Language of document : ECLI:EU:T:2007:218

HOTĂRÂREA TRIBUNALULUI (Camera a patra extinsă)

11 iulie 2007

Cauza T‑58/05

Isabel Clara Centeno Mediavilla și alții

împotriva

Comisiei Comunităților Europene

„Funcție publică — Funcționari — Numire — Intrarea în vigoare a noului statut — Reguli tranzitorii de încadrare în grad în momentul recrutării — Articolul 12 din anexa XIII la noul statut”

Obiectul: Acțiune având ca obiect o cerere de anulare a deciziilor de numire a reclamanților ca funcționari stagiari, în măsura în care stabilește încadrarea lor în grad în temeiul dispozițiilor tranzitorii ale articolului 12 alineatul (3) din anexa XIII la Statutul funcționarilor Comunităților Europene, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 723/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 (JO L 124, p. 1)

Decizia: Respinge acțiunea. Comisia suportă propriile cheltuieli de judecată și jumătate din cheltuielile efectuate de reclamanți. Reclamanții suportă jumătate din propriile cheltuieli de judecată. Consiliul, intervenient în susținerea concluziilor Comisiei, suportă propriile cheltuieli de judecată.

Sumarul hotărârii

1.      Funcționari — Statut — Regulament de modificare a statutului — Procedură de elaborare — Consultarea Comitetului pentru statutul funcționarilor

[Statutul funcționarilor, art. 10 al doilea paragraf; anexa XIII, art. 12 alin. (3)]

2.      Funcționari — Recrutare — Numire în grad — Introducerea unei noi structuri a carierelor prin Regulamentul nr. 723/2004 — Dispoziții tranzitorii de încadrare în grad

[Statutul funcționarilor, art. 3; anexa XIII, art. 12 alin. (3); Regulamentul nr. 723/2004 al Consiliului]

3.      Funcționari — Recrutare — Numire în grad — Introducerea unei noi structuri a carierelor prin Regulamentul nr. 723/2004 — Dispoziții tranzitorii de încadrare în grad

[Statutul funcționarilor, anexa XIII, art. 12 alin. (3); Regulamentul nr. 723/2004 al Consiliului])

4.     Funcționari — Recrutare — Numire în grad — Numirea în gradul grupei de funcții indicat în anunțul de concurs — Introducerea unei noi structuri a carierelor prin Regulamentul nr. 723/2004 — Dispoziții tranzitorii de încadrare în grad

[Statutul funcționarilor, art. 31 alin. (1); anexa XIII, art. 2 alin. (1) și art. 12 alin. (3)]

5.     Funcționari — Recrutare — Numire în grad — Introducerea unei noi structuri a carierelor prin Regulamentul nr. 723/2004 — Dispoziții tranzitorii de încadrare în grad

[Statutul funcționarilor, art. 5; anexa XIII, art. 4 lit. (n) și art. 12 alin. (2) și (3)]

6.     Funcționari — Acțiune — Aprecierea legalității actului atacat în funcție de elementele de fapt și de drept existente în momentul adoptării acestuia

(Statutul funcționarilor, art. 91)

7.     Procedură — Cheltuieli de judecată

[Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 87 alin. (3) primul paragraf]

1.      În conformitate cu articolul 10 al doilea paragraf a doua teză din Statutul funcționarilor, în versiunea aplicabilă până la 30 aprilie 2004, Comitetul pentru statutul funcționarilor este consultat de către Comisie cu privire la orice propunere de revizuire a statutului. Această dispoziție impune Comisiei o obligație de consultare care se întinde, în afară de propunerile formale, la modificările substanțiale aduse de Comisie propunerilor deja examinate, cu excepția cazului în care, în această din urmă situație, modificările corespund în esență celor propuse de Comitetul pentru statutul funcționarilor. Această interpretare este impusă atât de cuprinsul dispoziției în discuție, cât și de rolul asumat de Comitetul pentru statutul funcționarilor.

Rezultă de aici că, atunci când sunt introduse modificări ale unei propuneri de revizuire a statutului cu ocazia negocierii textului în fața Consiliului, există o obligație de a consulta din nou Comitetul pentru statutul funcționarilor înainte de adoptarea de către Consiliu a dispozițiilor de reglementare respective, atunci când aceste modificări afectează propunerea în mod substanțial. Modificări punctuale și cu efect limitat nu impun o astfel de obligație, care ar avea, într‑o interpretare contrară, efectul de a constrânge în mod excesiv dreptul de a aduce modificări în cadrul procesului legislativ comunitar.

Caracterul fie substanțial, fie punctual și limitat al modificărilor trebuie, așadar, evaluat din punctul de vedere al obiectului și al locului prevederilor modificate în dispozitivul de ansamblu propus spre adoptare, și nu din punctul de vedere al consecințelor individuale pe care le pot avea asupra situației unor persoane ce pot fi vizate prin punerea lor în aplicare.

