Language of document :

Meddelande i Europeiska Unionens Officiella Tidning

 

Talan mot Europeiska gemenskapernas kommission väckt den 3 februari 2005 av Isabel Clara Centeno Mediavilla m.fl.

(mål T-58/05)

Rättegångsspråk: franska

Isabel Clara Centeno Mediavilla, Sevilla (Spanien), och 16 andra personer har den 3 februari 2005 väckt talan vid Europeiska gemenskapernas förstainstansrätt mot Europeiska gemenskapernas kommission. Sökandena företräds av advokaterna Georges Vandersanden, Laure Levi och Aurore Finchelstein.

Sökandena yrkar att förstainstansrätten skall

ogiltigförklara den placering i lönegrad som gjorts beträffande sökandena i besluten om deras rekrytering, eftersom denna placering har gjorts på grundval av artikel 12.3 i bilaga XIII i de nya tjänsteföreskrifterna,

som en följd härav återupprätta sökandenas karriärer (inklusive värdering av deras erfarenhet i den således korrigerade lönegraden, deras rätt till befordran och deras pensionsrättigheter), från den lönegrad som de borde ha placerats i på grundval om det meddelande om uttagningsprov som låg till grund för att de togs upp på reservlistan för anställning, eller till den lönegrad som angavs i detta meddelande om uttagningsprov, eller, i enlighet med dess motsvarighet enligt klassificeringen enligt de nya tjänsteföreskrifterna (och lämplig löneklass i enlighet med de regler som var tillämpliga före den 1 maj 2004), från datumet för beslutet om deras rekrytering,

tillerkänna sökandena dröjsmålsränta på grundval av den räntesats som Europeiska centralbanken har fastställt på samtliga de belopp som motsvarar skillnaden mellan den grundlön som motsvarar den klassificering som finns i rekryteringsbeslutet och den klassificering som de borde ha haft rätt till fram till det datum då beslut fattas om deras placering i korrekt lönegrad,

förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Sökandena deltog i uttagningsprov för anställning som tjänstemän inom kommissionen och placerades på reservlistan för anställning före den 1 maj 2004 då rådets förordning (EG, Euratom) nr 723/2004 av den 22 mars 2004 om ändring av tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna1 trädde i kraft. Den faktiska utnämningen av sökandena skedde efter den 1 maj 2004 och placering i lönegrad och löneklass skedde i enlighet med den nya förordningens övergångsbestämmelser, vilka återfinns i artikel 12 i bilaga XIII. Sökandena påpekar att de därför har placerats i en lönegrad som är lägre än den som angavs i meddelandet om uttagningsprov och att de nya lönegrader som de har placerats i för övrigt inte motsvarar de äldre lönegraderna i kategorierna A eller B för vilka de rekryterades.

Sökandena gör till stöd för sin ansökan i första hand gällande att artikel 12 i bilaga XIII är rättsstridig. Sökandena anser att likabehandlingsprincipen och icke-diskrimineringsprincipen åsidosätts genom artikel 12 i bilaga XIII i de nya tjänsteföreskrifterna, genom att godkända kandidater från ett och samma uttagningsprov behandlades olika vad beträffar placeringen av dem i lönegrad, beroende på om de rekryterats före den 1 maj 2004 eller därefter.

De gör bland annat gällande att artikel 12 i bilaga XIII strider mot artikel 31 i de nya tjänsteföreskrifterna. Enligt sökandena skall en rekryterad tjänsteman enligt artikel 31 placeras i den lönegrad som anges i det uttagningsprov som han har deltagit i. Den lönegrad som sökandena placerades i när de anställdes skiljer sig emellertid från den lönegrad som angavs i meddelandet om uttagningsprov.

Sökandena åberopar också att artikel 12 i bilaga XIII strider mot artikel 5 i de nya tjänsteföreskrifterna, likabehandlingsprincipen, icke-diskrimineringsprincipen och principen om motsvarighet mellan tjänsten och lönegraden. De gör gällande att deras tjänst inte har omklassificerats i förhållande till karaktären av och nivån på de arbetsuppgifter för varje standardtjänst, och att sökandena, i strid med artikel 5.5 i de nya tjänsteföreskrifterna, inte har underställts samma villkor för rekrytering och karriärutveckling som kandidater som har godkänts i samma uttagningsprov och som har utnämnts före den 1 maj 2004.

De åberopar också att artikel 12 i bilaga XIII strider mot rättssäkerhetsprincipen och principen om icke-retroaktivitet, de rättigheter som sökandena har uppnått och deras berättigade förväntningar. Enligt sökandena uppstod deras rättigheter avseende placering i lönegrad från den tidpunkt då de upptogs på reservlistan för rekrytering och det är på grundval av denna information som de kan vara försäkrade om att de, för det fall de utnämns, kommer att placeras i den lönegrad som anges i meddelandet om uttagningsprov.

Sökandena har vidare åberopat att personalkommittén, i strid med artikel 10 i de nya tjänstföreskrifterna, inte konsulterades en andra gång, när kommissionen ändrade sitt ursprungliga förslag till ändring av tjänsteföreskrifterna och införde den text vars laglighet är ifrågasatt.

Till stöd för sin talan åberopar sökandena även att principen om god förvaltning, omsorgsplikten, öppenhetsprincipen, principen om berättigade förväntningar, principen om god tro, likabehandlingsprincipen, icke-diskrimineringsprincipen och principen om motsvarighet mellan tjänst och lönegrad har åsidosatts.

____________

1 - EUT L 124, s. 1