi ascultat să fie de facto fără sens.

Al patrulea motiv, întemeiat pe o încălcare a principiului securității juridice în sensul că articolul 33 alineatele (1) și (4) din Regulamentul 2022/2065 nu conține o definiție suficient de clară, precisă și predictibilă a „numărului mediu lunar de destinatari activi ai serviciilor în Uniune”, iar pârâta nu a adoptat un act delegat pentru a clarifica metodologia care trebuie utilizată de furnizorii de servicii.

Al cincilea motiv, întemeiat pe o încălcare a articolului 2 TFUE, a articolului 20 din cartă și a principiului egalității de tratament în măsura în care insecuritatea juridică cu privire la modul în care se calculează „numărul mediu lunar de destinatari activi ai serviciilor în Uniune” conduce la o aplicare arbitrară a pragului de desemnare a platformelor online foarte mari stabilit la articolul 33 alineatul (1) din Regulamentul 2022/2065.

Al șaselea motiv, întemeiat pe o încălcare a articolului 16 din cartă și a principiului proporționalității în măsura în care obligațiile de diligență impuse platformelor online foarte mari încalcă în mod disproporționat drepturile fundamentale ale reclamantei întrucât Stripchat nu prezintă riscurile și prejudiciile sistemice ale platformelor online foarte mari pe care Regulamentul 2022/2065 intenționează să le împiedice.

____________

1 Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale) (JO 2022 L 277, p. 1).