Reorganizarea gradelor de încadrare și a grilelor de remunerare a funcționarilor Comunităților Europene care decurge din reforma carierelor introdusă de legiuitorul comunitar la 1 mai 2004 a avut ca efect imediat scăderea gradelor de recrutare a noilor funcționari, însoțită în final de o dezvoltare a perspectivelor de carieră ale acestora.

Rezultă de aici că înlocuirea gradului A 7 cu gradul A* 6 avută în vedere inițial în dispoziția care a devenit articolul 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut constituie un element complementar al reformei, care se inserează în sistemul de ansamblu și în perspectiva globală a unei restructurări evolutive a carierelor. Această înlocuire reprezintă o modificare punctuală a dispozițiilor tranzitorii către noua structură a carierelor. Sistemul și substanța acestora nu apar ca fiind repuse în discuție de respectiva modificare astfel încât să justifice o nouă consultare a Comitetului pentru statutul funcționarilor, chiar dacă înlocuirea are, în primul rând, un efect financiar, care nu este neglijabil, asupra nivelului de încadrare inițială a funcționarilor vizați și asupra remunerației care le este plătită la începutul carierei.

(a se vedea punctele 35-42)

Trimitere la: Curte, 5 octombrie 1994, Germania/Consiliul, C‑280/93, Rec., p. I‑4973, punctul 41

2.      Regulamentul nr. 723/2004 de modificare a Statutului funcționarilor, precum și a Regimului aplicabil celorlalți agenți, care inserează articolul 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut în textul statutului, a intrat în vigoare la 1 mai 2004, cu alte cuvinte la o dată ulterioară celei a publicării sale, la 27 aprilie 2004. Din moment ce intrarea sa în vigoare nu este anterioară datei la care a fost publicat, Regulamentul nr. 723/2004 nu poate fi considerat retroactiv.

Prin urmare, articolul 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut nu este contrar principiului neretroactivității prin faptul că definește noi criterii de încadrare în grad aplicabile cu ocazia recrutării laureaților concursurilor care sunt înscriși pe liste ale candidaților eligibili anterior datei de 1 mai 2004, însă numiți funcționari stagiari după această dată. Există într‑adevăr principiul că, în caz de modificare a unor dispoziții de aplicare generală și, îndeosebi, a dispozițiilor din statut, o regulă nouă se aplică imediat efectelor viitoare ale situațiilor juridice, care sunt născute, fără a fi totuși constituite în întregime, sub imperiul regulii anterioare.


      

În această privință, înscrierea laureaților concursurilor generale pe liste de candidați eligibili întocmite la sfârșitul operațiunii de selecție nu conferă părților interesate decât o simplă vocație de a fi numite funcționari stagiari. Această vocație exclude în mod necesar orice drept dobândit, încadrarea în grad a unui laureat înscris pe lista de candidați eligibili a unui concurs general neputând fi considerată dobândită atât timp cât nu a făcut obiectul unei decizii de numire care să respecte formalitățile impuse.

Astfel cum rezultă din articolul 3 din statut, numirea unui funcționar își găsește în mod necesar originea într‑un act unilateral al autorității împuternicite să facă numiri, care precizează data de la care produce efecte această numire, precum și postul în care este repartizată persoana interesată. Laureatul unui concurs general poate să revendice calitatea de funcționar și, în consecință, să solicite să beneficieze de dispozițiile statutare numai după ce a făcut obiectul unei astfel de decizii.

(a se vedea punctele 48-55)

Trimitere la: Curte, 14 aprilie 1970, Brock, 68/69, Rec., p. 171, punctul 7; Curte, 5 decembrie 1973, SOPAD, 143/73, Rec., p. 1433, punctul 8; Curte, 10 iulie 1986, Licata/CES, 270/84, Rec., p. 2305, punctul 31; Tribunal, 10 aprilie 1992, Ventura/Parlamentul European, T‑40/91, Rec., p. II‑1697, punctul 41; Tribunal, 11 decembrie 1996, Barreaux și alții/Comisia, T‑177/95, RecFP, p. I‑A‑541 și II‑1451, punctele 45 și 46; Tribunal, 19 iulie 1999, Mammarella/Comisia, T‑74/98, RecFP, p. I‑A‑151 și II‑797, punctul 27; Tribunal, 25 mai 2000, Elkaïm și Mazuel/Comisia, T‑173/99, RecFP, p. I‑A‑101 și II‑433, punctul 21

3.      Principiile generale ale egalității de tratament și nediscriminării impun ca situații comparabile să nu fie tratate în mod diferit, cu excepția cazului în care o diferențiere este justificată în mod obiectiv.

