Language of document : ECLI:EU:F:2016:154

EUROOPAN UNIONIN VIRKAMIESTUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto)

19 päivänä heinäkuuta 2016

Asia F-131/15

Adolf Stips

vastaan

Euroopan komissio

Henkilöstö – Väliaikainen toimihenkilö, jonka palkka maksetaan tutkimus- ja sijoitusmäärärahoista – Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan d alakohta – Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus – Palkkaluokan määritteleminen uudelleen ylempään palkkaluokkaan – Vuoden 2013 palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierros – Kierroksen päättyminen 1.1.2014 jälkeen – Asetuksen N:o 1023/2013 voimaantulo – Palkkaluokkaan AD 13 ylentämistä koskevat yksityiskohtaiset säännöt – Henkilöstösääntöjen 45 artiklan 1 kohdan ja liitteessä I olevan A jakson 1 kohdan analoginen soveltaminen – Kieltäytyminen palkkaluokan AD 12 väliaikaisen toimihenkilön palkkaluokan uudelleenmäärittelystä – Mahdollisuus palkkaluokan uudelleenmäärittelyyn – Oikeusvarmuuden ja taannehtivuuskiellon periaatteet – Oikeus hyvään hallintoon

Aihe:      SEUT 270 artiklaan, jota sovelletaan Euratomin perustamissopimukseen sen 106 a artiklan nojalla, perustuva kanne, jossa Adolf Stips vaatii virkamiestuomioistuinta kumoamaan Euroopan komission työsopimusten tekemiseen toimivaltaisen viranomaisen 21.1.2015 tekemän päätöksen, jolla hänen palkkaluokkansa jätettiin määrittelemättä uudelleen palkkaluokkaan AD 13 vuoden 2013 palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierroksella.

Ratkaisu:      Komission 21.1.2015 tekemä päätös, jolla Adolf Stipsin palkkaluokka jätettiin määrittelemättä uudelleen palkkaluokkaan AD 13 vuoden 2013 uudelleenmäärittelykierroksen yhteydessä, kumotaan. Euroopan komissio vastaa omista oikeudenkäyntikuluistaan, ja se velvoitetaan korvaamaan Adolf Stipsin oikeudenkäyntikulut.

Tiivistelmä

1.      Virkamiehet – Väliaikaiset toimihenkilöt – Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a alakohdan soveltamisalaan kuuluvat väliaikaiset toimihenkilöt, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus – Palkkaluokan määritteleminen uudelleen ylempään palkkaluokkaan – Sovellettavat säännöt – Vuoden 2013 palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierros – Kierroksen päättyminen 1.1.2014 jälkeen – Kieltäytyminen palkkaluokan AD 12 toimihenkilön palkkaluokan uudelleenmäärittelystä – Henkilöstösääntöjen 45 artiklan ja liitteessä I olevan A jakson 1 kohdan, sellaisena kuin ne ovat muutettuina asetuksella N:o 1023/2013, analoginen soveltaminen – Oikeusvarmuuden ja taannehtivuuskiellon periaatteita ei ole loukattu

(Henkilöstösääntöjen 45 artikla ja liitteessä I olevan A jakson 1 kohta; Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus N:o 1023/2013)

2.      Virkamiehet – Väliaikaiset toimihenkilöt – Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a alakohdan soveltamisalaan kuuluvat väliaikaiset toimihenkilöt, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus – Palkkaluokan määritteleminen uudelleen ylempään palkkaluokkaan – Palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierros – Määräajat – Hallinnon velvollisuus noudattaa hyvän hallinnon periaatetta

(Euroopan unionin perusoikeuskirjan 41 artikla; henkilöstösääntöjen 45 artikla)

1.      Riitautetun toimen lainmukaisuutta on arvioitava sen tekohetkellä olemassa olleiden tosiseikkojen ja oikeudellisten seikkojen perusteella. Näin ollen toimeen sovelletaan lähtökohtaisesti sääntöjä ja määräyksiä, jotka olivat voimassa tämän toimen tekohetkellä, ellei tästä säännöstä ei ole poikettu erityissäännöksellä.

Lisäksi säännöstä muuttavia lakeja sovelletaan vanhan lain voimassa ollessa syntyneiden tilanteiden tuleviin vaikutuksiin, ellei poikkeuksesta ole säädetty. Asia on toisin vain tilanteissa, jotka ovat syntyneet ja lopullisesti toteutuneet aiemman säännön voimassa ollessa ja joissa syntyy saavutettuja oikeuksia.

