Language of document : ECLI:EU:T:2012:118

Zaak T‑32/10

Ella Valley Vineyards (Adulam) Ltd

tegen

Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt (merken, tekeningen en modellen) (BHIM)

„Gemeenschapsmerk — Oppositieprocedure — Aanvraag voor gemeenschapsbeeldmerk ELLA VALLEY VINEYARDS — Ouder nationaal en gemeenschapsmerk ELLE — Relatieve weigeringsgrond — Gevaar voor associatie — Verband tussen tekens — Bekendheid — Geen overeenstemmende tekens — Artikel 8, lid 5, van verordening (EG) nr. 207/2009”

Samenvatting van het arrest

Gemeenschapsmerk — Definitie en verkrijging van gemeenschapsmerk — Relatieve weigeringsgronden — Oppositie door houder van gelijk of overeenstemmend ouder bekend merk — Uitbreiding van bescherming van ouder bekend merk tot niet-soortgelijke waren of diensten

(Verordening nr. 207/2009 van de Raad, art. 8, lid 5)

Het beeldteken ELLA VALLEY VINEYARDS, dat bestaat uit een zwarte rechthoek met een fijne witte rand, dat de etiket van een fles wijn voorstelt, met de woorden „ella” en „valley” in witte hoofdletters in de rechthoek, waarvan inschrijving als gemeenschapsmerk is aangevraagd voor "wijnen" van klasse 33 in de zin van de Overeenkomst van Nice, en de nationale en communautaire beeldmerken ELLE, die eerder voor „Tijdschriften” en „Boeken” van klasse 16 van deze overeenkomst zijn ingeschreven, stemmen onvoldoende overeen opdat het grote publiek van de Unie deze kan associëren. Gelet op de verschillen tussen de betrokken tekens en ondanks de bekendheid van de oudere merken bestaat dus niet het gevaar dat dit publiek een verband tussen deze merken legt.

Het relevante publiek zal de uitdrukking „ella valley” in haar geheel waarnemen zonder onderscheid de woordbestanddelen van elkaar te scheiden, en deze dus opvatten als een verwijzing naar een plaatsnaam die de oorsprong van de wijn aanduidt. Deze uitdrukking vormt het dominerende bestanddeel van het aangevraagde merk. De globale beoordeling, of sprake is van een verband tussen de merken moet dus wat de visuele, fonetische of begripsmatige overeenstemming van de conflicterende tekens betreft, worden verricht door een vergelijking van de oudere merken met het aangevraagde merk, waarvan het dominerende bestanddeel bestaat uit de uitdrukking „ella valley”, zonder dat de overige bestanddelen daarom verwaarloosbaar zijn.

Visueel is er slechts een geringe overeenstemming tussen de betrokken tekens. De eerste drie letters van het aangevraagde merk en van de oudere merken komen weliswaar overeen, maar deze omstandigheid weegt namelijk onvoldoende op tegen de talrijke verschillen tussen de betrokken tekens. Terwijl de oudere merken bestaan uit een vierletterwoord, bestaat het dominerende bestanddeel van het aangevraagde merk uit twee woorden op twee regels en met in totaal tien lettertekens. Het eerste woord van de uitdrukking „ella valley” komt voorts niet overeen met het woord „elle” van de oudere merken en verschilt door het laatste letterteken. Het woordbestanddeel „vineyards” en de beeldbestanddelen van het aangevraagde merk vormen een bijkomend visueel, zij het zwak, verschilpunt tussen de betrokken tekens.

Ook de fonetische verschillen van de betrokken merken halen het van de overeenstemmende bestanddelen. Het lengteverschil tussen de oudere merken — bestaande uit een vierletterwoord — en het aangevraagde merk — bestaande uit een dominerend woordbestanddeel in twee woorden met in totaal tien lettertekens en uit een negenletterwoord — geeft namelijk een ander klankbeeld en een ander tempo die niet ongedaan worden gemaakt door het feit dat de eerste drie lettertekens van het woordbestanddeel van de oudere merken dezelfde zijn als die van het eerste woord dat het dominerend bestanddeel van het aangevraagde merk vormt.

Voorts stemmen de betrokken tekens begripsmatig onvoldoende overeen opdat het relevante publiek een verband tussen de betrokken merken kan leggen. Het aangevraagde merk kan bij het relevante publiek namelijk een plaatsnaam als aanduiding van de oorsprong van de onder dit merk verkochte wijn oproepen, terwijl dat geenszins het geval is voor de oudere merken.

(cf. punten 26, 42, 47, 49‑50, 52‑53, 55‑56)