În această privință, laureații concursurilor înscriși pe listele candidaților eligibili înainte de 1 mai 2004, dată la care a intrat în vigoare Regulamentul nr. 723/2004 de modificare a Statutului funcționarilor, precum și a Regimului aplicabil celorlalți agenți, însă care au fost recrutați după această dată, nu pot fi priviți ca făcând parte din aceeași categorie de persoane cu laureații acelorași concursuri recrutați anterior datei de 1 mai 2004.

În ceea ce privește laureații concursurilor care sunt înscriși pe liste ale candidaților eligibili anterior datei de 1 mai 2004, însă sunt numiți funcționari stagiari după această dată, încadrarea acestora în grad nu putea fi făcută în mod legal decât cu aplicarea noilor criterii în vigoare la data la care a fost adoptată decizia de numire a funcționarilor stagiari. În schimb, laureații acelorași concursuri numiți anterior datei de 1 mai 2004 au trebuit în mod necesar să fie încadrați în grad pe baza vechilor criterii, aflate încă în vigoare la data numirii lor, însă abrogate chiar de la această dată datorită intrării în vigoare a noilor dispoziții statutare.

În plus, din moment ce postul în care este repartizat un funcționar este de asemenea stabilit prin decizia de numire și aceasta nu se poate întemeia decât pe dispozițiile aplicabile la data adoptării sale, cu atât mai mult nu poate fi privită ca discriminatorie acordarea în favoarea anumitor laureați ai concursurilor care au fost numiți funcționari, în cadrul noilor reguli statutare, a unei încadrări într‑un grad inferior, deși aceștia vor fi repartizați în același post pe care îl ocupau înainte de 1 mai 2004 în calitate de agent netitular și vor exercita funcții identice sau chiar mai importante decât în trecut.

Rezultă de aici că articolul 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut nu este contrar principiilor egalității de tratament și nediscriminării.

(a se vedea punctele 75-83, 87 și 90)

Trimitere la: Ventura/Parlamentul European, citată anterior, punctul 41; Tribunal, 9 februarie 1994, Lacruz Bassols/Curtea de Justiție, T‑109/92, RecFP, p. I‑A‑31 și II‑105, punctul 87

4.      Articolul 31 alineatul (1) din statut prevede că laureații unui concurs sunt numiți în gradul din grupa de funcții indicat în anunțul concursului la care au fost acceptați.

Deși se deduce în mod necesar din această nouă dispoziție că laureații concursurilor generale trebuie să fie numiți funcționari stagiari în gradul indicat în anunțul concursului în urma căruia au fost recrutați, trebuie totuși constatat că stabilirea nivelului posturilor care urmează să fie ocupate și a condițiilor de numire a laureaților în aceste posturi, realizată de instituție în conformitate cu dispozițiile din vechiul statut la redactarea anunțurilor concursurilor, nu a putut avea efect după data reținută de legiuitorul comunitar pentru intrarea în vigoare a noii structuri de cariere a funcționarilor Comunităților Europene.

Suprimarea, începând cu 1 mai 2004, a gradelor de încadrare în carierele indicate în aceste anunțuri de concurs, care rezultă din introducerea noului sistem de cariere, a condus legiuitorul la adoptarea dispozițiilor tranzitorii din anexa XIII la statut și, îndeosebi, a articolului 12 alineatul (3) din anexă, în scopul de a stabili încadrarea în grad a laureaților la concursuri înscriși pe liste de candidați eligibili înainte de 1 mai 2004, însă numiți funcționari stagiari începând cu această dată.

Este adevărat că tabelul de la articolul 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut, care transpune gradele indicate în anunțurile de concurs în grade intermediare de recrutare, diferă de tabelul de la articolul 2 alineatul (1) din această anexă, în care vechile grade ale funcționarilor care au ocupat un post înainte de 1 mai 2004 sunt convertite în noi grade intermediare.

Totuși, legiuitorului îi este permis să adopte pentru viitor, în interesul serviciului, modificări la dispozițiile din statut, chiar dacă dispozițiile modificate sunt mai puțin favorabile decât cele vechi.

Este inerent ca o dispoziție tranzitorie să aducă excepții la anumite reguli statutare a căror aplicare este în mod necesar afectată de schimbarea regimului. Totuși, trebuie constatat că excepția menționată la articolul 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut nu depășește ceea ce decurge din numirea ca funcționari, în cadrul noilor reguli statutare, a persoanelor selecționate prin proceduri de concurs inițiate și finalizate sub imperiul vechilor dispoziții.