Tältä osin taannehtivuuskiellon ja oikeusvarmuuden periaatteita ei voida laajentaa niin pitkälle, että uuden oikeussäännön soveltaminen aikaisemman oikeussäännön voimassa ollessa syntyneen tilanteen tuleviin vaikutuksiin on suljettu pois. Päinvastoin lainsäätäjä on vapaa tekemään koska tahansa sellaisia muutoksia, joita se pitää yksikön edun mukaisina, silloinkin, kun annetut säännökset ovat virkamiehille tai toimihenkilöille vähemmän edullisia, kunhan virkamiesten tai toimihenkilöiden laillisesti saavuttamat oikeudet kuitenkin turvataan ja uuden lainsäädännön kohteena erityisesti olevia henkilöitä kohdellaan samalla tavoin.

Näin ollen kun komissio tekee yli vuoden kuluttua henkilöstösääntöjen, sellaisena kuin ne ovat muutettuina asetuksella N:o 1023/2013 (uudet henkilöstösäännöt), voimaantulon jälkeen ylentämättä jättämistä koskevan päätöksen, joka liittyy vuoden 2013 ylennyskierrokseen, sen on tämän päätöksen tekemistä varten sovellettava analogisesti kyseisenä ajankohtana voimassa olleita uusien henkilöstösäännösten säännöksiä eli uusien henkilöstösääntöjen 45 artiklan 1 kohtaa, liitteessä I olevan A jakson 1 kohtaa ja liitteessä XIII olevan 30 artiklan 1 ja 2 kohtaa, joissa rajoitetaan tehtäväryhmän AD virkamiesten urakehitystä asettamalla sen katoksi palkkaluokan AD 12 silloin kun heitä ei ole luokiteltu nimittävän viranomaisen päätöksellä johonkin niistä virkatyypeistä, joissa urakehitys on mahdollinen tämän palkkaluokan saavuttamisen jälkeenkin.

Lisäksi kun on kyse ylennyskierroksista ja analogisesti palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierroksista, joita ei ollut saatettu päätökseen 31.12.2013, uusissa henkilöstösäännöissä ei säädetä minkäänlaisesta poikkeuksesta näiden henkilöstösääntöjen 45 artiklan 1 kohdan, luettuna yhdessä liitteessä I olevan A jakson 1 kohdan kanssa, välittömälle soveltamiselle. Uudet henkilöstösäännöt ovat tältä osin erilaiset vuoden 2004 henkilöstösääntöihin nähden. Vuoden 2004 henkilöstösääntöjen liitteessä XIII olevan 6 artiklan toisessa alakohdassa, joka on yhä voimassa, nimittäin säädetään, että ennen kyseisten henkilöstösääntöjen voimaantuloa eli 1.5.2004 voimaan tuleviin ylennyspäätöksiin sovelletaan säännöksiä, jotka ovat voimassa näiden ylennysten voimaantulopäivänä.

Tässä asiayhteydessä kieltäytyminen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a alakohdan soveltamisalaan kuuluvien palkkaluokan AD 12 väliaikaisten toimihenkilöiden, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, palkkaluokkien uudelleenmäärittelystä uusien henkilöstösääntöjen niiden säännösten perusteella, jotka koskevat hallintovirkamiesten ylennyksiä ja urakehityksen kattoa, merkitsisi taannehtivuuskiellon ja oikeusvarmuuden periaatteiden loukkaamista vain siinä tapauksessa, että toimielin olisi näitä säännöksiä soveltaessaan saattanut kyseenalaisiksi asianomaisen ennen 1.1.2014 saavuttamat oikeudet.

Ylennystä koskevien päätösten osalta, koska virkamiehet olivat uusien henkilöstösääntöjen voimaantuloon asti ainoastaan ylennyskelpoisia ja koska ylennyksen edellytyksenä oli nimittävän viranomaisen päätös, jota tämä viimeksi mainittu ei ollut vielä tehnyt, tällaiset virkamiehet eivät voi näin ollen vedota saavutettuun oikeuteen, joka koskisi ylennyskelpoisuuden säilyttämistä kyseisen ajankohdan eli tässä tapauksessa 1.1.2014 jälkeen. Tätä periaatetta sovelletaan analogisesti myös päätökseen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a alakohdan soveltamisalaan kuuluvien väliaikaisten toimihenkilöiden, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, palkkaluokkien uudelleenmäärittelystä.

Virkamiesten ylennysten tavoin tällaisten toimihenkilöiden palkkaluokkien uudelleenmääritteleminen edellyttää työsopimusten tekemiseen toimivaltaisen viranomaisen päätöstä, joka tehdään väliaikaisten toimihenkilöiden, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus ja jotka täyttävät mahdollisen palkkaluokan uudelleenmäärittelyn edellytykset, ansioiden vertailun päätteeksi.

