Language of document :

Προσφυγή της 26ης Φεβρουαρίου 2024 – Global Legal Action Network και CAN-Europe κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-120/24)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσες: Global Legal Action Network (Galway, Ιρλανδία), Climate Action Network Europe (CAN-Europe) (Βρυξέλλες, Βέλγιο) (εκπρόσωποι: R. Wall, Solicitor, και H. Leith, Barrister-at-Law)

Καθής: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα

Οι προσφεύγουσες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής (στο εξής: προσβαλλόμενη απόφαση) που κοινοποιήθηκε με έγγραφο της 14ης Δεκεμβρίου 2023 προς απόρριψη της από 23 Αυγούστου 2023 αιτήσεως την οποία υπέβαλαν οι προσφεύγουσες για εσωτερική επανεξέταση δυνάμει του άρθρου 10 του Κανονισμού του Aarhus 1 , και

να υποχρεώσει την Επιτροπή να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα των προσφευγουσών.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής, οι προσφεύγουσες προβάλλουν δύο λόγους ακυρώσεως.

Με τον πρώτο λόγο ακυρώσεως υποστηρίζεται ότι, στο πλαίσιο της προσβαλλόμενης αποφάσεως, εσφαλμένως απορρίφθηκε ως απαράδεκτο το τμήμα IV της αιτήσεως για εσωτερική επανεξέταση. Ομοίως εσφαλμένη είναι και η διαπίστωση ότι οι λόγοι που καταγράφονται στο τμήμα IV της αίτησης για εσωτερική επανεξέταση δεν μπορούσαν να στηρίξουν το αίτημα των προσφευγουσών για εσωτερική επανεξέταση. Τα σφάλματα αυτά πηγάζουν από την εφαρμογή εσφαλμένου νομικού κριτηρίου και/ή από πρόδηλα σφάλματα εκτιμήσεως.

Με τον δεύτερο λόγο ακυρώσεως υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο της προσβαλλόμενης απόφασης εσφαλμένως απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι οι λόγοι τους οποίους προέβαλαν οι προσφεύγουσες ζητώντας την εσωτερική επανεξέταση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2023/1319 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2023 1 . Ο συγκεκριμένος λόγος ακύρωσης περιλαμβάνει τέσσερα σκέλη, με τα οποία καταδεικνύεται ότι εφαρμόστηκε εσφαλμένο νομικό κριτήριο και/ή ότι η προσβαλλόμενη απόφαση στηρίχθηκε σε πρόδηλα σφάλματα εκτιμήσεως.

Με το πρώτο σκέλος, υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο της προσβαλλόμενης απόφασης εσφαλμένως διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχει νομική υποχρέωση εκτίμησης της μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, απαραίτητης για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5o C (γεγονός που συνεπάγεται υποχρέωση αξιολόγησης της καταλληλότητας των στρατηγικών μείωσης των εκπομπών για την επίτευξη αυτού του σκοπού, συμπεριλαμβανομένης της καταλληλότητας της συνέχισης της χρήσης τεχνολογιών απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα, που προϋποθέτουν ορισμένες στρατηγικές). Η προσβαλλόμενη απόφαση ενέχει, επιπλέον, σφάλμα κατά το μέρος που υποδείχθηκε ότι ελήφθη υπόψη ο βαθμός στον οποίο είναι εφικτό να στηριχθεί κανείς σε τεχνολογίες απομόνωσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Με το δεύτερο σκέλος, υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο της προσβαλλόμενης απόφασης εσφαλμένως διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχει νομική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει με συνέπεια τους στόχους της για το 2030 μέσω ενός εύλογου μέτρου καταμερισμού των προσπαθειών για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5o C.

Με το τρίτο σκέλος, υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο της προσβαλλόμενης απόφασης εσφαλμένως απορρίφθηκε ο λόγος εσωτερικής επανεξέτασης σύμφωνα με τον οποίο η Ένωση υποχρεούται να επιτύχει, κατ’ αναλογία του καταμερισμού των προσπαθειών, τη μέγιστη δυνατή μείωση των εκπομπών εντός της επικράτειας των κρατών-μελών. Με την προσβαλλόμενη απόφαση δεν αμφισβητήθηκε η ύπαρξη τέτοιας υποχρέωσης, ούτε επιχειρήθηκε να τεκμηριωθεί ότι η υποχρέωση αυτή είχε τηρηθεί κατά τον καθορισμό των ετήσιων δικαιωμάτων εκπομπών.

Με το τέταρτο σκέλος, υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο της προσβαλλόμενης απόφασης εσφαλμένως απορρίφθηκε ο λόγος εσωτερικής επανεξέτασης σύμφωνα με τον οποίο, κατά την εκτίμηση με αντικείμενο τον καθορισμό των ετήσιων δικαιωμάτων εκπομπών, δεν ελήφθησαν υπόψη τα θεμελιώδη δικαιώματα, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής σε αυτά και η συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην προσβαλλόμενη απόφαση αναφέρεται μόνον ότι, κατά την ως άνω εκτίμηση, εξετάστηκαν ορισμένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα. Δεν γίνεται όμως λόγος για τον βαθμό στον οποίο η κλιματική αλλαγή (συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής στην αντιμετώπιση της οποίας θα μπορούσαν να συμβάλουν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών της Ένωσης) μπορεί να επηρεάσει τα εν λόγω θεμελιώδη δικαιώματα.

____________

1 Κανονισμός (EΚ) 1367/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, για την εφαρμογή στα όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης των διατάξεων της σύμβασης του Århus σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (EΕ) 2021/1767 (ΕΕ 2006, L 264, σ. 13).

1 Εκτελεστικός κανονισμός (EΕ) 2023/1319 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2023, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2020/2126 για την αναθεώρηση των ετήσιων δικαιωμάτων εκπομπών των κρατών μελών για την περίοδο από το 2023 έως το 2030 (ΕΕ 2023, L 163, σ. 9).