(a se vedea punctele 108-114)

Trimitere la: Tribunal, 30 septembrie 1998, Ryan/Curtea de Conturi, T‑121/97, Rec., p. II‑3885, punctul 98

5.      Nu se poate susține în mod valabil că articolul 5 alineatul (5) din statut, care consacră egalitatea condițiilor de recrutare și de evoluție a carierei funcționarilor, ar fi fost încălcat din cauza încadrării laureaților concursurilor recrutați înainte de 1 mai 2004, dată la care a intrat în vigoare Regulamentul nr. 723/2004 de modificare a Statutului funcționarilor, precum și a Regimului aplicabil celorlalți agenți, în gradele menționate în anunțurile de concurs, în timp ce laureații acelorași concursuri recrutați după această dată au fost încadrați în temeiul criteriilor definite la articolul 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut.

Într‑adevăr, dispozițiile din vechiul statut și gradele de încadrare indicate în anunțurile de concurs erau aplicabile în momentul numirii laureaților concursurilor înainte de 1 mai 2004, în timp ce încadrarea în grad a laureaților recrutați după această dată a intrat sub incidența noilor dispoziții în vigoare începând cu această dată, inclusiv a dispozițiilor tranzitorii ale articolului 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut.

Nu poate fi admisă nici teza potrivit căreia articolul 12 din anexa XIII la statut este contrar articolului 5 din statut. Prin adoptarea acestei dispoziții, legiuitorul a definit gradele de încadrare a funcționarilor recrutați în cursul perioadei tranzitorii în cadrul exercitării atribuției sale de modificare a dispozițiilor statutare.

În plus, din cuprinsul articolului 12 alineatul (2) și al articolului 4 litera (n) din anexa XIII la statut reiese că aceste dispoziții primează în fața dispozițiilor generale de la articolul 5 din statut, derogând de la acestea ca lege specială.

(a se vedea punctele 124-126 și 129)

Trimitere la: Curte, 19 iunie 2003, Mayer Parry Recycling, C‑444/00, Rec., p. I‑6163, punctul 57; Tribunal, 14 iulie 2005, Le Voci/Consiliul, T‑371/03, RecFP, p. I‑A‑209 și II‑957, punctul 122

6.      Legalitatea unui act individual atacat în fata instanței comunitare trebuie apreciată în funcție de elementele de fapt și de drept existente la data la care a fost adoptat actul.

În ceea ce privește deciziile de numire a laureaților concursurilor care au început să producă efecte, cel mai devreme, la 1 mai 2004, dată la care a intrat în vigoare Regulamentul nr. 723/2004 de modificare a Statutului funcționarilor, precum și a Regimului aplicabil celorlalți agenți, Comisia nu putea încadra în grad acești laureați decât în conformitate cu noile dispoziții imperative ale articolului 12 alineatul (3) din anexa XIII la statut.

În această privință, împrejurarea că Comisia ar fi putut, cu încălcarea principiului nediscriminării, să recruteze cu prioritate anumiți laureați la o dată anterioară celei de 1 mai 2004 nu poate afecta legalitatea deciziilor atacate.

Într‑adevăr, chiar dacă s‑ar presupune că recrutările ar fi putut fi făcute cu prioritate, respectarea principiului egalității de tratament a funcționarilor trebuie să se concilieze cu respectarea principiului legalității, conform căruia nimeni nu poate invoca, în beneficiul său, o nelegalitate care ar fi fost comisă în favoarea unei alte persoane.

(a se vedea punctele 151, 152, 154 și 155)

Trimitere la: Curte, 4 iulie 1985, Williams/Curtea de Conturi, 134/84, Rec., p. 2225, punctul 14; Curte, 17 mai 2001, IECC/Comisia, C‑449/98 P, Rec., p. I‑3875, punctul 87; Tribunal, 25 mai 2004, W/Parlamentul European, T‑69/03, RecFP, p. I‑A‑153 și II‑687, punctul 28

7.      În temeiul articolului 87 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul de procedură al Tribunalului, Tribunalul poate să repartizeze cheltuielile de judecată pentru motive excepționale.

În această privință, constituie un motiv excepțional, care justifică o repartizare între instituția în cauză și funcționarii reclamanți a cheltuielilor de judecată efectuate de aceștia din urmă, faptul că o procedură judiciară a fost ocazionată în parte de comportamentul instituției prin faptul că aceasta a determinat, la persoanele interesate, printr‑o lipsă de informare, apariția unor întrebări explicabile privind legalitatea gradului inițial de încadrare, din cauza unei proceduri de recrutare care conține ambiguități referitoare la o condiție de angajare esențială.

(a se vedea punctele 160, 163 și 164)

Trimitere la: Curte, 14 iunie 1967, Hoogovens en Staalfabrieken/Înalta Autoritate, 26/66, Rec., p. 149, 166; Curte, 11 iulie 1968, Danvin/Comisia, 26/67, Rec., p. 463, 474