Language of document :

Meddelelse til EU-tidende

 

Sag anlagt den 3. februar 2005 af Isabel Clara Centeno Mediavilla m.fl. mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

(Sag T-58/05)

(Processprog: fransk)

Ved De Europæiske Fællesskabers Ret i Første Instans er der den 3. februar 2005 anlagt sag mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber af Isabel Clara Centeno Mediavilla, Sevilla (Spanien), og 16 andre sagsøgere, ved avocats Georges Vandersanden, Laure Levi og Aurore Finchelstein.

Sagsøgerne har nedlagt følgende påstande:

Annullation af den indplacering i lønklasse, der blev tildelt sagsøgerne i afgørelserne om deres ansættelse, for så vidt som indplaceringen er baseret på artikel 12, stk. 3, i bilag XIII til den nye vedtægt.

Følgelig genoprettes sagsøgernes karriere (herunder anerkendelsen af deres erfaring i den således berigtigede lønklasse, deres ret til forfremmelse og deres pensionsrettigheder), med udgangspunkt i den lønklasse, de burde have været indplaceret i på grundlag af meddelelsen om udvælgelsesprøven, i henhold til hvilken de blev opført på ansættelsesreservelisten, enten i den lønklasse, der er anført i meddelelsen om udvælgelsesprøven, eller i den tilsvarende lønklasse ifølge den nye vedtægts indplacering (og det korrekte løntrin i henhold til de regler, der var gældende før den 1. maj 2004), fra afgørelsen om deres ansættelse.

Sagsøgerne tilkendes morarenter i henhold til den af Den Europæiske Centralbank fastsatte rentesats af alle de beløb, der er lig med differencen mellem den aflønning, der svarer til sagsøgernes indplacering i afgørelsen om ansættelse og den indplacering, de var berettigede til, indtil tidspunktet, hvor afgørelsen om deres korrekte indplacering i lønklasse foreligger.

Kommissionen tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter:

Sagsøgerne deltog i udvælgelsesprøver til ansættelse af tjenestemænd ved Kommissionen og blev opført på ansættelsesreservelisten forud for den 1. maj 2004, som var ikrafttrædelsestidspunktet for Rådets forordning nr. 723/2004 af 22. marts 2004 om ændring af vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber og af ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Fællesskaberne 1. Sagsøgerne blev rent faktisk ansat efter den 1. maj 2004 og blev indplaceret i lønklasse og på løntrin i henhold til overgangsbestemmelserne i den nye vedtægt, således som disse fremgår af artikel 12 i bilag XIII. Sagsøgerne har anført dels, at de som følge heraf blev indplaceret i en lavere lønklasse end den, der er anført i meddelelserne om udvælgelsesprøve, dels at de nye lønklasser, som de blev indplaceret i, heller ikke svarer til de tidligere lønklasser i kategori A eller B, hvori de blev ansat.

Sagsøgerne har til støtte for søgsmålet for det første rejst en ulovlighedsindsigelse mod artikel 12 i bilag XIII. Sagsøgerne er af den opfattelse, at artikel 12 i den nye vedtægts bilag XIII tilsidesætter princippet om ligebehandling og om forbud mod forskelsbehandling, idet beståede ansøgere fra samme udvælgelsesprøve er blevet behandlet forskelligt med hensyn til deres indplacering i lønklasse, alt efter om de blev ansat før eller efter den 1. maj 2004.

Sagsøgerne har desuden anført, at artikel 12 i bilag XIII tilsidesætter den nye vedtægts artikel 31. Ifølge sagsøgerne er den lønklasse, som bør tildeles en ansat tjenestemand, i henhold til artikel 31 den lønklasse, der er anført i meddelelsen om den udvælgelsesprøve, tjenestemanden har bestået. Den lønklasse, sagsøgerne blev tildelt i forbindelse med deres ansættelse, er imidlertid forskellig fra den lønklasse, der er nævnt i meddelelsen om udvælgelsesprøven.

Sagsøgerne har videre anført, at artikel 12 i bilag XIII tilsidesætter den nye vedtægts artikel 5, princippet om ligebehandling og om forbud mod forskelsbehandling og princippet om ækvivalens mellem stilling og lønklasse. Sagsøgerne har anført, at der ikke er sket en omklassificering af deres stilling i forhold til hver stillingstypes art og de hermed forbundne opgaver, og at sagsøgerne i strid med den nye vedtægts artikel 5, stk. 5, ikke har været underlagt de samme vilkår for ansættelse og karriereforløb som de beståede ansøgere fra samme udvælgelsesprøve, der blev udnævnt før den 1. maj 2004.

Sagsøgerne har også anført, at artikel 12 i bilag XIII tilsidesætter princippet om retssikkerhed og princippet om forbud mod tilbagevirkende gyldighed, sagsøgernes velerhvervede rettigheder og deres berettigede forventning. Ifølge sagsøgerne blev deres rettigheder med hensyn til deres indplacering i lønklasse stiftet i det øjeblik, de blev opført på ansættelsesreservelisten, hvilken oplysning giver dem sikkerhed for, at de i tilfælde af udnævnelse vil blive indplaceret i den lønklasse, der er anført i meddelelsen om udvælgelsesprøven.

Sagsøgerne har endelig anført, at Personaleudvalget i strid med den nye vedtægts artikel 10 ikke blev hørt på ny, da Kommissionen ændrede sit oprindelige forslag til ændring af vedtægten og indsatte den bestemmelse, hvis lovlighed er anfægtet.

Sagsøgerne har også anført, at der er sket tilsidesættelse af princippet om god forvaltningsskik, af omsorgsprincippet, af princippet om gennemsigtighed, princippet om beskyttelse af den berettigede forventning, princippet om god tro, princippet om ligebehandling og om forbud mod forskelsbehandling og princippet om ækvivalens mellem stilling og lønklasse.

____________

1 - EFT L 124, s. 1