(ks. 39–42 ja 44–48 kohta)

Viittaukset:

Yhteisöjen tuomioistuin: tuomio 7.2.1979, France v. komissio (15/76 ja 16/76, EU:C:1979:29, 7 kohta) ja tuomio 22.12.2008, Centeno Mediavilla ym. v. komissio (C-443/07 P, EU:C:2008:767, 61–63 kohta)

Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin: tuomio 15.7.2004, Valenzuela Marzo v. komissio (T-384/02, EU:T:2004:239, 98 kohta)

Unionin yleinen tuomioistuin: tuomio 10.11.2010, SMHV v. Simões Dos Santos (T-260/09 P, EU:T:2010:461, 48 kohta oikeuskäytäntöviittauksineen) ja tuomio 13.10.2015, komissio v. Verile ja Gjergji (T-104/14 P, EU:T:2015:776, 152 kohta)

Virkamiestuomioistuin: tuomio 31.1.2008, Di Bucci v. komissio (F-98/05, EU:F:2008:11, 43 kohta oikeuskäytäntöviittauksineen); tuomio 10.9.2009, Behmer v. parlamentti (F-47/07, EU:F:2009:103, 52 kohta oikeuskäytäntöviittauksineen) ja tuomio 16.7.2015, EJ ym. v. komissio (F-112/14, EU:F:2015:90, 59 kohta)

2.      Henkilöstösääntöjen 45 artiklan 1 kohdassa ja komission antamissa kyseisen artiklan yleisissä täytäntöönpanosäännöksissä ei säädetä tarkoista sitovista määräajoista, joita sovellettaisiin palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierroksen tai ylennyskierroksen päättämiseen. Käytännössä palkkaluokkien uudelleenmäärittelymenettelyn tai ylennysmenettelyn määräajat määritellään asianomaisen kierroksen osalta joka vuosi hallinnon ad hoc -päätöksellä.

Tällaisen päätöksen puuttuessa ei sisäisestä säännöksestä, jossa komissiolle asetetaan velvollisuus järjestää joka vuosi palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierros, voida päätellä, että palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierroksen päättäminen kyseessä olevan vuoden joulukuun 31. päivän jälkeen johtaa sellaisenaan tämän kierroksen sääntöjenvastaisuuteen, joka on omiaan saattamaan kyseenalaiseksi koko palkkaluokkien uudelleenmäärittelymenettelyn pätevyyden ja perustelemaan tämän menettelyn päätteeksi tehtyjen päätösten kumoamisen.

Työsopimusten tekemiseen toimivaltainen viranomainen on kuitenkin velvollinen hyvää hallintoa koskevan oikeuden mukaisesti, sellaisena kuin siitä määrätään Euroopan unionin perusoikeuskirjan 41 artiklassa ja erityisesti tälle viranomaiselle kuuluvan sen velvollisuuden mukaisesti, jonka mukaan sen on käsiteltävä työntekijöidensä asioita yhdenvertaisesti, suorittamaan palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierroksen huolellisesti ja ryhtymään kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin saattaakseen kierroksen päätökseen ennen kyseessä olevan vuoden loppua varmistaakseen palkkaluokan uudelleenmäärittelyä koskevan päätöksen tehokkaan vaikutuksen kaikille työntekijöille, joiden palkkaluokka voidaan määritellä uudelleen kyseessä olevalla kierroksella.

Tätä velvollisuutta hyvään hallintoon on noudatettava etenkin kun toimielimen sisäisten säännösten mukaisesti jokaisen palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierroksen yhteydessä on otettava huomioon toimielimellä kyseisenä vuonna käytettävissä olevat määrärahat, jotka kuvastavat muun muassa kyseisen vuoden ennustettavissa olevia henkilöstötarpeita.

Joka tapauksessa sisäisen päätöksentekomenettelyn vaikeuksien ja hitauden, joihin toimielin on vedonnut perustellakseen kasautuneita viivästyksiä väliaikaisten toimihenkilöiden, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, palkkaluokkien uudelleenmäärittelykierroksilla, mikäli niitä pidetään toteen näytettyinä, olisi kannustettava toimielintä suurempaan huolellisuuteen näiden väliaikaisten toimihenkilöiden palkkaluokkien uudelleenmäärittelyä koskevien asiakirjojen käsittelyssä, varsinkin kun uudelleenmäärittelyä varten ehdolla olevien työntekijöiden lukumäärä on erityisen alhainen.

(ks. 58–61 ja 72 kohta)