Language of document : ECLI:EU:T:2012:38

Cauza T‑237/09

Région wallonne

împotriva

Comisiei Europene

„Mediu — Directiva 2003/87/CE — Sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră — Plan național de alocare a cotelor de emisie pentru Belgia pentru perioada cuprinsă între 2008 și 2012 — Articolul 44 din Regulamentul (CE) nr. 2216/2004 — Corectură ulterioară — Participant nou — Decizie care îl însărcinează pe administratorul central al registrului comunitar independent de tranzacții să insereze o corectură în tabelul «plan național de alocare»”

Sumarul hotărârii

1.      Acțiune în anulare — Acte supuse căilor de atac — Noțiune — Acte care produc efecte juridice obligatorii — Acțiune îndreptată împotriva deciziei implicite de respingere care reiese din motivarea unui act — Admisibilitate

(art. 263 TFUE)

2.      Mediu — Poluare atmosferică — Directiva 2003/87 — Plan național de alocare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră (PNA) — Procedură de notificare a PNA — Dreptul statului membru în cauză de a efectua ulterior corecturi în tabelul PNA — Admisibilitate — Criterii — Caracter cumulativ

[Regulamentul nr. 2216/2004 al Comisiei, art. 44 alin. (2); Directiva 2003/87 a Parlamentului European și a Consiliului, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2004/101, art. 9 alin. (3)]

3.      Mediu — Poluare atmosferică — Directiva 2003/87 — Plan național de alocare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră (PNA) — Procedură de notificare a PNA — Dreptul statului membru în cauză de a efectua ulterior corecturi în tabelul PNA — Admisibilitate — Criterii de alocare — Interpretare restrictivă

[Regulamentul nr. 2216/2004 al Comisiei, art. 44 alin. (2) al patrulea paragraf; Directiva 2003/87 a Parlamentului European și a Consiliului, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2004/101, art. 9 alin. (3), art. 11 alin. (2) și anexa III)

1.      Numai partea dispozitivă a unei decizii poate produce efecte juridice și, pe cale de consecință, poate cauza un prejudiciu, oricare ar fi motivarea pe care se bazează această decizie. În schimb, aprecierile cuprinse în motivarea unei decizii nu sunt susceptibile, ca atare, să facă obiectul unei acțiuni în anulare și nu pot fi supuse controlului de legalitate al instanței Uniunii decât în măsura în care, în calitate de elemente ale motivării unui act care produce un prejudiciu, constituie fundamentul necesar al părții dispozitive a acestui act.

Cu toate acestea, chiar dacă partea dispozitivă a unei decizii nu respinge în mod expres o cerere formulată de destinatar, din decizia atacată, interpretată în lumina motivelor sale esențiale, poate totuși să reiasă că instituția care a emis actul a luat în mod expres poziție cu privire la această cerere și că a respins‑o. Într‑un astfel de caz trebuie, așadar, să se constate că decizia produce efecte juridice obligatorii, cauzatoare de prejudiciu destinatarului cu privire la acest aspect.

(a se vedea punctele 44-46)

2.      Articolul 44 alineatul (2) din Regulamentul nr. 2216/2004 privind un sistem de registre standardizat și securizat în conformitate cu Directiva 2003/87 și cu Decizia nr. 280/2004 prevede două criterii cumulative pentru ca o corectură să poată fi adusă tabelului unui „plan național de alocare a cotelor” (PNA) fără a fi necesar să se urmeze procedura de notificare a unui PNA modificat în temeiul articolului 9 alineatul (3) din Directiva 2003/87 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității. Pe de o parte, această corectură trebuie să se bazeze pe PNA, astfel cum a fost notificat Comisiei și nerespins de aceasta, și, pe de altă parte, corectura trebuie să rezulte dintr‑o „îmbunătățire a datelor”. În plus, în cazul în care sunt îndeplinite aceste două criterii cumulative, Comisia este obligată, în temeiul articolului 44 alineatul (2) primul paragraf a doua teză in fine din Regulamentul nr. 2216/2004, să îl însărcineze pe administratorul central al registrului comunitar independent de tranzacții să insereze corectura corespunzătoare în tabelul „PNA”.

(a se vedea punctul 55)

3.      Având în vedere regula generală care impune, potrivit articolului 11 alineatul (2) din Directiva 2003/87 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității coroborat cu criteriile de alocare prevăzute în anexa III la directiva menționată, să se stabilească în prealabil cantitatea totală de cote disponibile în perioada de alocare în cauză, criteriile cumulative de „corectare” și de „îmbunătățire a datelor”, necesare pentru a se putea aduce o modificare tabelului unui plan național de alocare a cotelor (PNA) ulterior notificării PNA, trebuie să primească, în calitate de excepții, o interpretare restrictivă în vederea prezervării efectului util al procedurii de notificare, în conformitate cu articolul 44 alineatul (2) al patrulea paragraf din Regulamentul nr. 2216/2004 privind un sistem de registre standardizat și securizat în conformitate cu Directiva 2003/87 și cu Decizia nr. 280/2004 coroborat cu articolul 9 alineatul (3) din Directiva 2003/87. Astfel, numai o interpretare restrictivă este de natură să garanteze un control prealabil complet, în raport cu criteriile de alocare menționate, al modificărilor ulterioare solicitate de statul membru.

(a se vedea punctul 66)